Home > Πρώτο Θέμα > Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου καθάρισαν χώρους στο Χιονοδρομικό Κέντρο-Ποιοι κάνουν ζημιές στους χώρους του Χ.Κ. Φαλακρού;

Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου καθάρισαν χώρους στο Χιονοδρομικό Κέντρο-Ποιοι κάνουν ζημιές στους χώρους του Χ.Κ. Φαλακρού;

Ποιοι κάνουν ζημιές στους χώρους του Χ.Κ. Φαλακρού;

Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου

Κ. Νευροκοπίου καθάρισαν

χώρους στο Χιονοδρομικό Κέντρο

Υπάρχει πρόβλημα εγκατάλειψης στο Χιονοδρομικό και η Περιφέρεια θα πρέπει να φροντίσει γι’ αυτό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ διαδικασία να καθαρίσουν χώρους από τις αίθουσες του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, προχώρησαν μέλη του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου.

Η προσπάθεια έγινε το πρωί της Τετάρτης 17 Αυγούστου στην περιοχή όπου είδαν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση.

Εδώ και μερικούς μήνες, έχουν προκύψει κάποια σοβαρά ζητήματα σχετικά με τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην έκταση του Χιονοδρομικού. Άγνωστοι, έχουν προβεί στο βανδαλισμό του χώρου παλαιότερα, έχουν γράψει σε τοίχους διάφορα συνθήματα, έχουν σπάσει τζάμια, πόρτες, έχουν κάνει ζημιές σε χώρους αναψυχής και άλλα πολλά.

Κατά καιρούς επίσης, έχουν συμβεί και άλλα παρόμοια γεγονότα, ενώ όταν την Τετάρτη βρέθηκαν εκεί άτομα από τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο Κ. Νευροκοπίου, αντίκρισαν μια ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση.

Οι συμπολίτες μας, βρέθηκαν εκεί με αφορμή κάποιες φωτογραφίες που δημοσιεύονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο και αποτυπώνουν την κατάσταση αυτή. Ο χώρος τον οποίο καθάρισαν, είναι ένας όροφος από την καφετέρια που βρίσκεται στην κορυφή, στην τετραθέσια καρέκλα.

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με μέλη του Συλλόγου, τα οποία μας μετέφεραν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί εκεί: «Τα καθίσματα είχαν μετατραπεί σε αυτοσχέδια κρεβάτια, διάφορα σκεύη του καφέ χρησιμοποιήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στο πάτωμα, υπήρχαν πεταμένα σπασμένα μπουκάλια, μισογεμάτα μπουκάλια αλκοόλ και σκουπίδια παντού».

Όπως μας λένε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση είναι τραγική επάνω. Πιθανότατα όλο αυτό το χάλι να γίνεται ίσως από κάποιους παράνομους μετανάστες που περνάνε από εκεί. Μάλιστα φαίνεται ότι έχουν μαγειρέψει, ενώ δεν υπήρχαν σπασμένα τζάμια και δεν έγιναν άλλοι βανδαλισμοί».

Χαρακτηριστικό είναι απ’ όσα μας λένε, ότι «υπάρχει μια εικόνα εγκατάλειψης. Πρόκειται για ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, ενώ  το ίδιο επικρατεί και στο καταφύγιο, όπου βρήκαμε ανοικτές πόρτες από τη μια πλευρά».

Γενικό είναι πάντως το φαινόμενο της εγκατάλειψης στον χώρο, ενώ απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμιά προστασία της περιοχής από κανέναν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από εκεί περνάει και το γνωστό μονοπάτι Ε-6, που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή της Περιφέρειάς μας με υψόμετρο 2.232 μέτρα, αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας έτσι την αξία της περιοχής.

Όπως μας λένε χαρακτηριστικά τα μέλη του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, «καλό θα είναι να υπάρξει άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές και να ασφαλιστεί καλύτερα, τόσο ο χώρος του καφέ, όσο και το καταφύγιο του Χιονοδρομικού Κέντρου. Άλλωστε σε λίγο καιρό θα τα χρειαστούμε».

Λειτουργία και το καλοκαίρι

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι, η Περιφέρεια αναθέτει κάθε χρόνο μετά από διαγωνισμό, σε ιδιώτη ανάδοχο την συντήρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο για τη χειμερινή περίοδο και από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κανένας εκεί πάνω.

Εδώ και χρόνια, γίνονται συζητήσεις ότι το Φαλακρό μπορεί να λειτουργήσει άνετα και το καλοκαίρι. Να είναι ανοικτό το καφέ και το καταφύγιο και σε συνδυασμό με το μονοπάτι Ε-6 και την τετραθέσια καρέκλα, να μπορούν οι επισκέπτες να ανεβαίνουν και το καλοκαίρι και να απολαμβάνουν την απίστευτα όμορφη θέα και το φυσικό περιβάλλον. Βέβαια, όλα αυτά είναι πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να παρθούν κάποια στιγμή, ώστε να βοηθηθεί γενικά η περιοχή και όχι μόνο το χειμώνα και μόνο αν έχει χιόνι.

 

Διαδρομή παράνομων μεταναστών;

Μια από τις υποψίες που υπάρχουν, είναι ότι το μονοπάτι Ε-6 ή τουλάχιστον κάποιες άλλες διαδρομές, έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούνται πλέον και από παράνομους μετανάστες. Τη διαδρομή έχουν εντάξει προφανώς οι διακινητές, καθώς από τους κεντρικούς δρόμους της Εγνατίας και άλλες διαδρομές μέσω Παρανεστίου ή ακόμα και από το δρόμο μεταξύ Νικήσιανης, Καλαμπακίου κτλ., υπάρχουν μπλόκα από την Αστυνομία.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι πέρυσι το Δεκέμβριο είχε αναφερθεί από ομοεθνείς του, νεκρό άτομο, το οποίο βρέθηκε στην περιοχή όταν έλιωσαν τα χιόνια.

Αντιπεριφερειάρχης: Πέρασμα παράνομων μεταναστών

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε επίσης με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος επεσήμανε ότι γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι πιθανότατα, οι ζημιές αυτές γίνονται κυρίως από Μαροκινούς και Αλγερινούς  που περνούν από την περιοχή: «Η περιοχή έχει γίνει πέρασμα και οι διακινητές έχουν δώσει το Ε-6 για να περνούν από τις βουνοκορφές».

Όπως λέει μάλιστα, «αυτό δεν αντιμετωπίζεται ούτε με σεκιούριτι, ούτε με κάμερες. Και να τους δεις, πού να τους βρεις να τους πιάσεις. Το θέμα είναι να πάρουν το μήνυμα αυτοί, ότι ο χώρος, η περιοχή, φυλάσσονται. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Αστυνομία και ο στρατός, αλλά η Συνοριοφύλαξη».

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαεμμανουήλ, σήμερα θα επισκεφτεί την περιοχή και θα συναντηθεί με το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νευροκοπίου, αλλά και το διοικητή του Τμήματος Συνοριοφυλακής. Επισημαίνει μάλιστα ότι, καλό θα είναι να υπάρξει πιθανόν κάποια περίπολος, ώστε να καταλάβουν ότι ούτε και από εκεί θα μπορούν να περνάνε.

Οι φωτογραφίες από τα μέλη του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου.