Home > νέα > «Μέσα σε δύο χρόνια ο πληθυσμός της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα έχει αλλάξει επτά φορές» Στον «Π.Τ.» μιλάει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Πλεύρης

«Μέσα σε δύο χρόνια ο πληθυσμός της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα έχει αλλάξει επτά φορές» Στον «Π.Τ.» μιλάει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Πλεύρης

Στον «Π.Τ.» μιλάει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Πλεύρης

«Μέσα σε δύο χρόνια ο πληθυσμός

της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων

στη Δράμα έχει αλλάξει επτά φορές»

Πλεύρης: «Θέλουμε να στοχεύσουμε, σε περιοχές που χρειάζονται κάποια εργατικά χέρια»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης έχει ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες και επισκέπτεται όλες τις ανοικτές Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων όπως αυτή που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας.

Αυτό που επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.», είναι ότι η Δομή της Δράμας σήμερα βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι καλά διαμερισματοποιημένη όπως λέει, και κυρίως, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ο πληθυσμός της έχει αλλάξει επτά φορές. Πράγμα που σημαίνει οι προσφυγές στη Δομή αυτή, δεν παραμένουν για μεγάλο διάστημα στη Δράμα. Όσοι από αυτούς παίρνουν άσυλο μπορούν ουσιαστικά να κινηθούν ελεύθερα στην Ελλάδα ή να φύγουν στο εξωτερικό. Ενώ όσοι δεν παίρνουν άσυλο, εντάσσονται στις κλειστές δομές ή επιστρέφουν στη χώρα τους.

Αντισταθμιστικά οφέλη

Ο κ. Πλεύρης μίλησε στον «Π.Τ.» μετά από την επίσκεψή του στη Δομή της Δράμας, όπου είχε συνάντηση με τον βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδης, το διοικητή της Δομής κ. Τουτουντζόγλου, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας, στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και άλλοι. Να σημειωθεί ότι ο κ. Πλεύρης συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου κ. Γλύμη.

Ερωτώμενος ο Πλεύρης σχετικά με το πώς είδε τη Δομή της Δράμας, τόνισε: «Πρώτα απ’ όλα, επισκεπτόμαστε τις Δομές μας στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου όπου αυστηροποιείται το πλαίσιο και θέλουμε να αυξήσουμε τις επιστροφές. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση περαιτέρω στις Δομές, στη Δομή της Δράμας αλλά και γενικότερα στις Δομές της Βορείου Ελλάδος».

Όπως είπε, «στη Δράμα έχουμε μια Δομή η οποία λειτουργεί εκτός του αστικού ιστού που είναι σημαντικό και σε μια περιοχή που δεν πλήττει τον πυρήνα της πόλης ή των χωριών. Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό το λόγο ήδη δώσαμε αντισταθμιστικά στο Δήμο Δράμας και ετοιμαζόμαστε να ανταποκριθούμε σε ό,τι μας ζητηθεί και μπορούμε να το υποστηρίξουμε».

Σημαντική δουλειά

Αναφερόμενος στη δουλειά του διοικητή της Δομής, ο κ. Πλεύρης σημειώνει:

«Ο διοικητής της Δομής της Δράμας έχει κάνει μια σημαντική δουλειά. Είναι καλά διαμερισματοποιημένη και υπάρχουν χώροι για την καλή λειτουργία της Δομής. Από εκεί και πέρα, όποιες βελτιώσεις μπορεί να χρειαστούν, είμαστε σε συνεννόηση. Ακόμα, προκειμένου να μην υπάρχει επιβάρυνση με παραπάνω κόσμο, θα το υποστηρίξουμε με καλύτερες υποδομές και πάντα σε συνεννόηση με το διοικητή.

Η πληρότητά της αυτή τη στιγμή είναι σε αριθμό λελογισμένο, είναι περίπου στα 500 άτομα, άρα είναι ένας αριθμός που δεν δημιουργεί ένταση στην τοπική κοινωνία».

Επτά φορές άλλαξε ο πληθυσμός

Ερωτώμενος για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν οι φιλοξενούμενοι στη Δομή της Δράμας, ο κ. Πλεύρης εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή είναι προφανώς ανάλογο με τις ροές που τυχόν υπάρχουν. Ήδη, ο διοικητής μας ενημέρωσε ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, έχει ουσιαστικά αδειάσει και γεμίσει επτά φορές. Άρα υπάρχει μια γρήγορη κινητικότητα – και αυτός είναι ο στόχος – απονομής ή απόρριψης ασύλου. Πιστεύω ότι δεν λιμνάζει κόσμος και αυτός είναι ο στόχος».

Στην ερώτηση σχετικά με τα άτομα που παίρνουν άσυλο, αν αυτά φεύγουν στο εξωτερικό ή παραμένουν στην Ελλάδα, ο υπουργός διευκρινίζει ότι, «από την στιγμή που κάποιος πάρει άσυλο, σημαίνει ότι είναι δικαιούχος της διεθνούς προστασίας. Στην πραγματικότητα έχει μια ελευθερία είτε παραμείνει, είτε κυκλοφορήσει. Άρα, από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα προγράμματα τα οποία γίνονται. Εμείς εκεί που θέλουμε να δουλέψουμε, είναι να λύσουμε θέματα εργατικού δυναμικού – όχι με νομιμοποίηση λαθρομεταναστών – αλλά με χρησιμοποίηση των ατόμων που παίρνουν άσυλο και μετά θα μπορούν να μπαίνουν στην αγορά εργασίας όσοι μείνουν στην Ελλάδα».

Ερωτώμενος αν από τα άτομα που παίρνουν άσυλο στη Δομή της Δράμας, κάποιοι παραμένουν εδώ και αν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, σημειώνει:

«Δεν φαίνεται αυτό. Αυτό  που φαίνεται περισσότερο, είναι ότι στις επαρχιακές πόλεις υπάρχει μια επιλογή περισσότερο κινητικότητας αυτών των ατόμων και εκεί θέλουμε να στοχεύσουμε, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν περιοχές που χρειάζονται κάποια εργατικά χέρια. Κι αν κάποιος πάρει άσυλο και μπορούσε να μπει στον εργασιακό κορμό, μπορεί και να μας έλυνε προβλήματα. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε».

Στο 40% το άσυλο στην Ελλάδα

Στην ερώτηση, για το ποιο είναι το ποσοστό ασύλου που δίνεται στη χώρα μας, ο ίδιος εξηγεί ότι, «αυτό εξαρτάται πάντοτε και είναι ανάλογα με τις ροές που υπάρχουν γιατί συνήθως και το άσυλο εξαρτάται από το αν είναι χώρες που έχουν ή δεν έχουν προφίλ.

Στη χώρα μας το άσυλο δίνεται σε ένα ποσοστό περίπου 40%. Είναι μεγάλο νούμερο. Θέλω να πω ότι, αν σκεφτεί κάποιος ότι εξετάζονται γύρω στις 50.000 αιτήσεις ασύλου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ποιες πλευρές έχεις ροές.

Όταν έχεις ροές από Πακιστάν, Αίγυπτο, Μπαγκλαντές, είναι λιγότερες οι παροχές ασύλου, και όταν είναι από εμπόλεμες ζώνες είναι πολύ περισσότερες. Εδώ στη Δομή της Δράμας, φιλοξενεί κυρίως κόσμο που έχει ως γλώσσα την αραβική και από εκεί και πέρα, έχει και παιδιά και χώρους ανηλίκων, είναι μια δομή που δεν είναι μονοσήμαντη με την έννοια να έχει μια συγκεκριμένη εθνότητα».

Σημειώνει τέλος ότι, στη Δομή της Δράμας φιλοξενούνται και ασυνόδευτα παιδιά, όχι όμως πολύ μικρά, αλλά κοντά στην ηλικία της ενηλικίωσης 16 – 18 ετών.