Home > νέα > Η μη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων φέρνει διχασμό στις τοπικές κοινωνίες-Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Η μη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων φέρνει διχασμό στις τοπικές κοινωνίες-Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Η μη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών

και αιολικών πάρκων φέρνει

διχασμό στις τοπικές κοινωνίες

Με πολύ αργούς ρυθμούς οι προσλήψεις στις Φυλακές από τον ΑΣΕΠ

Κυβερνητικές παλινωδίες για τον δρόμο Δράμας – Αμφίπολης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ που απασχολούν την επικαιρότητα, αλλά και για τοπικά ζητήματα του Νομού Δράμας, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε αρχικά στην γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τόσο στην πανδημία, όσο και στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια αλλά και στα τρόφιμα ειδικότερα.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της υποστελέχωσης στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κυρίως στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Στην πόλη της Δράμας μάλιστα είχε δημιουργηθεί και υφίσταται μέχρι σήμερα.

Τοπική Ομάδα Υγείας

Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ΤΟΜΥ Δράμας αλλά και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι «εμείς στη Δράμα δεν μπορούμε να αποτελέσουμε όαση στην έρημο. Από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει μια ουσιαστική επιλογή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που ξεκινά από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου το αφήσαμε εκεί βρίσκεται. Δηλαδή ένα ΤΟΜΥ και τίποτα περισσότερο».

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «δεν αντιλαμβάνεται  (σ.σ. η κυβέρνηση) και στις συνθήκες αυτές τις πανδημίας που είναι παραπάνω από αναγκαία η λειτουργία του ΤΟΜΥ για να αποτελέσει ένα φίλτρο διαχείρισης των πολιτών για τον εμβολιασμό, ακόμα και σήμερα δεν έχει καθαρές  θέσεις».

Όπως είπε σε άλλο σημείο, «το ερώτημά σας θα πρέπει να απευθυνθεί στον κυβερνητικό βουλευτή που είναι και γιατρός για να σας δώσει μια απάντηση που εμπεριέχει και στοιχεία αυτοκριτικής, παρά σ’ εμένα, ως ΣΥΡΙΖΑ και ως βουλευτής που τα έχουμε πει εδώ και καιρό που βρισκόμαστε χωρίς ίχνος εξέλιξης».

Προσλήψεις Φυλακών Νικηφόρου

Για το θέμα των προσλήψεων στις Φυλακές Νικηφόρου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της προκήρυξης για τις προσλήψεις, «πηγαίνει με πολύ αργά βήματα. Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ειδικών κατηγοριών και αναμένουμε ουσιαστικά ακόμα τα αποτελέσματα για το μεγαλύτερο αριθμό ειδικοτήτων, με τις οποίες θα στελεχωθεί η λειτουργία της Φυλακής».

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ όπως είχε κάνει και παλαιότερα για να ζητήσει σχετική ενημέρωση, λέγοντας ότι «η συνήθης δικαιολογία είναι ότι, μ’ αυτές τις δυνατότητες και τους ρυθμούς που προχωράμε, τόσο μπορούμε να προχωρήσουμε κι αυτή την προκήρυξη».

Τόνισε ακόμα ότι «θα πρέπει να υπάρξει έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον, γιατί την αφήσαμε έτοιμη εμείς από τις αρχές του 2019 και μέχρι  σήμερα και έχει προχωρήσει πολύ λίγο».

Δράμα Αμφίπολη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα και στο μείζον θέμα του οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη, τονίζοντας ότι ήδη έχει καταθέσει την περασμένη εβδομάδα αναφορά προς τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, ο οποίος ζήτησε εκ νέου  παράταση «καθ’ ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν χορηγούσαν στοιχεία για να προχωρήσει ο εργολάβος στις ανάλογες επεξεργασίες».

Όπως είπε «μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες» από που θα χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό, «ακόμα και τώρα βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη και εκφράζω την αγωνία μου, για το πόσο ακόμα θα περιμένουμε αυτή την εξέλιξη και αν οι τοπικοί αρμόδιοι αισθάνονται ότι έχουν μια ευθύνη και τι σκοπεύουν να κάνουν».

Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Ξανθόπουλος για την άποψη και θέση του σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας φωτοβολταϊκών και αιολικών (ανεμογεννήτριες) πάρκων στην περιοχή του Νομού Δράμας, τα οποία  το τελευταίο διάστημα συνήθως αποσύρονται ή ακυρώνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Απαντώντας, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι «εδώ δεσμεύονται αλόγιστες εκτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά έθεταν εκτός τους κτηνοτρόφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την τοπική και ελληνική οικονομία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «εδώ συγκρούονται δύο πολύ βασικές επιλογές. Η μία είναι η κυβερνητική επιλογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που λέει: δώστε στους επενδυτές και η άλλη είναι η προοδευτική και αριστερή που λέει, με κανόνες και προϋποθέσεις, ώστε να ξέρει και η τοπική κοινωνία, πού μπορούν να επενδύσουν και οι πολίτες πού μπορούν να ασκήσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Δεν χωροθετούν τίποτα. Έχουν κάνει την στρατηγική επιλογή παρ’ όλες τις διαφωνίες της Περιφέρειας, τελικά να αποφασίζονται οι επενδύσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, άρα στο Υπουργείο και την Αθήνα».

Όπως είπε, «η αντίρρηση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων και η κυβερνητική επιλογή είναι να στηριχτούν αυτού του είδους οι επενδύσεις. Αυτό έχει συνέπεια ότι, όχι μόνο χάνονται βοσκότοποι, χώροι φυσικού κάλους, πλευρές της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, αλλά ουσιαστικά οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι και αντιδρούν στην αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών για παράδειγμα. Που σημαίνει ότι, απαξιώνεις και την όποια οικολογική διάσταση θα ήθελες και την αλλαγή του μείγματος της ενέργειας της χώρας στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ότι, ο καθένας όπου θέλει βάζει ανεμογεννήτριες. Αυτή η λογική όχι μόνο ανάπτυξη δεν φέρνει, αλλά απαξιώνει και τροφοδοτεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και επιφέρει ένα διχασμό στην ελληνική κοινωνία».