Home > Πρώτο Θέμα > Μη επισκέψιμα σπιτάκια στην πλατεία και στον κήπο για την Ονειρούπολη από 11 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου

Μη επισκέψιμα σπιτάκια στην πλατεία και στον κήπο για την Ονειρούπολη από 11 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου

Πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής και της «Πόλη+Ζωή»

Μη επισκέψιμα σπιτάκια στην πλατεία

και στον κήπο για την Ονειρούπολη

από 11 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου

► Έντονος φωτισμός και διακόσμηση στο κέντρο της πόλης και γιγαντοοθόνη στην πλατεία

► Καταψήφισε το «Project Δράμα 2020»

► Προϋπολογισμός για ιστοσελίδα με μέλλον… με 50.000 ευρώ

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορωνοϊού, αλλάζει και την Ονειρούπολη, μιας και αυτό που τελικά θα πραγματοποιηθεί, θα είναι μια μικρή αναφορά στο θεσμό της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης γιορτής, με έντονο φωτισμό και διακόσμηση κυρίως στο κέντρο της πόλης της Δράμας.

Αναλυτικότερα, το απόγευμα της Τρίτη 27 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς (με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου), συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με δύο θέματα, τα οποία σχετίζονταν με την Ονειρούπολη.

Οι τίτλοι των δύο θεμάτων που αφορούσαν την γιορτή ήταν: [1. Έγκριση πραγματοποίησης Χριστουγεννιάτικης γιορτής «Ονειρούπολη 2020-2021» και των δαπανών αυτής] και [2. Ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους για την υλοποίηση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής «Ονειρούπολη 2020-2021».]

11 Δεκεμβρίου – 3 Ιανουαρίου

Τελικά, αυτό που πέρασε κατά πλειοψηφία, ήταν μια συνολική πρόταση, μεταξύ αυτών που είχε προτείνει αρχικά η δημοτική αρχή και η δημοτική παράταξη «Πόλη+Ζωή», ενώ η παράταξη «Project Δράμα 2020» καταψήφισε, καθώς όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, ζητούσε να μην υπάρξουν σπιτάκια έστω και μη επισκέψιμα, παρά μόνο φωτισμός και διάκοσμος.

Η τελική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εκδήλωσης, η οποία θα υπενθυμίζει επί της ουσίας την ύπαρξη της Ονειρούπολης, από 11 Δεκεμβρίου μέχρι και 3 Ιανουαρίου.  Η εικόνα αυτή θα περιλαμβάνει έναν έντονο φωτισμό στο κέντρο της πόλης και στο βορεινό τμήμα του δημοτικού κήπου, καθώς και δύο σπιτάκια στην πλατεία και το γνωστό διώροφο στο δημοτικό κήπο, ως μια από τις γνωστές εικόνες της Ονειρούπολης, χωρίς την γέφυρα.

Σημειωτέον ότι τα σπιτάκια αυτά δεν θα είναι επισκέψιμα στο εσωτερικό τους, παρά μόνο ως αναφορά για όποιον θέλει να βγάλει μια φωτογραφία.

Επίσης, από αυτά που ψηφίστηκαν, είναι ότι απορρίφθηκε τελικά η πρόταση της δημοτικής αρχής για ανάθεση σε τρίτο για ιστοσελίδα, ενώ πέρασε η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, για προϋπολογισμό 40.000 συν ΦΠΑ, ώστε να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα επόμενα χρόνια, τόσο με διαδραστικά θέματα, όσο και με εικονική περιήγηση.

Επίσης, ψηφίστηκε η πρόταση να υπάρξει μια γιγαντοοθόνη στην πλατεία Ελευθερίας, από την οποία θα μεταδίδονται εικόνες από προηγούμενες εκδηλώσεις, τραγούδια καθώς και μηνύματα για την προστασία από τον Covid 19.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της φετινής Ονειρούπολης, ανέρχεται στις 177.000 ευρώ.

Εφραιμίδης: Υγειονομικό πρωτόκολλο

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, τόνισε ότι «η πρόταση περιλαμβάνει ουσιαστικά δομές οι οποίες δεν επηρεάζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνει έναν ιδιαίτερο και πολύ δυνατό στολισμό. Επίσης, θα δημιουργηθούν κάποια σημεία αναφοράς στο κέντρο της πόλης, όπου δεν θα είναι επισκέψιμα προς το κοινό, αλλά για να μπορεί κάποιος να βγάλει μια φωτογραφία.

Θα υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς στη μητέρα εκδήλωση, η οποία και προφανώς δεν μπορεί να γίνει στις διαστάσεις και το μέγεθος που γινόταν στο παρελθόν».

Τάσσου: Να μην υπάρξει μιζέρια

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, σημείωσε ότι «αυτό που μπερδεύεται ο κόσμος, είναι ότι δεν θα γίνει Ονειρούπολη με την έννοια που γνωρίζουμε με σπιτάκια, παιχνίδια και άλλα. Θα υπάρξει ένας έντονος στολισμός και διάκοσμος, θα υπάρξουν κάποια σπιτάκια στην πλατεία Ελευθερίας και κάποια στη βορινή πλευρά του δημοτικού κήπου όπως το χαρακτηριστικό διώροφο χωρίς όμως να υπάρχει Αη-Βασίλης ενώ τα σπιτάκια δεν θα είναι επισκέψιμα».

Όπως τόνισε, «το σκεπτικό είναι να μην υπάρξει στην πόλη μια μιζέρια στην περίοδο των εορτών. Επίσης, προϋπολογίσαμε 50.000 ευρώ για μια διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία όμως θα είναι για τα επόμενα χρόνια και θα ανεβάσει έτσι το όνομα της Ονειρούπολης. Το ένα μέρος του διαγωνισμού θα είναι παραδοτέο για φέτος και το άλλο για τα επόμενα χρόνια, όπου θα υπάρξουν διάφορα διαδραστικά θέματα και εικονική περιήγηση».

Μλεκάνης: Πέρασε η ιστοσελίδα

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, σημείωσε ότι «αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει η εκδήλωση κατ’ αρχήν, στο πλαίσιο των περιορισμών που τίθενται από τον ΕΟΔΥ. Να υπάρχουν οπτικοακουστικά μέσα όπως μια γιγαντοοθόνη που θα μεταδίδουν στην πλατεία Ελευθερίας παλιές εκδηλώσεις, διάφορα μηνύματα, αλλά και μηνύματα για τον κορωνοϊό, να υπάρχουν 2-3 σπιτάκια από τα οποία θα περνάς και θα βλέπεις απ’ έξω χωρίς να είναι επισκέψιμα, να υπάρχει στολισμός στο κέντρο και στο βορεινό μέρος του κήπου χωρίς την γέφυρα».

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, σημείωσε ότι τελικά πέρασε η πρότασή τους, ώστε να γίνει μια ιστοσελίδα με όλο το πακέτο, με 40.000  ευρώ συν ΦΠΑ, ώστε να είναι το μπαμ που θα κάνει η Ονειρούπολη τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ψηφίσαμε για το ηλεκτρολογικό υλικό και ανεβάσαμε το ποσό στην προμήθεια για διακοσμητικά, ώστε να υπάρξει διακόσμηση μεγαλύτερη όπως ζητάνε όλοι. Με ανάθεση βέβαια επειδή τελευταία στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει διαγωνισμός».

Τσιαμπούσης: «Μη αντιλαμβανόμενοι το ρίσκο…»

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Τη μέρα που σημειώθηκε πανελλαδικώς, αλλά και στη Δράμα, ρεκόρ κρουσμάτων, η δημοτική αρχή συνεπικουρουμενη από την μείζονα αντιπολίτευση επέλεξαν να ψηφίσουν να διεξαχθεί Ονειρούπολη μη αντιλαμβανόμενοι το ρίσκο στο οποίο θέτουν τους Δραμινούς. Ίσως ο λόγος που τους ώθησε να πάρουν μια ανεξήγητη κατά τη γνώμη μας απόφαση, είναι ότι δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που μας αναλογούν όλους ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου και περιμένουν να έρθει η Κυβέρνηση και να ακυρώσει όλες τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, όπως είναι το πλέον πιθανό με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για ακύρωση της φετινής Ονειρούπολης. Πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα πληγεί το όνομα της Ονειρούπολης, αλλά θα το προστατεύουμε μαζί με όλους τους δημότες. Προτείναμε ευρύ στολισμό στο εμπορικό κέντρο της πόλης αλλά και σε κεντρικούς δρόμους σε γειτονιές και χωριά του Δήμου και γιορτινή μουσική από τα μεγάφωνα. Με την πρότασή μας θα είχαμε μια εξοικονόμηση χρημάτων της τάξης του 75% σε σχέση με την πρόταση της δημοτικής αρχής που υπερψήφισε η μείζων αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δυο τους ψήφισαν 50 χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή ιστοσελίδας της Ονειρούπολης. Η δική μας θέση είναι μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν με την πρότασή μας να πάνε στην αγορά rapid test για να κάνουμε σε σχολεία της δευτεροβάθμιας και σε άλλες μαζικές δομές του Δήμου».

Τέλος, ο κ. Τσιαμπούσης κατηγόρησε τον κ. Μαμσάκο και την παράταξη της  μείζονος αντιπολίτευσης για σύμπλευση: «Όπως φάνηκε και στο θέμα του Κολυμβητηρίου, η μείζων αντιπολίτευση λειτουργεί πια ως δεκανίκι του κ. Μαμσάκου. Είναι προφανές πλέον ότι η ύπαρξη του κυρίου Μλεκάνη και του κα. Χαρακίδη περνάει από την ύπαρξη του κ. Μαμσάκου. Θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν ζωντανό».

Πώς ψήφισαν

Παρακάτω, αναλυτικότερα για το πώς ψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις, έτσι όπως αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ:

[Οι δημοτικοί σύμβουλοι: 1) Ηλιόπουλος Στέργιος και 2) Χατζηιωάννου Χαρίκλεια, ψήφισαν

θετικά για την διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής και αρνητικά για τον προϋπολογισμό της, διαφωνώντας σε κάθε τι που δεν αποτελεί πάγιο υλικό και δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί τις επόμενες χρονιές……ειδικότερα στην οπτικοακουστική κάλυψη 45880€,στην παραγωγή video spots 4340€ και διαφημιστική κάλυψη 6200€, όπως είχε αναφερθεί στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση που αφορούσε στην Ονειρούπολη.

Μειοψηφούντος του δημοτικού συμβούλου Μήτρου Γεώργιου, διαφωνώντας με το περιεχόμενο και κυρίως με το κόστος της εκδήλωσης και τις υπέρογκες δαπάνες, προτείνοντας ειδικά φέτος προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η εξοικονόμηση πόρων από την Ονειρούπολη, να δοθεί μεταξύ των άλλων, για την ανακούφιση των επαγγελμάτων, με προτεραιότητα αυτούς με εισόδημα έως 12000, με μείωση του τέλους καθαριότητας και του τέλους κατάληψης πεζοδρομίων για τα καταστήματα εστίασης.

Μειοψηφούντος του δημοτικού συμβούλου Καλαϊδόπουλου Κοσμά, καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής, έτσι όπως διατυπώνεται εξ’ ολοκλήρου και σε όλους τους κωδικούς. Εμμένει στην άποψή του πως, η Ονειρούπολη πρέπει να γίνει κανονικότατα και δεν εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Δράμας για καμία ενέργεια. Τα 120 χιλ. Ευρώ περίπου που προτείνονται είναι υπέρογκο ποσό για το χώρο της Πλατείας.]