Home > Πρώτο Θέμα > Μια πρώτη ματιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Δράμα

Μια πρώτη ματιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Δράμα

Μια πρώτη ματιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Δράμα

Οι πρώτες υποψηφιότητες στο Δήμο Δράμας και στους άλλους Δήμους του Ν. Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ ανεπίσημα ακόμα, ο χρόνος είναι αρκετός μέχρι το Μάιο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη Δράμα φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες κινήσεις υποψηφίων δημάρχων τόσο στο Δήμο Δράμας όσο και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, φαίνεται πως είναι πλέον σε καθημερινή βάση.

 

Στο Δήμο Δράμας

Χρ. Μαμσάκος

Αρχής γενομένης από το νυν δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, ο οποίος έτσι κι αλλιώς, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος.

 

Κ. Χαρακίδης

Η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα μη εν ενεργεία δημάρχου για το Δήμο Δράμας, είναι αυτή που ανακοινώθηκε προς ημερών, από τον πρώην δήμαρχο Δράμας κ. Χαρακίδη. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Χαρακίδης υπήρξε δήμαρχος την προηγούμενη τριετία, στη συνέχεια εκλέχθηκε βουλευτής με το Ποτάμι και στη συνέχεια παρέμεινε ανενεργός για τέσσερα περίπου χρόνια.

 

Γρ. Παπαεμμανουήλ

Από εκεί και πέρα, λογικά, υποψήφιοι για το Δήμο Δράμας θα είναι και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου. Με τη σειρά λοιπόν των παρατάξεων και των ψήφων που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές, η παράταξη της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας», είναι αμφίβολο κατά πόσο θα κατέβει για να διεκδικήσει το Δήμο. Αν και ο επικεφαλής της κ. Παπαεμμανουήλ παραμένει ενεργός πολιτικά, παρ’ όλα αυτά ακούγεται ότι έχει προτάσεις ή επιλογές για το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Άγνωστο παραμένει ακόμα το τι θα επιλέξει να κάνει ο ίδιος. Σε επικοινωνία που είχε χθες μαζί του ο «Πρωινός Τύπος», ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με φίλους και συνεργάτες, είπε ότι του έχει γίνει πρόταση για την Περιφέρεια, ενώ σημείωσε ότι τις τελικές του αποφάσεις θα ανακοινώσει στα μέσα του Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, η παράταξη της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» ουσιαστικά έχει κλείσει, δεν υπάρχει επίσημα, καθώς από την επόμενη μέρα των εκλογών έχει κλείσει ακόμα και ο Α.Φ.Μ. της. Αυτό το έχει δηλώσει και παλαιότερα ο κ. Παπαεμμανουήλ.

 

Στ. Ηλιόπουλος

Στη σειρά, η παράταξη της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» με επικεφαλής τον κ. Ηλιόπουλο. Στις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές, η παράταξη και ο κ. Ηλιόπουλος στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Δράμας. Παρ’ όλα αυτά στην πορεία έχουν αλλάξει πάρα πολλά, κυρίως στην τρόπο τακτικής του κ. Ηλιόπουλου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος πολλές φορές έχει αναγκαστεί να επαναλάβει και επίσημα, ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή του χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ηλιόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι κατεβαίνει επικεφαλής με την ίδια παράταξη και με «αυτόνομη κάθοδο». Όπως τονίζει επίσης, δεν τον ενδιαφέρει τι θα κάνουν τα κόμματα.

 

Αλ. Τσιαμπούσης

Ο κ. Τσιαμπούσης, επικεφαλής αυτή τη στιγμή της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020», θα είναι ο επόμενος υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης. Η παράταξη ιδρύθηκε μικρό διάστημα πριν από τις προηγούμενες εκλογές και κατάφερε σε πραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα, να βγάλει έναν δημοτικό σύμβουλο. Επικεφαλής ήταν τότε ο κ. Καλφόπουλος, ο οποίος στα μισά της θητείας παραιτήθηκε για να αναλάβει τα ηνία ο κ. Τσιαμπούσης.

 

Γ. Στεφανίδης

Τέλος, από τις υφιστάμενες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, αυτής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία στηρίζεται ανοιχτά πάντα από το ΚΚΕ χωρίς καμιά πρόσμιξη άλλων πολιτικών δυνάμεων. Προηγούμενος επικεφαλής ήταν ο κ. Μήτρου, ενώ σ’ αυτή τη θητεία είναι ο κ. Στεφανίδης. Πιθανότερη είναι η συνέχιση της υποψηφιότητας του κ. Στεφανίδη, όμως αυτό παραμένει άγνωστο, καθώς εδώ δεν χωρούν προσωπικές επιδιώξεις. Συνήθως το κόμμα αποφασίζει ποιος θα είναι ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος.

 

Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου

Όσον αφορά υποψηφίους παρατάξεων  που σήμερα δεν βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αν και δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις, εντούτοις τα ονόματά τους ακούγονται για το Δήμο, ενώ οι ίδιοι φαίνεται πως έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους στον κόσμο της Δράμας.

Ένας είναι ο κ. Χατζηθεοδωρίδης, πρώην στέλεχος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αν. Μακεδονίας – Θράκης μέχρι το καλοκαίρι. Ο κ. Χατζηθεοδωρίδης είχε βάλει υποψηφιότητα με τους ΑΝ.ΕΛ. στις βουλευτικές εκλογές του 2015 όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί, ενώ στη συνέχεια εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Τέρενς Κουίκ «Μακεδονία, Θράκη, Ελλάδα μας», στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ο κ. Χατζηθεοδωρίδης παραιτήθηκε τόσο από την παράταξη όσο και από το κόμμα το φετινό καλοκαίρι, μετά από τις εξελίξεις που είχαμε στα βαφτίσια των Σκοπίων και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας νέας παράταξης, ανεξάρτητης από κόμματα όπως τονίζει ο ίδιος στον «Πρωινό Τύπο». Στα τέλη Οκτωβρίου, αναμένεται να προβεί σε επίσημες δηλώσεις.

Επίσης, ο Δραμινός δικηγόρος, Μιχάλης Τάσσου, από τα σημαντικά και νεότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό και στην πόλη της Δράμας, αναμένεται να θέσει την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Δράμας. Ο ίδιος προς το παρόν είναι φειδωλός σε δηλώσεις, όμως δεν παύει να είναι μια υποψηφιότητα που συζητείται ήδη αρκετά και ο ίδιος συνεχίζει να δουλεύει.

Έτερος υποψήφιος για το Δήμο Δράμας είναι ο κ. Καλλινικίδης. Ο ίδιος, δηλώνει ήδη ότι ετοιμάζει μια νέα δημοτική παράταξη. Ο κ. Καλλινικίδης έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο παρελθόν, ως στέλεχος στη Δράμα, του κόμματος της Πολιτικής Άνοιξης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Κελαϊδόπουλος, προερχόμενος από τους κόλπους της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, είχε προσπαθήσει να θέσει υποψηφιότητα και την προηγούμενη φορά. Εκ νέου, προσπαθεί να αναμετρηθεί στον ίδιο χώρο και αυτή τη φορά.

 

Οι άλλοι Δήμοι του Νομού

Δήμος Δοξάτου

Αρχίζοντας από το Δήμο Δοξάτου, ο νυν δήμαρχος κ. Δαλακάκης είναι η μοναδική και επίσημης υποψηφιότητα για το δημαρχιακό θώκο. Ο ίδιος διαψεύδει επίσης φήμες που τον ήθελαν να διεκδικεί θέσει περιφερειακού συμβούλου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Αν και ο πρώην δήμαρχος Δοξάτου κ. Χατζηλαζάρου, δήλωνε την πρόθεσή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, προς στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για το τι θα κάνει.

Επίσης, ο γνωστός γιατρός κ. Ζεκερίδης, διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας, έχει δηλώσει σε καβαλιώτικα μέσα ενημέρωσης, ότι θα έκανε «μια προσπάθεια για μια ομάδα που θα διεκδικήσει το Δήμο». Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα.

Ένας που δηλώνει την υποψηφιότητά του, είναι ο κ. Γραμματικόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του αγροτικού συνδικαλισμού ενώ δραστηριοποιείται και με το Αγροτικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος.

Επίσης, υποψήφιος αναμένεται να είναι ο κ. Παρασκευάς Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου των Αρτοποιών,  ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη «ενωμένη αντιπολίτευση». Είχε εκλεγεί με την παράταξη του κ. Δαλακάκη και στη συνέχεια αποχώρησε απ’ αυτήν, παραμένοντας δημοτικός σύμβουλος, χωρίς όμως να δηλώσει ανεξαρτητοποίηση όπως και άλλοι της παράταξης Δαλακάκη.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης. Όπως μας είπε, θα είναι πλαισιωμένος από εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους καθώς και νέα άτομα που θα προστεθούν στη νέα παράταξη.

Τέλος, ο κ. Παπάζογλου, ο οποίος ως επικεφαλής παράταξης συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές και είναι δημοτικός σύμβουλος. Είναι άγνωστες οι προθέσεις του αυτή τη στιγμή για το τι θα κάνει. Το πιθανότερο είναι να είναι και πάλι επικεφαλής.

 

Δήμος Παρανεστίου

Υποψήφια για το Δήμο Παρανεστίου θα είναι προφανώς η νυν δήμαρχος κ. Σωτηριάδου, ενώ την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Δήμο, εξέφρασε και ο νυν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Παρλόγλου, ο οποίος σχηματίζει ήδη δική του παράταξη.

Επίσης, με νέα παράταξη αναμένεται να είναι υποψήφιος και ο κ. Τάσος Καγιάογλου, υιός του πρώην δημάρχου Παρανεστίου κ. Νίκου Καγιάογλου.

 

Δήμος Νευροκοπίου

Στο Δήμο Νευροκοπίου, ο νυν δήμαρχος κ. Γιαννόπουλος αν και κατά καιρούς έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, εντούτοις δεν είναι τίποτα τελειωτικό.

Ένα από τα ονόματα που ακούγονται, είναι του κ. Ταμπουρίδη, ο οποίος έχει διατελέσει αντιδήμαρχος στην υφιστάμενη θητεία. Από εκεί και πέρα, είναι άγνωστο αν καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο κ. Ευμοιρίδης, πρώην νομάρχης και βουλευτής Δράμας, που μάλλον  θεωρείται απίθανο πλέον.

Επίσης, υπάρχει στα σκαριά η δημιουργία μιας νέας παράταξης με στελέχη της παράταξης Γιαννόπουλου, χωρίς όμως τίποτα αυτή να στιγμή να είναι βέβαιο.

Ένα από τα ονόματα που ακούγονται και ίσως έχει καλή δυναμική, είναι αυτό του κ. Σίμου Γαλόπουλου, χωρίς όμως και εδώ να υπάρχουν τελικές αποφάσεις, ενώ ο επικεφαλής παράταξης κ. Σίγγος, μάλλον θα βρίσκεται επικεφαλής στο τοπικό ψηφοδέλτιο του Βώλακα.

Το όνομα του Δασάρχη Κ. Νευροκοπίου κ. Τσικλακίδη ακούγεται κι αυτό στην εκλογική αρένα του Νευροκοπίου, όμως υπάρχει ένα κόλλημα, καθώς είναι δημόσιος υπάλληλος. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, πρέπει να υπάρξει παραίτηση 12 μήνες πριν τις εκλογές, ενώ αναμένεται πιθανότατα μια τροποποίηση που θα αλλάζει αυτή τη λογική!

Τέλος, ακούγεται και υποψηφιότητα του κ. Πατακάκη, νυν αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο οποίος είχε υπάρξει και παλαιότερα δήμαρχος Νευροκοπίου. Ο ίδιος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό ή σε ποιο Δήμο.

 

Δήμος Προσοτσάνης

Στο Δήμο Προσοτσάνης, υποψήφιος θα είναι φυσικά ο νυν δήμαρχος κ. Λύσσελης, ενώ την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Δήμο Δράμας, έχει ανακοινώσει και ο κ. Αθανασιάδης, ο πρώην δήμαρχος Σιταγρών. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του μάλιστα χθες ο «Πρωινός Τύπος», ο κ. Αθανασιάδης εξέφρασε ανοικτά και ξεκάθαρα την πρόθεσή σου να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Όσον αφορά τον προηγούμενο υποψήφιο κ. Φατράλη, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και είναι άγνωστο αν δραστηριοποιηθεί εκ νέου.