Μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Γλ. Δαμιανίδου
H κα. Γλ. Δαμιανίδου από το Δοξάτο
συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις
«Επιθυμία μου είναι να εμπνεύσω κι άλλους να το τολμήσουν και να μπουν στη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων»
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ χθες Παρασκευή οι πανελλαδικές εξετάσεις σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες μαθητές έπιασαν τα στυλό στο χέρι και διαγωνίστηκαν για μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας. Μια θέση σε μια πανεπιστημιακή σχολή, μέσα από την οποία θα διαμορφώσουν το μέλλον τους.
Πέρα όμως από τους αποφοίτους Λυκείου και τα νέα παιδιά, υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες μας, οι οποία μπαίνουν στη διαδικασία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό, είτε γιατί επιθυμούν ένα ακόμα σκαλοπάτι γνώσης, είτε για να πετύχουν αυτό που δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν παλαιότερα, είτε για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν σε οποιαδήποτε ηλικία να σπουδάσουν.
Τέτοιες περιπτώσεις αρκετές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Δράμα κάθε χρόνο, τουλάχιστον ένα άτομο που δοκιμάζει τις δυνάμεις του στις πανελλαδικές.
Και ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους, είναι η κα. Γλυκερία Δαμιανίδου, η οποία συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις στο ΓΕΛ Δοξάτου.
Μιλώντας η ίδια ευγενώς στον «Π.Τ.», σημειώνει αρχικά ότι από παιδί της άρεσε η μάθηση και όπως λέει, «όποτε τελείωνα ένα σκαλοπάτι μάθησης, ήθελα πάντα να ανεβαίνω ένα παραπάνω. Αυτό το συνέχισα σε όλη μου τη ζωή, υπό την έννοια ότι πρέπει να συμπληρώσουμε τη Δια Βίου Μάθηση. Αυτό που λέμε ότι θα πρέπει πάντα να μαθαίνουμε κάτι παραπάνω, πάντα να βελτιωνόμαστε. Η γνώση είναι δύναμη λένε και αυτό το υποστηρίζω».
Η ίδια σημειώνει ακόμα, ότι μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με δασκάλες, «που μου εμφύσησαν την αγάπη για τη μάθηση και μακάρι να μπορούσα να είχα τη δυνατότητα τώρα να τους πω πόσο πολύ τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Ήθελα να τους πως για το ευ ζην που κατάφεραν να μου δώσουν» και συμπληρώνει: «Επιθυμία μου είναι να εμπνεύσω κι άλλους που βρίσκονται «μακριά» από τη σχολική ζωή, να το τολμήσουν και να μπουν στη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Και να είναι σίγουροι ότι θα έχουν πετύχει ένα σημαντικό σκοπό με το να μπουν σ’ αυτή την ωραία διαδικασία των εξετάσεων».
Ερωτώμενη για το πώς την αντιμετώπισαν τα νεαρά παιδιά στην αίθουσα, λέει: «Ανάμεσα στα παιδιά, δεν διαφέρω καθόλου, είμαι μια μαθήτρια, με μόνη διαφορά την ηλικία». Εξηγεί ότι η ίδια έχει τελειώσει το παλιό Γυμνάσιο Θηλέων στην Καβάλα, σπούδασε Οικιακή Οικονομία, καθώς και Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού».
Η ίδια έχει έξι εγγόνια, τα οποία καθημερινά της τηλεφωνούν και της εύχονται καλή επιτυχία.
Η ίδια πάντως, παροτρύνει και άλλους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, «να πάρουν μέρος σε πανελλαδικές εξετάσεις. Θεωρώ από την εμπειρία που αποκόμισα, ότι στον εαυτό μου βρήκα έναν άλλο άνθρωπο. Βρήκα εμένα σε διαφορετική έκδοση. Διαπίστωσα πράγματα, διαπίστωσα τις ελλείψεις μου, διαπίστωσα που προέχω. Εμφιλοχώρησα μέσα μου πολλές όμορφες καταστάσεις».
Ζητήσαμε από την κα. Δαμιανίδου, να στείλει το δικό της μήνυμα προς τα νέα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές, «οι πανελλαδικές δεν είναι αυτοσκοπός. Εδώ τα παιδιά θα δουν τις δυνατότητές τους, θα δουν τις δυνάμεις τους, θα δουν τι έκαναν κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας. Και ακόμα, να ευχαριστήσουν τους καθηγητές τους και όλους αυτούς που τους εμφιλοχώρησαν μέσα τους τη γνώση. Γιατί είναι σπουδαίο πράγμα η γνώση».