Home > Αρθρα > Ας μιλήσουμε με αριθμούς… Άρθρο της Προέδρου της Ένωσης Κυριών Δράμας-.Σ.Α.Φ. Αλίκης Τσιαμούρα

Ας μιλήσουμε με αριθμούς… Άρθρο της Προέδρου της Ένωσης Κυριών Δράμας-.Σ.Α.Φ. Αλίκης Τσιαμούρα

Ετήσιος Απολογισμός 2019 της Ένωσης Κυριών Δράμας

 Ας μιλήσουμε με αριθμούς…

 

Άρθρο της Προέδρου

της Ένωσης Κυριών Δράμας-.Σ.Α.Φ. Αλίκης Τσιαμούρα

 Το 2019 ήταν για την Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας μία χρονιά γεμάτη προσφορά και αλληλεγγύη. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, το επιστημονικό προσωπικό και η εθελοντική ομάδα όλη τη διάρκεια του έτους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την πλήρη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του σωματείου.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι δράσεις και τα προγράμματα του Φορέα διαχωρίζονται σε τομείς, αφού οι ανάγκες των συνανθρώπων μας είναι πολλές και διαφορετικές.

Ο ετήσιος απολογισμός των δράσεων και των προγραμμάτων αποτυπώνει τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα, που καταβάλλει το Διοικητικό Συμβούλιο, το επιστημονικό προσωπικό και η εθελοντική ομάδα.

Από τον τομέα της στέγασης επωφελήθηκαν 10 άτομα τα οποία φιλοξενήθηκαν στο «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενία». Ο ξενώνας παρείχε στους φιλοξενούμενους εκτός από δωρεάν στέγαση, διατροφή, είδη ένδυσης και υπόδησης, ψυχολογική και νομική υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εύρεση εργασίας. Οι φιλοξενούμενες διαμένουν στον ξενώνα με απόλυτη εχεμύθεια και πλήρη ασφάλεια.

Στον τομέα της επισιτιστικής βοήθειας η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας έκανε ένα μεγάλο βήμα ιδρύοντας την τέταρτη πανελλαδικά Τράπεζα Τροφίμων. Η Τράπεζα Τροφίμων που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 έχει ως στόχο τη συνεργασία με επιχειρήσεις του κλάδου παραγωγής και διανομής τροφίμων για τη στήριξη συσσιτίων και ιδρυμάτων σε τακτική βάση με τρόφιμα και είδη καθαριότητας. Τα αγαθά που διαχειρίζεται η Τράπεζα Τροφίμων δεν έχουν εμπορική αξία, αλλά είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

Στο πρόγραμμα «Μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία» πραγματοποιήθηκαν 12 διανομές και 12 παράλληλες δράσεις στις 75 ωφελούμενες ηλικιωμένες οικογένειες (220 μέλη οικογενειών) του προγράμματος. Στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» πραγματοποιήθηκαν 12 διανομές και 12 παράλληλες δράσεις στις 132 ωφελούμενες οικογένειες (511 μέλη οικογενειών) και διανεμήθηκαν συνολικά 3216 κούτες με τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη προσωπικής υγιεινής. Στο πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) πραγματοποιήθηκαν 2 διανομές στις 89 κατά μέσο όρο οικογένειες. Στην καθημερινή διανομή αγαθών αξίζει να αναφερθεί ότι διανεμήθηκαν 11 τόνοι άρτου και 4200 δέματα με οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά κ.α. Συνολικά, διανεμήθηκαν 64 τόνοι τροφίμων.

VRAVEYSH TSIAMOURA

Στον τομέα της εκπαίδευσης η εθελοντική ομάδα του mobile school  έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και πραγματοποίησε 132 παρεμβάσεις. Το mobile school  προσέγγισαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2401 περιπτώσεις, από τις οποίες 1058 άτομα γνώρισαν για πρώτη φορά το mobile school στην Ονειρούπολη. Ο σταθερός πληθυσμός που προσέγγισε  το mobile school  είναι 140 άτομα, παιδιά και ενήλικες. Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο οι 35 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 15 εθελοντές δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν 675 ώρες μαθημάτων.  Οχτώ παιδιά ωφελούμενων οικογενειών του Φορέα έλαβαν φοιτητική μέριμνα, είτε με την υποστήριξη της Φιλόπτωχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης είτε με την υποστήριξη της ΑΜΚΕ Πάνος και Χρυσηίδα-Βοήθεια στα παιδιά. Στον τομέα της εκπαίδευσης η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ξεκίνησε το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από το οποίο 35 γυναίκες θα εκπαιδευτούν επάνω στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Επίσης, το τμήμα της παιδικής όπερας το οποίο απαρτίζεται από 25 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, πλημμυρίζει κάθε Πέμπτη το χώρο με μουσικές και τραγούδια.

Στον τομέα της ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης συνεχίζεται από εθελοντές το πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ, που αφορά την συμβουλευτική γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη βίας. Η Γραμμή Βοήθειας Κακοποιημένων Παιδιών και Γυναικών 2521058888 δέχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 183   κλήσεις.

Στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συνεχίστηκε για μία ακόμη χρονιά η στενή συνεργασία με την Αποστολή Άνθρωπος, μέσω του προγράμματος «Στηρί-ζουμε Ιατροφαρμακευτική Φροντίδα για όλους», από το οποίο ωφελήθηκαν 36 άτομα, καλύφθηκαν 314 συνταγές και διανεμήθηκαν 1195 σκευάσματα. Το δίκτυο των εθελοντών ιατρών, που εδρεύουν στην Δράμα εξέτασαν εντελών δωρεάν 17 συνανθρώπους μας.

Στον τομέα της απασχόλησης, συνεχίζεται εθελοντικά το πρόγραμμα Γυναίκες Απασχόληση, από το οποίο βρήκαν εργασία 40 γυναίκες. Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας έχοντας μία βάση δεδομένων, καταγράφει τις ανάγκες και των ατόμων που αναζητούν εργασία, κυρίως φύλαξη ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων που προσφέρουν εργασία. Αξίζει, να αναφερθεί πως στις διανομές οι ωφελούμενοι ενημερώνονται για προγράμματα του ΟΑΕΔ, για προκηρύξεις και για προγράμματα voucher.

Από τη Στέγη Προσφοράς και Αγάπης, τον αυτόνομο χώρο που διαλέγονται, ταξινομούνται και διανέμονται είδη ένδυσης, υπόδησης και παιχνίδια εξυπηρετήθηκαν 1420 συμπολίτες μας, ενώ προσέφεραν 1311 άτομα. Από τη δράση Μητέρα Νεογέννητο 102 γυναίκες έλαβαν την προίκα του μωρού τους και είδη bebe.  Από την Αποθήκη Επίπλων και Οικιακών Συσκευών εξυπηρετήθηκαν 24 ωφελούμενοι στους οποίους δόθηκαν 41 είδη επίπλων και οικιακών συσκευών.

Η χρηματική αξία των προϊόντων που διανεμήθηκαν από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ανέρχεται στο ποσό 417.137,5 ευρώ.

Είμαστε ακόμη στην αρχή, υποσχόμαστε πως το 2020 θα δουλέψουμε και θα προσφέρουμε ακόμη περισσότερο.