Home > Αθλητικά > Μιλτιάδης Τζήμος: «Το υγειονομικό πλάνο της Δόξας»

Μιλτιάδης Τζήμος: «Το υγειονομικό πλάνο της Δόξας»

Μιλτιάδης Τζήμος:

«Το υγειονομικό πλάνο της Δόξας»

 

Όπως αναφέραμε στο χθεσινό μας φύλλο στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υγειονομικού υπευθύνου της Super League 2, κ. Αντώνη Λεμονή και των αντίστοιχων ιατρών των 12 ομάδων, συμμετείχε και ο κ. Μιλτιάδης Τζήμος από την πλευρά της Δόξας Δράμας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς και το μέλος της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., κ. Οδυσσέας Παξινός.

Ο υγειονομικός υπεύθυνος της Super League 2, κ. Αντώνης Λεμονής αναμένεται να αποστείλει τα έγγραφα στη Γ.Γ.Α., ώστε να παρθεί η απόφαση για την έναρξη των ομαδικών προπονήσεων.

Για την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, στις 11 υπόλοιπες ομάδες της Super League 2, αλλά και τον αντίστοιχο εκπρόσωπο της διοργανώτριας αρχής, Αντώνη Λεμονή (παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά), μίλησε ο υγειονομικός υπεύθυνος της Δόξας Δράμας, Μιλτιάδης Τζήμος (ειδικότητα ωτορινολαρυγγολόγος), στην επίσημη ιστοσελίδα των «Μαυραετών». Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του: «Η θέση της Δόξας ως γνωστόν είναι να γίνουν οι δυο αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας και ακολούθως μόνο τα πλέι οφ ανόδου, αφού για τα πλέι άουτ δεν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Είναι θέμα του Υπουργού το χρονοδιάγραμμα. Περιμένουμε τις αποφάσεις του κ. Αυγενάκη για το αν και πότε θα γυρίσουμε στις ομαδικές προπονήσεις και το αν και πότε θα γίνουν αγώνες. Προφανώς δεν αρκούν οι θερμομετρήσεις πριν τις προπονήσεις, πρέπει να γίνονται τακτικά και τα τεστ κορωνοϊού. Κατά μεγάλο βαθμό θα βασιστούμε στο πλάνο της Super League 1, ίσως γίνει αντιγραφή του «μοντέλου» της. Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το πώς θα ακολουθηθεί η διαδικασία για τα τεστ, όπως και το πόσες επαναλήψεις θα χρειαστούν. Ο κ. Λεμονής θα μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη στον κ. Αυγενάκη και γενικώς υπήρξε απόλυτη συμφωνία στα περισσότερα θέματα για το υγειονομικό πρωτόκολλο και τις απόψεις των 12 ομάδων. Οι ομάδες είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν τα έξοδα για τα τεστ, ίσως πρέπει να γίνουν χορηγίες. Ό,τι έκαναν ομάδες της κατηγορίας, είναι ιδιωτική και μεμονωμένη πρωτοβουλία. Θα μπορούσε να γίνει θερμομέτρηση και επισκόπηση των παικτών, με ερωτήσεις του γιατρού για το αν αισθάνεται κάποιος ασθενής, ώστε να μένει εκτός προπόνησης. Αλλά και πάλι είναι ρίσκο. Δεν προσδίδει ασφάλεια και εγκυρότητα».

doxa

Για τις κινήσεις των Δραμινών, ο Μιλτιάδης Τζήμος ανέφερε: «Ένα θέμα είναι το κάθε πότε πρέπει να γίνονται τα τεστ. Κανονικά χρειάζονται καθημερινά, πριν τις προπονήσεις, αλλά οικονομικά δε στέκει. Άλλοι τα κάνουν με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά δεν μπορούν όλες οι ομάδες. Το σωστό είναι να γίνει μια χορηγία εταιρείας, σαν διαφήμιση, να το αναλάβει για όλη την κατηγορία. Τα είπαμε και στην τηλεδιάσκεψη, τα άκουσε ο κ. Λεμονής. Είπε ότι θα γίνει προσπάθεια για χορηγό για όλες τις ομάδες, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, ούτε από εκείνον».

«Βασικό πρόβλημα εκτός γηπέδου, ελάχιστοι κίνδυνοι στο τερέν»

Για να συνεχίσει ο υγειονομικός εκπρόσωπος των «Μαυραετών»: «Το βασικό πρόβλημα είναι το «μετά», όχι τόσο πολύ ο αγώνας και η προπόνηση, εκεί είναι σχετικά ελεγχόμενη η κατάσταση. Το ζήτημα είναι οι υπόλοιπες ώρες στην καθημερινότητα όλων, στις οικογένειες, τις παρέες, τα καφέ, με το συγχρωτισμό. Όλοι χαλαρώσαμε και ερχόμαστε σε επαφή και με άλλο κόσμο. Στο γήπεδο προσέχεις. Μετά; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κρούσματα, η πιθανότητα είναι μικρή. Αν όμως γίνει κάτι, τι κάνουμε; Περιμένουμε λοιπόν τις αποφάσεις του κ. Αυγενάκη και της διοργανώτριας αρχής.

Πρώτο βήμα είναι να οριστεί ημερομηνία ομαδικών προπονήσεων, αλλά ο χρόνος μάλλον πιέζει. Η Super League 1 άρχισε προπονήσεις περίπου τρεις εβδομάδες πριν την επιστροφή στα ματς, που ορίστηκε για 6-7 Ιουνίου. Αν εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε τους αγώνες μας περίπου μια εβδομάδα μετά από την πρώτη κατηγορία, δηλαδή 14-15 Ιουνίου, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε προπονήσεις έστω δυο εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή στις αρχές της άλλης εβδομάδας;

Να πούμε επίσης ότι στο εξωτερικό έγινε μελέτη, σύμφωνα με την οποία στο ποδόσφαιρο είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Είναι πιο λίγες οι επαφές σε σχέση για παράδειγμα με το μπάσκετ, ενώ γίνεται και σε ανοιχτό χώρο. Η επαφή παίκτη με παίκτη είναι λίγα δευτερόλεπτα. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν κολλά εύκολα ο ιός. Πρέπει να είσαι κοντά 10 λεπτά με κάποιον και κυρίως σε κλειστό χώρο, για να μεταδοθεί. Μεγαλύτερη προσοχή θέλει σε αποδυτήρια και γυμναστήρια».

«Να μην υπάρξει αναζωπύρωση κρουσμάτων»

Τέλος, ο Μιλτιάδης Τζήμος πρόσθεσε: «Όπως προείπα, θα δούμε τι θα κάνει και η Super League 1 και πιθανόν να αντιγράψουμε. Όλα γίνονται σταδιακά, βήμα-βήμα, για να μην υπάρξει κάποια απότομη αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Είναι σαν τα σχολεία, γίνεται τμηματικά. Πρώτα μπαίνει η Γ΄ Λυκείου, σταδιακά τα γυμνάσια και τα δημοτικά. Έτσι και στο ποδόσφαιρο, η δεύτερη κατηγορία περιμένει την πρώτη και όλα είναι δοκιμή και «τεστάρισμα» για την επανέναρξη του ποδοσφαίρου στο νέο πρωτάθλημα, το φθινόπωρο».