Home > νέα > Μνημεία της Δράμας με σημαντικό ρόλο στο πέρασμα του χρόνου δεν πρέπει να τα βλέπουμε μονοδιάστατα-Μιλάει στον «Π.Τ.» η αρχαιολόγος ξεναγός Αγ. Κόμσιου

Μνημεία της Δράμας με σημαντικό ρόλο στο πέρασμα του χρόνου δεν πρέπει να τα βλέπουμε μονοδιάστατα-Μιλάει στον «Π.Τ.» η αρχαιολόγος ξεναγός Αγ. Κόμσιου

Μιλάει στον «Π.Τ.» η αρχαιολόγος ξεναγός Αγ. Κόμσιου

Μνημεία της Δράμας με σημαντικό

ρόλο στο πέρασμα του χρόνου

δεν πρέπει να τα βλέπουμε μονοδιάστατα

Κόμσιου: Ήταν μια ευκαιρία για τους Δραμινούς να γνωρίσουν σημαντικά σημεία της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΛΗΘΟΣ κόσμου απόλαυσε την περασμένη Κυριακή στη Δράμα, την ξενάγηση σε διάφορα εμβληματικά σημεία – ιστορικά μνημεία της πόλης μας. Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει τις προηγούμενες ημέρες, με πρωτοβουλία του γραφείου Europe Direct στην Π.Ε. Δράμας, άνοιξαν για το κοινό το πρωί της Κυριακής 2 Οκτωβρίου πέντε άκρως ιστορικά μνημεία για την πόλη της Δράμας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Δραμινούς, να γνωρίσουν μέρος της ιστορίας της πόλης μας.

Τα σημεία αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μαρμάρινο Σπίτι στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας όπου ήδη λειτουργεί ως Μουσείο Φωτογραφίας και Φωτογραφικών Μηχανών της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και γενικότερα ως χώρος πολιτισμού, ο παλαιός Μητροπολιτικός Ναός Δράμας επί της οδού Βενιζέλου, ο Ελληνιστικός  Τάφος της οδού Τροίας, καθώς και το πλήρως ανακαινισμένο Σαντιρβάν Τζαμί, όπου παλαιότερα στεγάζονταν τα γραφεία της εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ», το οποίο αγόρασε και ανακαίνισε πλήρως η εταιρεία RAYCAP και σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του, για να λειτουργήσει ως ένας ακόμα χώρος πολιτισμού στη Δράμα. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να ανοίγει λίγο πριν από το Δεκέμβριο, με κάποια εκδήλωση σχετική με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτής της πραγματικά πρωτότυπης δράσης του γραφείου Δράμας του Europe Direct, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με την κα. Αγγελική Κόμσιου, αρχαιολόγο – ξεναγό. Η ίδια, έχει μεγάλη πείρα στην ξενάγηση στην στενή αλλά και ευρύτερη περιοχή της Δράμας, τους Φιλίππους και όχι μόνο, ενώ ξεναγεί συνεχώς επισκέπτες στην περιοχή μας.

Η κα. Αγγελική Κόμσιου επί το έργον!

Ερωτώμενη η κα. Κόμσιου για το πόσο σημαντική ήταν μια τόσο σπάνια δράση ώστε να ανοίξουν κάποια εμβληματικά σημεία και να ξεναγηθεί ο κόσμος, σημειώνει: «Ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη δράση, ήταν μια πολύ καλή ιδέα. Αυτό το λέω με την έννοια ότι πρόκειται για διαφορετικούς φορείς, όπως η Μητρόπολη, το Μουσείο, η ΚΥΚΛΩΨ και η RAYCAP.  Σ’ αυτή τη δράση πάντως, είδα το Δραμινό κοινό έτοιμο για να συμμετάσχει, παρ’ όλο που είχε ανακοινωθεί τελευταία στιγμή».

Η ίδια είχε αναλάβει την ξενάγηση στο Σαντιρβάν Τζαμί, τον πολιτιστικό χώρο της  RAYCAP πλέον και τις πρώην εγκαταστάσεις της ιστορικής εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ» και σημειώνει ότι «στην ξενάγηση ήρθαν περίπου 150 άτομα, τα οποία είχαν ήδη πάει και σε άλλα μνημεία ή θα πήγαιναν σε κάποια άλλα».

Όπως είπε επίσης, υπήρχαν και επισκέπτες από την Καβάλα και τις Σέρρες, ενώ τόνισε απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε μια τέτοια δράση να γίνει και σε άλλους χώρους, ότι «ο Ελληνιστικός Τάφος της οδού Τροίας είναι στα σχέδια της Εφορείας Αρχαιοτήτων να ανοίξει σε μόνιμο ωράριο, ενώ σύντομα θα ανοίξει ο χώρος της RAYCAP. Παρ’ όλα αυτά με τον τρόπο που έγινε η δράση αυτή, το έβαλε κάποιος πρόγραμμα ως ευκαιρία για να τα επισκεφθεί».

Επισημαίνει ακόμα η ίδια ότι, «για να πούμε την αλήθεια, το Μαρμάρινο Σπίτι είναι ανοικτό εδώ και πολύ καιρό, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμα Δραμινοί που δεν έχουν πάει. Οπότε όταν ανοίγουν κάποιοι χώροι με κάποια αφορμή είναι καλύτερα».

Ερωτώμενη για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την επισκεψιμότητα στην πόλη μας, σημειώνει: «Είδα κόσμο που αρκετοί ήταν πολύ ενημερωμένοι, αλλά γενικά άκουσαν πράγματα για την ιστορία της Δράμας πέρα από αυτό που περίμεναν. Για παράδειγμα, είχαν στο νου τους ότι θα δουν απλά ένα τέμενος. Όμως, είδαν ότι αυτό το τέμενος είναι μέρος της ιστορίας της Δράμας με περισσότερα στοιχεία απ’ όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Για παράδειγμα, για το συγκεκριμένο μνημείο είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο κόσμος είδε ότι εδώ υπάρχει και μια άλλη ιστορία. Το κτίριο αυτό για ένα διάστημα φιλοξένησε έξι οικογένειες προσφύγων, ενώ στη συνέχεια φιλοξένησε τα γραφεία της εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ. Πάνω σ’ αυτό το κτίριο αποτυπώνεται ακόμα ο μεγάλος σεισμός του 1829 που κατέστρεψε τη Δράμα. Η ιστορία του δεν είναι απλά και μόνο ένα τέμενος και θα πρέπει αυτά τα μνημεία να τα βλέπουμε όχι μονοδιάστατα, αλλά ως μνημεία που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο πέρασμα του χρόνου».

Σε άλλο σημείο η ίδια επισημαίνει ότι, «μετά το πέρασμα του Covid και των μέτρων της πανδημίας, πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη και θα έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Δράμα».