Στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας
Μορφή χιονοστιβάδας
παίρνει η σχολική βία
Γιαννόπουλος: Κάθε τρεις μέρες δύο παιδιά με αυτοκτονικό ιδεασμό
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ εκδηλώσεων και δράσεων, η Δράμα τίμησε χθες Πέμπτη 6 Μαρτίου, την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού.
Ήδη, χθες Πέμπτη μια μεγάλη γιορτή έκλεισε ένα σπουδαίο τριήμερο δράσεων στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας, που διοργανώνεται από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την Π.Ε. Δράμας, το Δήμο Δράμας και τον σύμβουλο εκπαίδευσης κ. Σαλπιγκτή.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν φέτος η συμμετοχή του Χαμόγελου του Παιδιού με την παρουσία μάλιστα στελεχών του, καθώς και του ίδιου του προέδρου του κ. Γιαννόπουλου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, το βράδυ της Τετάρτης και με τη συμμετοχή του κ. Γιαννόπουλου, προβλήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, δύο ταινίες μικρού μήκους: «Οι σκέψεις της Νεφέλης» και «Η Νεφέλη αγνοείται», τις οποίες δημιούργησε ο Οργανισμός. Δυστυχώς και για άλλη μια φορά ο κόσμος ήταν λιγοστός, όπως συνήθως συμβαίνει σε παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Γιαννόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιωτίδης, η διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος, ο αξιωματικός της Δ/νσης Αστυνομίας Δράμας κ. Δημητρίου που είναι ο σύνδεσμος της ΕΛ.ΑΣ. με την Εκπαίδευση στη Δράμα, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κα. Τσακιρίδου, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα. Τσιαμούρα, ο σύμβουλος εκπαίδευσης κ. Σαλπιγκτής που είναι και η ψυχή της διοργάνωση του Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας, ο διευθυντής του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Παρανεστίου κ. Γαϊλόγλου, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Παρασκευαΐδης και άλλοι.
Γιαννόπουλος: «Κάθε τρεις μέρες έχουμε δύο παιδιά με αυτοκτονικό ιδεασμό»
Για τις δράσεις κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, αλλά και για τις δράσεις του Οργανισμού, δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Γιαννόπουλος.
Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Γιαννόπουλος, «το Χαμόγελο του Παιδιού δεν μπορεί να μη συμμετέχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά. Η μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και η προσπάθεια που γίνεται, μας βρίσκει να κάνουμε πολλές δραστηριότητες, κυρίως όμως να στηρίξουμε και να υπηρετούμε την σχολική κοινότητα και γενικότερα τους εκπαιδευτικούς».
Τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Γιαννόπουλος, ότι, «το θέμα του μπούλινγκ και της βίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Το λέμε και το ξαναλέμε και έχει γίνει κοινότυπο πλέον. Όχι τέτοιες διαστάσεις που να νομίζουμε ότι αύριο θα φτιάξουν τα πράγματα, αλλά διαστάσεις που η χιονοστιβάδα αναφέρεται ως ένα παράδειγμα».
Δίνοντας ορισμένα στοιχεία, είπε ότι «κάθε τρεις μέρες έχουμε δύο παιδιά με αυτοκτονικό ιδεασμό και άλλα που έχουν ήδη προχωρήσει σε καταστάσεις που είναι πάρα πολύ δύσκολες. Ένα από τα θέματα που απασχολεί τα παιδιά είναι αυτό και η βία μέσα στη σχολική κοινότητα είναι απόρροια της ενδοοικογειακής βίας και άλλων θεμάτων που υπάρχουν».
Αυτό που επίσης τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, είναι ότι, «δεν βρισκόμαστε τυχαία εδώ στη Δράμα. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα ξεκινήσει από τις 26 Μαρτίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Όλες οι δυνάμεις του Χαμόγελου, θα βρίσκονται στην Περιφέρεια ΑΜΘ και σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς. Κι αυτό, γιατί, δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, πότε θα σταματήσει κάτι το οποίο έχει πάρει διαστάσεις μεγάλες. Όλοι οι φορείς της περιοχής, Αστυνομία, εκπαίδευση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, και όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, θα πρέπει να βάλουν τις δυνάμεις τους – με αυτές τις ελλείψεις που έχουμε – να αρχίσουν να κάνουν. Γιατί, δεν κάνουμε τίποτα άλλο, να γυρίζουμε γύρω από το εαυτό μας. Και γι’ αυτό το λόγο θα ξεκινήσουμε ένα οδοιπορικό σε όλη την Περιφέρεια και θα συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα. Με λίγα λόγια, κάνουμε μια ειρηνική επανάσταση, για να πούμε σε όλους: σταματήστε να βλέπετε τα πράγματα ρόδινα και αύριο θα φτιάξουν μόνα τους. Εδώ μιλάμε για τις ζωές των παιδιών».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «χαιρόμαστε που μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα καλύτερα».
Τσακιρίδου: «Η βία δεν χωράει σε κανένα περιβάλλον»
Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κα. Τσακιρίδου, επισημαίνοντας ότι, «η βία δεν χωράει σε κανένα περιβάλλον, και πολύ περισσότερο δεν χωράει στο σχολικό περιβάλλον. Η βία δεν χωράει ανάμεσα σε αθώες παιδικές ψυχές».
Όπως τόνισε μάλιστα, «η ευθύνη είναι όλων. Δεν είναι μόνο των εκπαιδευτικών, δεν είναι μόνο της οικογένειας, είναι της ίδιας της κοινωνίας. Και αλίμονο αν αναγνωρίζουμε μόνο τις αιτίες που οδηγούν στη βία και δεν κοιτάξουμε λίγο και στο περιβάλλον της ίδιας της κοινωνίας».
Αναφερόμενη στο Δήμο Δράμας, σημείωσε ότι, «εμείς ως Δήμος, ως Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, είμαστε πάντα αρωγοί στο έργο τέτοιων εκδηλώσεων που αφορούν την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, αλλά πολλές και την παρέμβαση. Δημιουργούμε χώρους κατάλληλους και συμπεριληπτικούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε και τέτοια φαινόμενα. Άλλωστε, η υπηρεσία μας διαχειρίζεται ένα μεγάλο έργο εισαγγελικών παραγγελιών που έρχονται μετά από παρεμβάσεις ψυχολόγων στο σχολικό περιβάλλον».