Home > νέα > Ένα επικίνδυνο εργοτάξιο εντός του αύλειου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου-Μπαντή: «Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου είναι πάντα στο πλευρό του σχολείου και κάνει ό,τι μπορεί για την ασφάλεια των παιδιών»

Ένα επικίνδυνο εργοτάξιο εντός του αύλειου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου-Μπαντή: «Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου είναι πάντα στο πλευρό του σχολείου και κάνει ό,τι μπορεί για την ασφάλεια των παιδιών»

Την ανησυχία της εκφράζει η διευθύντρια του σχολείου

Ένα επικίνδυνο εργοτάξιο

εντός  του αύλειου χώρου

του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου

Στην ευθύνη της ΚΤΥΠ η αρμοδιότητα για το εργοτάξιο

Μπαντή: «Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου είναι πάντα στο πλευρό του σχολείου και κάνει ό,τι μπορεί για την ασφάλεια των παιδιών»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΘΕΜΑ του προβλήματος που δημιουργεί το εργοτάξιο του άλλοτε υπό ανέγερση νέου σχολείου,  εντός του αύλειου χώρου του 1ου Δημοτικού σχολείου Κ. Νευροκοπίου, αναφέρεται με επιστολή της που έδωσε στη δημοσιότητα, η διευθύντρια του σχολείου κα. Δέσποινα Μπαντή.

Με το θέμα ο «Π.Τ.» έχει ασχοληθεί με πολλά και συνεχή δημοσιεύματα Όπως είναι γνωστό, ο ανάδοχος εργολάβος που είχε πάρει το έργο, είχε ξεκινήσει από τα θεμέλια, στη συνέχεια όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει, καθώς άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα. Με αποτέλεσμα, μετά την εγκατάλειψη του έργου και τις διαδικασίες έκπτωσής του από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. – (ΚΤΥΠ ΑΕ που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας το Ελληνικού κράτους) – να παραμείνει μια τεράστια ανοικτή τρύπα, όπου φαίνονται τα θεμέλια, ο οπλισμός από τα μπετά και άλλα επικίνδυνα υλικά.

Από το 2020 περίπου μέχρι και σήμερα, εντός του αύλειου χώρου του υφιστάμενου σχολικού συγκροτήματος του 1ου Δημοτικού σχολείου Κ. Νευροκοπίου, παραμένει ο ανοικτός χώρος των θεμελίων, με μια πρόχειρη περίφραξη, η οποία είναι άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά, αλλά και για όποιον άλλο θα μπορούσε να πλησιάσει στο χώρο.

Ο «Π.Τ.», επικοινώνησε με τη διευθύντρια του σχολείου κα. Μπαντή, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η μισή αυλή – εργοταξιακός χώρος – είναι περιφραγμένη με λαμαρίνες αμφίβολης σταθερότητας και στο μέσα μια τεράστια τρύπα με σκουριασμένη πλέον σιδηροκατασκευή προορισμένη για τη θεμελίωση του νέου σχολείου γεμάτη λιμνάζοντα νερά».

Όπως τονίζει η ίδια στον «Π.Τ.» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και όλοι μας λένε ότι μόνο η ΚΤΥΠ ΑΕ είναι υπεύθυνη γι’ αυτό», επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου είναι πάντα στο πλευρό του σχολείου και κάνει ό,τι μπορεί για την ασφάλεια των παιδιών».

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε επίσης με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, ο οποίος μας είπε ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ έχει προχωρήσει σε μια νέα μελέτη του νέου σχολείου, επί της ουσίας έχει κάνει επικαιροποίηση της προηγούμενης και την έχει καταθέσει προς ένταξη και χρηματοδότηση για το νέο ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Το έργο μπορεί να μπει στο επόμενο πρόγραμμα της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ ως συνεχιζόμενο έργο.

Η επιστολή της διευθύντριας

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρονται στην επιστολή της κας Μπαντή, η οποία περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα: [Η υπόλοιπη αυλή «σεληνιακό τοπίο» με ημιτελείς κατασκευές… Το οπίσθιο τμήμα καλυμμένο με χωμάτινους όγκους που καταργούν κάθε πιθανότητα διαφυγής μαθητών/τριών κι εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μισογκρεμισμένες περιφράξεις και διαλυμένα τοιχία.]

Στην επιστολή αυτή αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

[Μετά από μία τετραετία αναμονής και προσμονής, εγκατάλειψης και απραξίας, αποφασίζουμε κι εμείς  -έχοντας εξαντλήσει εγγράφως το θέμα στις αρμόδιες αρχές κι υπηρεσίες-να πράξουμε ό,τι θα έπραττε κάθε πολίτης στη χώρα της διαψευσθείσας ελπίδας… Να δημοσιοποιήσουμε κι εμείς το προσωπικό μας δράμα. (…)

Δυστυχώς πολύ σύντομα -σε ένα τετράμηνο-οι εργασίες διακόπηκαν… Το αποτέλεσμα;

Παραθέτουμε στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης:

Η μισή αυλή- εργοταξιακός χώρος -περιφραγμένη με λαμαρίνες αμφίβολης σταθερότητας και στο μέσο μια τεράστια τρύπα με σκουριασμένη πλέον  σιδηροκατασκευή προορισμένη για τη θεμελίωση του νέου σχολείου γεμάτη λιμνάζοντα νερά.

Η υπόλοιπη αυλή «σεληνιακό τοπίο» με ημιτελείς κατασκευές…

Το οπίσθιο τμήμα καλυμμένο με χωμάτινους όγκους που καταργούν κάθε πιθανότητα διαφυγής μαθητών/τριών κι εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μισογκρεμισμένες περιφράξεις και διαλυμένα τοιχία.] (…)

Σε άλλο σημείο αναφέρονται επίσης:

[Σε μία περιοχή με τόσες ιδιαιτερότητες όπως το ακριτικό μας Νευροκόπι το δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση είναι ακόμα πιο αδιαπραγμάτευτο.

Θα ήθελαν άραγε οι κυρίες και οι κύριοι της αθηνοκεντρικής εκπαιδευτικής ελίτ να μας απαντήσουν αν θα έστελναν τα παιδιά τους σε ένα τέτοιο σχολείο; Ρητορικό το ερώτημα βεβαίως…

Για πολλοστή φορά εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την ασφάλεια των μαθητών/τριών μας . Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να γίνει -κι ούτε θα γίνει- το προεκλογικό πυροτέχνημα κανενός! Θα συνεχίσουμε ως την αποκατάσταση του χώρου και την ολοκλήρωση του έργου που μας αξίζει. Σταθμάρχες εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε…]