Home > νέα > Ν. Λυγερός: «Θεωρώ ότι θα ακυρώσουμε την συμφωνία με τα Σκόπια…»

Ν. Λυγερός: «Θεωρώ ότι θα ακυρώσουμε την συμφωνία με τα Σκόπια…»

Εκδήλωση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών Ν. Δράμας για τη Μακεδονία

Ν. Λυγερός: «Θεωρώ ότι θα ακυρώσουμε

την συμφωνία με τα Σκόπια…»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Πλήθος κόσμου, παρακολούθησε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, την ομιλία που διοργάνωσε η Ομάδα Ενεργών Πολιτών Ν. Δράμας για τη Μακεδονία. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Έλληνας πολυπράγμων ερευνητής (μαθηματικά, ποίηση, ζωγραφική, στρατηγική και γεωπολιτική κ.α.), γνωστός στο ευρύτερο κοινό για το ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης του (IQ), κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η επανάσταση της Μακεδονίας».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο κ. Λυγερός, αναφέρθηκε στην ανάλυση της συμφωνίας και στα είκοσι άρθρα που περιλαμβάνονται σε αυτή.

«Προς το παρόν μιλάμε για ένα προσύμφωνο και όχι για μια συμφωνία, διότι πρέπει να επικυρωθεί και από τις δυο Βουλές», εξήγησε ο κ. Λυγερός.

Πως κρίνετε τα άρθρα που συμπεριλαμβάνονται στη Συμφωνία;

Δεν υπάρχει κανένα όφελος για την Ελλάδα. Κάνουμε πάρα πολλές και απαράδεκτες παραχωρήσεις. Είναι επικίνδυνες γιατί θα έχουμε οριστικές επιπτώσεις αν κυρωθεί από τη Βουλή.

Ποια άρθρα θεωρείτε ότι θα έχουν οριστικές επιπτώσεις στην ελληνική πλευρά;

Το πρώτο είναι το άρθρο 1, αλλά είναι σημαντικά και τα άρθρα 6, 8, 13 και 14.

Το άρθρο 1, αφορά στην ονομασία με την τριπλή προσέγγιση για το Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα. Άρα, δεν έχουμε ήδη το erga omnes.

Το άρθρο 6, ουσιαστικά απαγορεύει αυτές τις εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, οι οποίες θα δημιουργούνται από ιδιωτικό ή κρατικό φορέα ή από πρόταση, άρα είναι τα εδάφια 1,2,3.

Το άρθρο 8, προβλέπει μια επιτροπή, η οποία θα προέρχεται από τις δυο χώρες, και θα μπορεί να αλλάζει τα βιβλία της ιστορίας, σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας και παιδείας γενικότερα.

Στη συνέχεια, το άρθρο 13 που δίνει πρόσβαση στην ελληνική ΑΟΖ, επειδή τα Σκόπια είναι ένα περίκλειστο κράτος.

Επίσης, το άρθρο 14 που προβλέπει ότι εμείς θα τους παρέχουμε αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ πρόκειται για ένα θέμα ονομασίας.

Ακολούθως, το άρθρο 20 «κλειδώνει» το γεγονός ότι δεν θα τους βοηθήσουμε μόνο για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως πολλοί πιστεύουν. Αλλά, για όλους τους Οργανισμούς στους οποίους είμαστε σε περιφερειακό διμερές επίπεδο ή ως διεθνές.

Ουσιαστικά παραιτούμαστε  από τα δικαιώματά μας. Δεν έχουμε πια βέτο. Υποστηρίζουμε πράγματα χωρίς να υπάρχει επιλογή από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα ουσιαστικά παίρνουμε αποφάσεις που είναι εναντίον του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

LYGEROS 2

Θεωρείτε ότι αναγκάστηκε η χώρα μας να πάρει αυτή την απόφαση;

Όχι. Δεν είναι ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και από το ΝΑΤΟ. Ήταν μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Θεωρούν ότι είναι κάτι δίκαιο και πρέπει να το κάνουν, γι’ αυτό και το υλοποίησαν.

Θα έχουμε μάλιστα και επικίνδυνες επιπτώσεις, διότι στη συνέχεια δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε καθόλου αυτό το θέμα. Αυτή η συμφωνία είναι φτιαγμένη για να αντικαταστήσει την ενδιάμεση, η οποία είναι προσωρινή αλλά έχει ισχύ.

Ακόμη και για τα Σκόπια, υπάρχουν περίεργα πράγματα τα οποία προβλέπονται να κάνουν και αφορούν σε ένα δημοψήφισμα πριν αλλάξουν το Σύνταγμα τους. Διότι κανονικά πρώτα κάνουμε προτάσεις για την αλλαγή του Συντάγματος, και έπειτα βάζουμε τον λαό να το κυρώσει ή όχι. Άρα, δεν του λέμε θέλεις να αλλάξεις το Σύνταγμα, ψηφίζει ο λαός «ναι» και μετά το αλλάζουμε όπως θέλουμε χωρίς να μπορεί να το δει.

Αυτό το γεγονός στην πραγματικότητα είναι αντισυνταγματικό, και γι΄ αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει και μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Θεωρείτε τελικά ότι η συμφωνία θα κυρωθεί;

Θεωρώ ότι θα ακυρώσουμε την συμφωνία. Τα Σκόπια δεν πρόκειται να την ακυρώσουν. Τα Σκόπια αν η πρόταση ήταν «Μακεδονία» αντί για «Βόρεια Μακεδονία» θα την υπέγραφαν αμέσως, όλα τα στοιχεία είναι θετικά. Οι αντιπαραθέσεις δημιουργούνται επειδή γράφει «Βόρεια Μακεδονία».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποκαλούν «Μακεδονία» τα Σκόπια. Πως θα το σχολιάζετε αυτό;

Το γνωρίζω, θα μου πείτε για το παράδειγμα με τις 140 χώρες, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν τις χώρες. Άρα, αυτό είναι απλώς σε διμερές επίπεδο και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Σε ότι αφορά στις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία δεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια συνταγματικά, και δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή είναι και στο ΝΑΤΟ, αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Κατά συνέπεια, ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπάρχει ομοψηφία. Θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια λύση, η οποία να είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, γι’ αυτό μιλούν για αμοιβαία λύση.

Θεωρείτε ότι ίσως πίεσαν οι ΗΠΑ ώστε να γίνει σύντομα αυτή η νέα είσοδος στο ΝΑΤΟ με τα Σκόπια;

Όχι, καθόλου. Η Αμερική δεν πιέζει καθόλου πάνω σε αυτό το θέμα. Για αυτήν το σημαντικό είναι να μην υπάρχει επιρροή από την Ρωσία. Δεν την ενδιαφέρει το όνομα. Άρα, δεν θα καταπιέσει ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. μόνο και μόνο για μια υποψήφια χώρα, η οποία δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Δεν έχει όφελος στρατηγικά και στρατιωτικά.