Home > Πρώτο Θέμα > Να ανοίξει ο χώρος της «Ποδηλατούπολης» του Δήμου Δράμας στους δημότες του► Μπορεί κάλλιστα να μεταμορφωθεί σε έναν ανοικτό χώρο ποδηλάτου για μικρά παιδιά

Να ανοίξει ο χώρος της «Ποδηλατούπολης» του Δήμου Δράμας στους δημότες του► Μπορεί κάλλιστα να μεταμορφωθεί σε έναν ανοικτό χώρο ποδηλάτου για μικρά παιδιά

Να ανοίξει ο χώρος της «Ποδηλατούπολης»

του Δήμου Δράμας στους δημότες του

► Υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία αναψυκτηρίου εντός του χώρου;

► Μπορεί κάλλιστα να μεταμορφωθεί σε έναν ανοικτό χώρο ποδηλάτου για μικρά παιδιά

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΧΩΡΟΣ της παλιάς «Ποδηλατούπολης» – Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Δράμας, ρημάζει εδώ και χρόνια, χωρίς καμιά προοπτική. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο χώρο στην περιοχή της ανάπλασης, επί της οδού Χελμού. Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας εκείνοι, που παλαιότερα με τα παιδιά τους μπορούσαν να απολαμβάνουν ένα μικρό αναψυκτήριο, στο οποίο τα παιδιά μπορούσαν ελεύθερα να κάνουν ποδήλατο. Και σίγουρα πολλά παιδιά έμαθαν εκεί μέσα ποδήλατο.

PODHLATOUPOLH 1

Ο χώρος ενοικιαζόταν από το Δήμο Δράμας προς ιδιώτες αντί αντιτίμου, ενίοτε γενικότερα ακριβού. Δυστυχώς, η νομοθεσία δυσκολεύει πολύ τη μείωση του ενοικιοστασίου και ο Δήμος θα πρέπει να προβεί σε διάφορες διαδικασίες. Όταν όμως ήρθε η οικονομική κρίση, πολλοί τέτοιοι χώροι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ενοίκια που έφταναν τουλάχιστον 1.000 με 1.200 ευρώ το μήνα. Ούτως ή άλλως, ο χώρος μπορούσε να δουλεύει μόνο καλοκαιρινούς μήνες, και πάλι τα έξοδα δεν έβγαιναν. Υπήρξαν πολλά προβλήματα και ο τελευταίος ενοικιαστής ιδιώτης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με διάφορες οφειλές που είχε αφήσει προς το Δήμο.

PODHLATOUPOLH 2

Περιοχή αμιγούς κατοικίας

Έκτοτε, ο Δήμος Δράμας προσπάθησε πολλές φορές να το ενοικιάσει μέσω δημοπρασιών, όμως στάθηκε αδύνατον, ένεκα της οικονομικής κρίσης. Ποιος να το πάρει, με τι ενοίκιο και άγνωστο αν μπορούσε να το διατηρήσει και για πόσο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα είναι ότι πλέον, δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αναψυκτήριο και γενικότερα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του χώρου της «Ποδηλατούπολης», ώστε ο ιδιώτης που θα ενοικιάσει το χώρο να μπορεί να έχει κάποια σεβαστά έσοδα.

Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος αμιγούς κατοικίας και σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει, δεν μπορεί να λειτουργήσει αναψυκτήριο, αν και αυτό μοιάζει να είναι μάλλον παράλογο.

PODHLATOUPOLH 4

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε χώρους αμιγούς κατοικίας, μπορούν να λειτουργούν ακόμα και μικρά ξενοδοχεία μέχρι 30 κλίνες, φούρνοι, πρατήρια άρτου και γαλακτοπωλεία, παντοπωλεία, θρησκευτικοί χώροι ακόμα και λαχανόκηποι, όπως και εγκαταστάσεις σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας … όχι όμως αναψυκτήρια ή γενικότερα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτός λοιπόν είναι ένας λόγος για τον οποίο, οι ενδιαφερόμενοι δεν συμμετέχουν στις δημοπρασίες που έχει βγάλει παλαιότερα ο Δήμος Δράμας και οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι.

Είναι λογικό, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτη, ότι θα πρέπει να βρει ένα διαφορετικό τρόπο για να βγάλει χρήματα από αυτή την υπόθεση.

PODHLATOUPOLH 5

 

Να διαμορφωθεί και να δοθεί στο κοινό

Έτσι, σήμερα, η γνωστή σε όλους μας «Ποδηλατούπολη», ρημάζει. Ο «Πρωινός Τύπος» λοιπόν, έχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση προς το Δήμο Δράμας, την οποία είχαμε θέσει και παλαιότερα. Εφόσον ο χώρος αυτός είναι δημοτικός, αντί να στέκεται και να ρημάζει χωρίς κανένα όφελος, ας τον ανοίξει και ας τον διαθέσει στους δημότες του.

Η «Ποδηλατούπολη» σήμερα πλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ελεύθερος χώρος, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, παρά μόνο την λιγοστή περιποίησή του. Κόψιμο χόρτων, περιποίηση των πράσινων χώρων και μια μικρή συντήρηση του δρόμου για τα ποδήλατα.

Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μερικά παγκάκια και να γίνει ένας καθαρισμός, σε μια μορφή όπως λειτουργούν όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου Δράμας.

Η πόρτα να είναι ανοιχτή και τα μικρά παιδιά να μπορούν να κάνουν εκεί ποδήλατο, χωρίς την ιδιαίτερη έγνοια των γονιών. Ο χώρος προσφέρεται για το καλοκαίρι και σίγουρα θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον. Και ακόμα, είναι βέβαιο ότι αν ο Δήμος συνεννοηθεί με κάποιους Συλλόγους Εθελοντών, θα μπορούν και αυτοί κατά καιρούς να ασχοληθούν εκεί, προσφέροντας τις ιδέες τους. Ένας ωραίος χώρος για τα μεγαλύτερα παιδιά της πόλης, που σίγουρα θα βρουν σημαντική διέξοδο εκεί. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που θα προκύψουν, ο Δήμος θα μπορούσε να βρει λύσεις. Ας εκμεταλλευτούμε έναν χώρο, που αυτή τη στιγμή το μόνο κέρδος… είναι η ζημιά του!