Home > Πρώτο Θέμα > Να ασκηθούν πιέσεις για το άνοιγμα του Τελωνείου Εξοχής ζητούν Έλληνες και Βούλγαροι δήμαρχοι-Μεγάλη σύσκεψη χθες στην Π.Ε. Δράμας με Έλληνες και Βούλγαρους αυτοδιοικητικούς

Να ασκηθούν πιέσεις για το άνοιγμα του Τελωνείου Εξοχής ζητούν Έλληνες και Βούλγαροι δήμαρχοι-Μεγάλη σύσκεψη χθες στην Π.Ε. Δράμας με Έλληνες και Βούλγαρους αυτοδιοικητικούς

Μεγάλη σύσκεψη χθες στην Π.Ε. Δράμας με Έλληνες και Βούλγαρους αυτοδιοικητικούς

Να ασκηθούν πιέσεις για το άνοιγμα

του Τελωνείου Εξοχής ζητούν

Έλληνες και Βούλγαροι δήμαρχοι

Υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας συμμετείχαν στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ο Βούλγαρος Πρόξενος, ο Περιφερειάρχης του Μπλαγκόεβγκραντ και οι δήμαρχοι Κ. Νευροκοπίου, Καβάλας, Παγγαίου, Γκότσε Ντέλτσεφ, Σάτομπτσα, Γκάρμεν, Ράζλογκ, Μπάνσκο, Μπελίτσα κ.α.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ σύσκεψη για το άνοιγμα του Τελωνείου Εξοχής, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος την προκάλεσε.

Σκοπός της σύσκεψης, ήταν να κατατεθούν απόψεις για το άνοιγμα του Τελωνείου της Εξοχής για τουριστικούς λόγους. Να σημειωθεί ότι σήμερα το Τελωνείο παραμένει ανοιχτό μόνο για εμπορικούς λόγους.

Όπως είναι γνωστό, οι πιέσεις από την πλευρά της Περιφέρειας αλλά και των τοπικών αρχών προς την ελληνική κυβέρνηση είναι συνεχείς, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν δίνει την άδεια διέλευσης από Βουλγαρία προς την Ελλάδα, αλλά και το αντίθετο.

Στη σύσκεψη αυτή, εκ μέρους της Ελλάδας ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Ζιμπίδης και οι δήμαρχοι Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, Καβάλας κ. Μουριάδης, Παγγαίου κ. Αναστασιάδης, ενώ είχε προσκληθεί, αλλά δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και ο δήμαρχος Θάσου.

Εκ μέρους της Βουλγαρίας παρόντες ήταν, ο Βούλγαρος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Πισάντσεβ, ο περιφερειάρχης του Μπλαγκόεβγκραντ κ. Σούσκοβ, και οι δήμαρχοι, Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Μοσκόβ, Σάτομπτσα κ. Μιμενοβ, Γκάρμεν κ. Φείμ Ιζα, Χατζηδήμοβο κ. Τερζίεφ, Ράζλογκ κ. Γκέρτσεβ, Μπάνσκο κ. Καντεβ, Βελίτσα κ. Ρεβάνσκι και Γιακορούντα κ. Καφελοβ.

Κατά τη συνεδρίαση το λόγο πήραν όλοι οι παρόντες και εξέφρασαν τις απόψεις του, ενώ το γενικό θέμα είναι ότι, η βουλγαρική πλευρά δήλωσε ότι είναι έτοιμη σε όλα, ώστε από τη δική της πλευρά να ανοίξει το Τελωνείο του Ίλιντεν. Όπως είπαν μάλιστα, υπάρχει ήδη το απαραίτητο προσωπικό από την πλευρά τους ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της λειτουργίας του.

SYSKPSH TELONEIO EXOHIS (SITE))

Υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας συμμετείχαν στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ο Βούλγαρος Πρόξενος, ο Περιφερειάρχης του Μπλαγκόεβγκραντ και οι δήμαρχοι Κ. Νευροκοπίου, Καβάλας, Παγγαίου, Γκότσε Ντέλτσεφ, Σάτομπτσα, Γκάρμεν, Ράζλογκ, Μπάνσκο, Μπελίτσα κ.α.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε από όλους «να ενώσουμε τη φωνή μας προς την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να ανοίξει το Τελωνείο Εξοχής με τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης του Μπλαγκόεβγκαρντ κ. Σκούσκοβ, ο οποίος τόνισε επίσης την ανάγκη του ανοίγματος του Τελωνείου, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι από την πλευρά τους και έχουν ήδη πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως είπε, «και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ζήσαμε μια τεράστια κρίση και ύφεση, η οποία για πρώτη φορά συμβαίνει στην σύγχρονη ιστορία του κόσμου. Ξέρουμε ότι η βασική αιτία του κλεισίματος των συνόρων ήταν η πανδημία».

Όπως είπε, «το κλείσιμο των Τελωνείο Ίλιντεν – Εξοχής, δημιούργησε μεγάλες ζημιές και απώλειες στην οικονομία της περιοχής των συνόρων μας. Θα απευθύνουμε το αίτημα μας προς τις ελληνικές αρχές, ώστε να ανοίξει το γρηγορότερο δυνατό», τονίζοντας ότι, «η σημερινή συνάντηση, εκτός από τοπικό, έχει και εθνικό χαρακτήρα, με την παρουσία του Προξένου της Βουλγαρίας».

Με τη σειρά του, ο Βούλγαρος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι «ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση, θα βελτιώσουν τη ζωή και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ευχαριστώντας για τη διοργάνωση της συνάντησης».

Παπαδόπουλος: Απώλειες και από τις δύο πλευρές

Λίγο αργότερα, εισάγοντας το θέμα ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι «η σύσκεψη έχει σκοπό να συζητηθούν προβλήματα που δημιουργούνται από τα κλειστά σύνορα καθώς και πολλαπλές απώλειες μεταξύ των δύο πλευρών». Όπως είπε ο ίδιος, «σκοπός μας, μετά από τη συζήτηση και ταύτιση απόψεων, είναι να παρθούν αποφάσεις, οι οποίες να κοινοποιηθούν στην ελληνική κυβέρνηση, ως μέσον πίεσης για την απόφαση άμεσης άρσης των δεδομένων διέλευσης που ισχύουν σήμερα. Η ανάγκη διάνοιξης του Τελωνείου Εξοχής και η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και το αντίθετο, απαιτεί να τηρούνται βασικές προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα με την επίδειξη συγκεκριμένων πιστοποιητικών».

Στην πρότασή του , ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι κατά την είσοδο των πολιτών της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ζητούνται τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτων ή αντίστοιχα μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου στη χώρα. Όπως είπε, θα μπορούσε να ζητείται αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου, ή θέση κάμπινγκ, όπως και συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα συνεχούς απασχόλησης καθώς και άλλα, και ότι «όλα τα παραπάνω διασφαλίζουν την ασφαλή είσοδο στην Ελλάδα, από άλλα άτομα ή ομάδες οι οποίες μπαινοβγαίνουν ευκαιριακά στην Ελλάδα, και ζητούμε να επιτραπεί η διέλευση, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από 24 Μαΐου 2021 για όλους όσους έρχονται στην Ελλάδα από διάφορα άλλα σημεία και παρουσιάζουν μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τεστ αντισωμάτων κ.α.».
Μοσκόβ: Σημαντικό το άνοιγμα του Τελωνείου

Κατά την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Μοσκόβ, που είναι και ο κοντινότερος Δήμος στην περιοχή των συνόρων, σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή «έχει ιδιαίτερη σημασία για τις δύο πλευρές των συνόρων, μιας και η πανδημία δημιούργησε τεράστιες οικονομικές απώλειες», ενώ εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ανοίξει το Τελωνείο Ίλιντεν – Εξοχής». Όπως είπε μάλιστα, τη διάβαση αυτή προς την Ελλάδα τη χρησιμοποιούν ακόμα και από την πλευρά της Φιλιππούπολης, τους Δήμους στην λεκάνη του Νέστου, καθώς και από την πλευρά της Σόφιας, μιας και συντομεύει αρκετά η απόσταση προς την Ελλάδα».