Home > Νέα > Νέα Επιτροπή του Δήμου Δράμας για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς Κατηγορίες για εσκεμμένο αποκλεισμό των «Φίλων των Ζώων»

Νέα Επιτροπή του Δήμου Δράμας για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς Κατηγορίες για εσκεμμένο αποκλεισμό των «Φίλων των Ζώων»

Νέα Επιτροπή του Δήμου Δράμας για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Κατηγορίες για εσκεμμένο αποκλεισμό των «Φίλων των Ζώων»

Κλήρωση πρότεινε η αντιπολίτευση αλλά πέρασε η πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΖΗΤΗΜΑ υψίστης σημασίας αναδείχθηκε τελικά, ο ορισμός της πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Δράμας για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Το θέμα βρισκόταν στην 54η θέση της 2ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ συζητήθηκε ως πρώτο, καθώς υπήρχαν μέλη των φιλοζωικών σωματείων στην αίθουσα που ενδιαφέρονταν να το παρακολουθήσουν.

Ο τίτλος του θέματος ήταν: «Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου και των φιλοζωικών σωματείων στην Επιτροπή της παραγράφου 12 του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012» και την εισήγηση είχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σταμάτης Ρεμόντης.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρεμόντης, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η Επιτροπή αποτελούνταν από έναν κτηνίατρο, ο οποίος είναι ο κ. Τσοκαταρίδης, δύο εκπρόσωποι του Δήμου Δράμας, εκ των οποίων ένας δημοτικός υπάλληλος ο κ. Στράτος Λαλές και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ο κ. Ρεμόντης και τα υπόλοιπα δύο μέλη της Επιτροπής, καλύπτονταν από τους δύο Φιλοζωικούς Συλλόγους, την κα. Παπαδοπούλου Έλενα ως εκπρόσωπο της Φιλοζωικής Εταιρείας Δράμας και την κα. Δέσποινα Μέγα ως εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Φίλοι των Ζώων». Πρόσφατα όμως το καλοκαίρι του 2016, ιδρύθηκε και ένας τρίτος σύλλογος, οι Φιλόζωοι Εθελοντές Δράμας «ΦΕΔΡΑ», ο οποίος ζήτησε να συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στην Επιτροπή. Τα μέλη της Επιτροπής ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Αυτή τη στιγμή, οι φιλοζωικοί σύλλογοι στο Δήμο Δράμας είναι τρεις: Η Φιλοζωική Εταιρεία Δράμας, οι Φίλοι των Ζώων Δράμας και οι Φιλόζωοι Εθελοντές Δράμας (ΦΕΔΡΑ) που ιδρύθηκε πρόσφατα.

Στην πρότασή του ο κ. Ρεμόντης, εισηγήθηκε να παραμείνουν τα τρία πρώτα μέλη της Επιτροπής ως έχουν, ενώ από τους Φιλοζωικούς Συλλόγους να είναι: τακτικά μέλη η κα. Δρόσου Αργυρώ αντιπρόεδρος της Φιλοζωικής Εταιρείας και η κα. Μαριορίδου Μαρία πρόεδρος των Φιλόζωων Εθελοντών Δράμας «ΦΕΔΡΑ» και αναπληρωματικά μέλη η κα. Παπαδοπούλου Έλενα  της Φιλοζωικής Εταιρείας και η κα. Μέγα Δέσποινα των Φίλων των Ζώων.

Η άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης, ήταν να προταθεί να γίνει κλήρωση, ώστε να μην υπάρξει δυσαρέσκεια από τους συλλόγους, ενώ ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» κ. Παπαεμμανουήλ πρότεινε να διευρυνθεί η Επιτροπή ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης είπε ότι καλό θα είναι να εκπροσωπούνται όλοι οι σύλλογοι.

Παρ’ όλα αυτά, σε άλλο σημείο, όταν ο κ. Ρεμόντης είπε ότι «δεν μπορεί να παραβεί το νόμο…», ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε: «…ξέρουμε τι γίνεται εδώ πέρα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας…» ενώ λίγο έλλειψε να προκληθεί καυγάς, καθώς υπονοήθηκε ότι έμεινε εσκεμμένα εκτός τακτικών μελών της Επιτροπής η κα. Μέγας του Συλλόγου «Φίλοι των Ζώων».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, είπε μεταξύ άλλων στο νόμο προβλέπεται ότι στην Επιτροπή θα πρέπει να είναι μέλος και ένας εκπαιδευτής σκύλων, που όμως ο Δήμος Δράμας δεν βάζει τέτοιο άτομο. Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ένα άτομο το οποίο έχει αυτά τα προσόντα και είναι ήδη μέλος της πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Δοξάτου, ενώ ο κ. Ρεμόντης αντέτεινε ότι δεν είναι κάτοικος Δήμου Δράμας και δεν μπορεί να μπει στην Επιτροπή, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσε ο ίδιος να βγει από την Επιτροπή και να μπει ο εκπαιδευτής σκύλων.

Σημείωσε επίσης ο κ. Ηλιόπουλος, ότι δεν θα πρέπει να βγουν εκτός οι πιο παλιοί σύλλογοι, ενώ ο νέος σύλλογος να μπει ως αναπληρωματικό μέλος για να εντρυφήσει σιγά-σιγά στη διαδικασία της Επιτροπής, ενώ πρότεινε επίσης να υπάρχει και εναλλαγή ανάμεσα στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.

Μετά από λίγο, ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπλούχος, έδωσε το λόγο στα σωματεία, ενώ μίλησε μόνο η πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι των Ζώων», κα. Μέγα, λέγοντας ότι «η πενταμελής Επιτροπή παίρνει πάρα πολύ σοβαρές αποφάσεις στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και θεωρώ ότι τα μέλη της, θα πρέπει να έχουν αν μη τι άλλο, εμπειρία και γνώση». Όπως είπε «ο νεοσύστατος σύλλογος είναι ένας σύλλογος 8 μηνών, με ελάχιστη εμπειρία, ένας σύλλογος που, ο κ. Ρεμόντης δεν θα το αρνηθεί, ένα από τα ιδρυτικά μέλη είναι η σύζυγός του και από εκεί και πέρα, εμείς ως παλαιότερος σύλλογος, με μια Σίψα στην πλάτη και ό,τι άλλο, θα θέλαμε να είμαστε τακτικό μέλος της πενταμελούς Επιτροπής».

Από τα λεγόμενα της κας Μέγα, προκλήθηκε αναστάτωση από τα μέλη του νεοσύστατο συλλόγου «ΦΕΔΡΑ», και ο κ. Μπλούχος είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας σύλλογος στη Δράμα.

Ακολούθησε ψηφοφορία, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης του κ. Ρεμόντη, ενώ ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι «προέκυψαν νέα στοιχεία. Έχουμε δύο μέλη του δημοτικού συμβουλίου που είναι σε δύο διαφορετικούς συλλόγους», εννοώντας την κα Καρυοφιλλίδου που είναι πρόεδρος της Φιλοζωικής Εταιρείας και τη σύζυγο του κ. Ρεμόντη στο νεοσύστατο σύλλογο, λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση η κλήρωση θα ήταν το καλύτερο, αλλά διαφαίνεται ότι πράγματι γίνεται αποκλεισμός στοχευόμενος».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε την πρόταση της κλήρωσης, η οποία όμως δεν πέρασε λόγω πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής.

Τέλος, εκπρόσωπος του νεοσύστατου συλλόγου, παίρνοντας το λόγο, είπε: «Σαν σύλλογος, ήρθαμε να καλύψουμε ένα κενό που υπήρχε στη Δράμα. Επειδή είμαστε πρώην μέλη του συλλόγου Φίλοι των Ζώων, φύγαμε γιατί ασχολούνταν μόνο με τη Σίψα. Αποκλειστικά, έχουν κλειδώσει με τη Σίψα. Εμείς φύγαμε γιατί διαφωνήσαμε, ότι αδέσποτα δεν έχει μόνο στη Σίψα, αλλά και στη Βιομηχανική, στην πόλη της Δράμας και στα γύρω χωριά. Εμείς κάναμε αυτό το σύλλογο για να καλύψουμε αυτό το κενό. Δεν μπορεί η κα. Μέγα να παίρνει αποφάσεις για να ασχολείται μόνο για τη Σίψα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *