Home > Πρώτο Θέμα > «Το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του…»-Συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας Θ. Καρατζόγλου

«Το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του…»-Συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας Θ. Καρατζόγλου

Συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας Θ. Καρατζόγλου

«Το Νοσοκομείο όχι μόνο

δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει

απρόσκοπτα τη λειτουργία του…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παραχώρησε χθες η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου. Η κα. Καρατζόγλου, απάντησε στις αιτιάσεις του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου, που με πρόσφατες ανακοινώσεις τους διαμήνυαν ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται «σε ώρα μηδέν» και ότι είναι «τραγικά υποστελεχωμένο» καθώς και σε άλλα ζητήματα.

Ακόμα, η ίδια έκανε μια μεγάλη και πλήρη αναφορά στο ζήτημα του έμψυχου δυναμικού, στο ζήτημα διαφόρων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω ΕΣΠΑ (ενεργειακή αναβάθμιση, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κ.ά.), ενώ στο τρίτο μέρος της συνέντευξής της αναφέρθηκε σε ζητήματα Covid.

Ο «Πρωινός Τύπος» παραβρέθηκε στη συνέντευξη αυτή και σήμερα μεταφέρει εδώ τα σπουδαιότερα σημεία της συνέντευξης της κας Καρατζόγλου.

Αυτό που αρχικά τόνισε με έμφαση η κα. Καρατζόγλου, είναι ότι, «το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και θα ενισχυθεί και περαιτέρω. Η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι μια αλυσίδα, της οποίας κανένας κρίκος δεν πρέπει να λείπει ή να σπάσει. Κανένας γιατρός δεν μπορεί να χειρουργήσει χωρίς εργαλεία, χωρίς της συνέργεια άλλων γιατρών, π.χ. αναισθησιολόγων, χωρίς την χειρουργική τράπεζα, χωρίς τους νοσηλευτές του, τους εργαλειοδότες, χωρίς τους τραυματιοφορείς, τους σιτιστές του νοσηλευόμενου στη κλινική συνέχεια, τους εργαστηριακούς επιστήμονες που θα του δώσουν αποτελέσματα και αίμα, την καθαριότητα, τους τεχνικούς κτλ.»

Όπως είπε, «επειδή όμως ακούστηκαν και ανακοινώθηκαν πολλά και ανακοινώθηκαν ανακρίβειες, πιστεύω όχι εσκεμμένα, αλλά στην προσπάθεια να βοηθήσουν, ίσως όχι με σωστό τρόπο, να αποσαφηνίσουμε μερικά από αυτά. Η διεκδίκηση δεν γίνεται με μηδενισμό. Ποτέ δεν θα φτάσουμε στην τελειότητα σε όλα. Πάντα θα εμφανίζονται ελλείψεις, γιατί είναι δυναμικό πράγμα η ανθρώπινη ανάγκη σε νοσηλεία.

Επίσης, δυναμικό πράγμα είναι η βούληση του εργαζόμενου, για το αν θα συνεχίσει να εργάζεται σε ένα φορέα ή θα επιλέξει να πάει σε κάποιο άλλο, ή θα επιλέξει – που είναι και επίκαιρο – να εμβολιαστεί και να παραμείνει, αν θα απομακρυνθεί επειδή επέλεξε να μην εμβολιαστεί όπως ορίζει ο νόμος».

nosokomeio

Αναισθησιολογικό τμήμα

Η κα. Καρατζόγλου, απάντησε σε τμήματα της ανακοίνωσης (7/9) των Νοσοκομειακών γιατρών, για τομείς και κλινικές του ΓΝ Δράμας, διαβάζοντας τμήματα της ανακοίνωσης και απαντώντας:

«Αναισθησιολογικό Τμήμα: Μετά την αποχώρηση ενός αναισθησιολόγου προς το Νοσοκομείο Σερρών, από τον Ιούλιο, το ΓΝ Δράμας λειτουργεί με δύο αναισθησιολόγους κάνοντας από 15 εφημερίες έκαστος».

Απάντηση: Ο τρίτος αναισθησιολόγος, ήταν εδώ μέχρι 30 Αυγούστου. Το ξέρετε όλοι, το ξέρει και όλη η Ελλάδα. Γιατί όταν πήγε να παρουσιαστεί στη θέση που κατέλαβε και υπέγραψε σύμβαση στο Νοσοκομείο Σερρών ως διευθυντής του Τμήματος δυστυχώς μπήκε σε αναστολή γιατί ήταν ανεμβολίαστος. Είχαμε και τους 3 αναισθησιολόγους μας εδώ. Και κάποιες από τις ημέρες του Ιουλίου, καλυπτόμασταν  και από τον ιδιώτη αναισθησιολόγο ο οποίος δούλευε με σύμβαση Covid σ’ εμάς.

Συνεχίζει η ανακοίνωση και λέει, «δυστυχώς η κατάσταση αυτή και η μη επίλυσή της, οδήγησε στις 6/9 τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού να υποβάλει την παραίτησή της. Έτσι από σήμερα στο ΓΝ Δράμας απομένει μία και μοναδική αναισθησιολόγος».

Απάντηση: Κατ’ αρχήν στο ΓΝ Δράμας, δεν είναι μία αναισθησιολόγος. Ακόμα και όταν θα αποχωρήσει η κυρία που έχει παραιτηθεί για λόγους συνταξιοδότησης – συνταξιοδοτείται και ίσως να επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί λίγο νωρίτερα. Δεν έχω κουβεντιάσει ακόμα μαζί της. Αλλά από την ώρα που κάποιος παραιτείται για να συνταξιοδοτηθεί, είναι τουλάχιστον ένα δίμηνο παρών και υπηρετεί. Διότι πολύ απλά χρειάζεται να περάσει ένας μήνας για να επιβεβαιώσει τη βούληση ότι θέλει να συνταξιοδοτηθεί και στη συνέχεια μέχρι να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η παραίτηση, περνάει άλλος ένας μήνας. Άρα, τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο, οι αναισθησιολόγοι θα είναι δύο, μια τρίτη αναισθησιολόγος η οποία υπηρετεί και είναι μόνιμη γιατρός είναι εκτός ΓΝ γιατί έχει άδεια εγκυμοσύνης και ανατροφής και φυσικά κανένα κενό δεν πρόκειται να μείνει».

Παθολογική κλινική

Απαντώντας για την Παθολογική κλινική η κα. Καρατζόγλου σημειώνει: «Τέσσερις συνολικά παθολόγοι, εκ των οποίων ο ένας δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, καλύπτουν τη λειτουργία μιας κλινικής με 52 κλίνες και επιπλέον διαχειρίζονται τα περιστατικά Covid-19, τη λειτουργία της κλινικής για τα ύποπτα Covid-19 με τη βοήθεια μιας και μοναδικής επικουρικής πνευμονολόγου» λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Απάντηση: Γιατί ξεχνάμε; Τεχνηέντως; Κατ’ αρχήν, ο πνευμονολόγος που υπηρετεί στο Νοσοκομείο δεν είναι ένας. Είναι δύο. Μία επικουρική γιατρός και ένας δεύτερος πνευμονολόγος, ο οποίος θα καταλάβει τη θέση διευθυντή πνευμονολογίας στο ΓΝ Δράμας, αλλά υπηρετεί σ’ εμάς από το Νοέμβριο του 2020, με τη σύμβαση Covid.

Έχουμε γενικούς γιατρούς που καλύπτουν το ΤΕΠ. Εκεί, εκτός από τους παθολόγους που έχουν την υψηλή επιστασία λόγω Covid, υπάρχουν όλες οι ειδικότητες που καλύπτουν τον Covid. Και ο Covid δεν είναι μόνο παθολογικός˙ είναι παιδιατρικός, γυναικολογικός, ορθοπεδικός, χειρουργικός κ.α.»

KARATZOGLOU (5)

Χειρουργική κλινική

«Λειτουργούσε γράφει η ανακοίνωση τα τελευταία χρόνια με 4 χειρουργούς. Εδώ κάτι ξεχνάμε. Ποτέ δεν ήταν 4 οι χειρουργοί μας. Ήταν 5 ή 6. Ο τελευταίος από 1 Σεπτεμβρίου, μετέβη ένας γιατρός μας σε  αναστολή εργασίας γιατί είναι ανεμβολίαστος και τώρα είναι 3. Αλλά, υπάρχει πρώτον ο κυβερνητικός βουλευτής, ο οποίος παρέχει υπηρεσία και κάνει πολλά και δύσκολα χειρουργεία στο Νοσοκομείο εθελοντικά από τα μέσα του Δεκέμβρη του 2020 και θα παραμείνει κοντά μας τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, και επίσης καλύπτουμε τα κενά, διότι για το επόμενο δίμηνο έχουν μετακινηθεί πλήρως δύο χειρουργοί: ένας από το Νοσοκομείο Καβάλας και ένας από το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά επιστρέφει και η χειρουργός μας που είναι σε άδεια ανατροφής».

Ουρολογική κλίνη

Για την Ουρολογική Κλινική η κα. Καρατζόγλου επισημαίνει: «Η Ουρολογική κλινική, λειτουργούσε τα τελευταία δύο χρόνια με δύο ειδικούς ουρολόγους μετά την παραίτηση του ενός προς τον ιδιωτικό τομέα, απέμεινε ένας και μοναδικός ουρολόγος.  Ακόμα και σήμερα οι ουρολόγοι μας είναι δύο. Ο γιατρός που έχει παραιτηθεί, υπηρετεί ακόμη. Δεν έχει απομακρυνθεί από το Νοσοκομείο».

NOSOKOMEIO DRAMAS (10)

Εξωτερικά Ιατρεία Παθολογικού

Αναφερόμενη στα Εξωτερικά Ιατρεία Παθολογικού σημειώνει:

«Για τις προσελεύσεις στην Covid. Στα Εξωτερικά Ιατρεία του Παθολογικού και στο ΤΕΠ Παθολογικού. Σε ότι αποφορά τον Covid. Από τον Νοέμβριο του 2020, η πληρότητα της Παθολογικής κλινικής ήταν στο 80% και φτάσαμε σήμερα να μην ξεπερνάμε το 80%. Άρα η ανακρίβεια ότι είμαστε σταθερά στο 100% πληρότητα είναι δεδομένη.

Προσελεύσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία Παθολογικού. Το 2019 ήταν 2.641. Το 2020 ήταν 1.227. Το 2021 μέχρι σήμερα είναι 344. Στις δε προσελεύσεις του ΤΕΠ Παθολογικού, κατά μέσο όρο το 2019 ήμασταν στους 1350, το 2020 κινηθήκαμε από 500 έως 1.500 και μέχρι τώρα το 2021, είμαστε από 680 έως κάποιες φορές 1.000».

Άδειες και ρεπό

Απάντησε ακόμα η κα. Καρατζόγλου, στις άδειες και τα ρεπό που έχουν πάρει το καλοκαίρι οι γιατροί και νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Δράμας. Επισημαίνει σχετικά:

«Καταγγέλθηκε ότι το προσωπικό δεν παίρνει άδειες και ρεπό. Κατηγορηματικά το διαψεύδω. Τώρα υπάρχει η περίοδος με αναστολή κανονικών αδειών και όλων των ειδικών αδειών που έπονται των κανονικών.

Όλο το προσωπικό πήρε άδειες από τον Απρίλιο που μας επετράπη η αδειοδότηση μέχρι 31 Αυγούστου για να ξεκουραστεί. Τώρα δεν μπορεί να πάρει άδειες κανείς, γιατί υπάρχει αναστολή αδειών. Τα ρεπό δίνονται κανονικά και τις περισσότερες φορές κατ’ επιλογήν του εργαζόμενου.

Στη Νοσηλευτική  υπηρεσία πλην των εργαζομένων στα χειρουργεία, έχουν εξαντληθεί οι άδειες και του 2020 και ξεκινήσαμε να αναλώνουμε κανονικά άδεια του 2021 μέχρι το πέρας του Αυγούστου.

Ο τομεάρχης του Παθολογικού τομέα πήρε 13 ημέρες κανονική άδεια. Του χειρουργικού τομέα 21 μέρες. Για την καλοκαιρινή περίοδο. Στους διευθυντές κλινικών και τμημάτων πλην μιας εξαίρεσης της χειρουργικής, δόθηκαν άδειες από 5 εργάσιμες ημέρες έως 21. Και με τα ρεπό είναι πολύ περισσότερες.

Οι αναισθησιολόγοι μας, πήραν από 5 ως 11 ημέρες ο καθένας. Και καλά έκαναν. Δόθηκε η δυνατότητα, υπήρχε ο χρόνος και καλώς έκανα και τις πήραν όλοι.

Οι παθολόγοι μας, πήραν άδεια από 9 έως 13 ημέρες εργάσιμες ο καθένας. Και μάλιστα κάποιες απ’ αυτές κατ’ εντολή μου.

Δια χειλέων της προέδρου των Νοσοκομειακών γιατρών άκουσα, και ως ένα σημείο καλά το λέει, υπερβάλλουν εαυτόν, κουραστήκαμε, δώσαμε την ψυχή μας, δεν παίρνουμε όμως άδειες και ρεπό. Καλά έκανε και πήρε 18 μέρες. Πολύ καλά έκανε!»

Αναφέρθηκε ακόμα και στις μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες: «Μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες. 4 μακροχρόνιες στο ιατρικό προσωπικό, 13 στο νοσηλευτικό και 5 στο διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Σύνολο 17. Χορηγήσαμε συνολικά 29 εκπαιδευτικές άδειες, πολυήμερες, μέρες εξετάσεων κτλ.

Δυστυχώς η επιδημία αναρρωτικών αδειών χτύπησε και το δικό μας Νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 30 βραχυχρόνιες άδειες. Δεν είναι μόνο τωρινό φαινόμενο.  Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ζητήθηκε 15νθήμερη άδεια για ουρολοίμωξη!»

Συνταξιοδοτήσεις – προσλήψεις – μετακινήσεις

Σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις, είπε ότι «από το ΓΝ Δράμας από τις αρχές του 2020 έως σήμερα, έχουν συνταξιοδοτηθεί 37 νοσηλευτές και 3 γιατροί.

Προσλήφθηκαν σε μόνιμες θέσεις 6 ειδικοί γιατροί, 2 τραυματιοφορείς, ένας φαρμακοποιός και 1 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διοικητικός.

Επικουρικό προσωπικό: 50 νοσηλευτές, 7 γιατροί, 1 τεχνικός, 4 παραϊατρικό προσωπικό, 8 διοικητικοί, 5 καθαριότητας και 3 τραπεζοκόμοι. Σύνολο 78 άτομα.

Από το Κέντρο Υγείας Δράμας μετακινήθηκαν 10 γιατροί, από το Κ.Υ. Νευροκοπίου 4, από το Κ.Υ. Παρανεστίου 2 και από το Κ.Υ. Προσοτσάνης 1.

Από άλλο Νοσοκομείο μετακινείται σταθερά ο κ. Κασαράκης, ογκολόγος. Για τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2021, έχουμε δυο χειρουργούς από άλλα δύο Νοσοκομεία με πλήρη μετακίνηση. Στη συνέχεια επιστρέφει και η γιατρός που έχει άδεια ανατροφής τέκνου. Στους παραπάνω γιατρούς είναι ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Μπλούχος που παρέχει εθελοντική εργασία.

Σήμερα στο ΓΝ υπηρετούν 13 επικουρικοί γιατροί, 56 μόνιμοι από τους 107 που προβλέπονται και 37 ειδικευόμενοι από τις 74 θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός. Οι περισσότεροι είναι στο πέρας της εκπαίδευσής τους και είναι πολύ έμπειροι γιατροί».