Home > νέα > Ο αθλητικός τουρισμός ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας

Ο αθλητικός τουρισμός ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας

 Ο αθλητικός τουρισμός ως πυλώνας

οικονομικής ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας

 

Ο νομός Δράμας, αυτή την εποχή και όχι μόνο είναι εντυπωσιακός καθώς στα βουνά η φύση έχει «τρία χρώματα» και το κλίμα είναι ιδανικό για εξορμήσεις σε λάτρεις του βουνού, για διάφορα σπορ.

Κάθε εποχή έχει τη δική της γοητεία. Από την άνοιξη μέχρι τον χειμώνα τα τοπία κυριολεκτικά μεταμορφώνονται, προσφέροντας αξέχαστες εικόνες, όσες φορές και αν τα επισκεφθεί κανείς. Τόποι ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς θα φιλοξενήσουν όποια δραστηριότητα επιθυμεί ο κάθε αθλητής και όχι μόνο να κάνει στο βουνό όπως αναρρίχηση, πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, σκι, ορειβασία ή παρά πέντε.

Σκι-Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας προσφέρουν μαγευτικά τοπία, πίστες υψηλών προδιαγραφών και μοναδικές στιγμές φιλοξενίας. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Δράμας, όπου οι λάτρεις του αθλήματος περιμένουν το χιόνι για τις εξορμήσεις τους.

falakro

Κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, οι επισκέπτες θα συναντήσουν όμορφα τοπία και παραδοσιακούς οικισμούς με πετρόχτιστους ξενώνες, καφέ, μπαρ κι εστιατόρια με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Αναρρίχηση-Στα αναρριχητικά πεδία του νομούς μας, οι λάτρεις θα γίνουν ένα με τη φύση. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, καλό εξοπλισμό και φυσική κατάσταση. Στη Δράμα και στο Φαλακρό Όρος, τα αναρριχητικά πεδία βρίσκονται στις ορθοπλαγιές της περιοχής με σχήμα πετάλου, ανάμεσα στις κορυφές (από δυτικά προς ανατολικά) Καρτάλκα, του Φαραγγιού, Χιονότρυπα, Προφήτης Ηλίας, Ψευτοδόντι, Βάρδινα και Σίτνα. Η προσπέλαση γίνεται από το χωριό Πύργοι ή από το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής, στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Δράμα και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Προσοτσάνης.

Ποδηλασία βουνού-Χωματόδρομοι, λόφοι, μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα και ορεινά δάση. Η ποδηλασία βουνού στην Ελλάδα είναι μια μοναδική περιπέτεια. Γυμναστική και φύση στον καθαρό αέρα.

PODHLATOPOREIA1

Ένα πυκνό δίκτυο δρόμων, λόφων και δασών δίπλα στην πόλη μας και συγκεκριμένα στον Κορύλοβο της Δράμας ή στο άλσος Καλλιφύτου, όπου γίνεται το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια διάδοσης του αθλήματος. Βέβαια, οι καλύτερες βόλτες με το ποδήλατο είναι στο Παρανέστι και τα μονοπάτια του, όπως επίσης και στο Νευροκόπι και τα δικά του μονοπάτια.

Ράφτινγκ –Δεν είναι τα ορμητικά νερά, ούτε τα δύσκολα περάσματα. Είναι η φύση γύρω από την περιοχή του Παρανεστίου που συνδυάζεται με τη δράση και χαρίζει απίθανες εμπειρίες. Στην Ελλάδα η εμπειρία της κατάβασης ποταμού αποκαλύπτει απίστευτες εικόνες φύσης, γάργαρα νερά, τη βιοποικιλότητα των παρόχθιων περιοχών, αλλά και στολίδια πολιτισμού, όπως τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

raftik

Οι προδιαγραφές ασφαλείας, η οργάνωση και τα γέλια της παρέας κάνουν την κατάβαση παιχνιδάκι στα νερά του ποταμού Νέστου.

Πεζοπορία-Για να γνωρίσει κανείς την ψυχή της Ελλάδας, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει πεζοπορία μέσα στη φύση. Οι εναλλαγές του τοπίου μέσα στην ίδια διαδρομή μερικών χιλιομέτρων είναι εκείνες που ενθουσιάζουν τους πεζοπόρους και μετατρέπουν την πεζοπορία σε αξέχαστη εμπειρία.

paranestii

 

Και μην ξεχνάτε πως την Ελλάδα διασχίζουν τα διεθνή μονοπάτια Ε4 και Ε6. Το Ε4 ξεκινάει από το Γιβραλτάρ και μπαίνει στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας. Διασχίζοντάς την κάθετα μέχρι το Γύθειο, συνεχίζει στην Κρήτη, την οποία διατρέχει από την μία άκρη στην άλλη, τερματίζοντας στη Ζάκρο. Το Ε6 ξεκινάει από τη Φινλανδία και μπαίνει στην Ελλάδα μέσω Ηγουμενίτσας. Διασχίζει οριζόντια την Ελλάδα μέχρι τη Σαμοθράκη, όπου τελειώνει στην κορυφή του όρους Φεγγάρι.

Στο νομό μας, τα προσβάσιμα σημεία του Παρθένου Δάσους Φρακτού (Ζαγκραντένια) είναι εντυπωσιακά και κανείς μπορεί να απολαύσει την απαράμιλλη ομορφιά ενός μέρους που έχει ανακηρυχθεί »Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Παραπέντε-Η αερολέσχη «Αίολος» Δράμας, βοηθάει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας καθώς πολλοί λάτρεις του αθλήματος του αιωροπτερισμού, έρχονται στην περιοχή μας για να «πετάξουν».

AEROLESXOI - NORBHGOI 1

Στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, υπάρχουν επτά απογειώσεις αλεξίπτωτου πλαγιάς (παραπέντε), Κορυλόβου Νότια και Ανατολική, Πετρούσα Νότια, Κεφαλάρι δυτική, Παγγαίο Νότια, Καλλίφυτος δυτική και Φαλακρό Νότια.

Για περισσότερες πληροφορίες του αθλήματος μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Αερολέσχης «Αίολος» Δράμας: www.aiolosdrama.org