Home > Πρώτο Θέμα > «Ο Δήμος Δράμας δεν προλαβαίνει να καθαρίσει τα δικά του οικόπεδα» Δηλώσεις αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου στον «Π.Τ.» κ. Ρεμόντη

«Ο Δήμος Δράμας δεν προλαβαίνει να καθαρίσει τα δικά του οικόπεδα» Δηλώσεις αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου στον «Π.Τ.» κ. Ρεμόντη

Μια δύσκολη εξίσωση για όλους!

«Ο Δήμος Δράμας

δεν προλαβαίνει

να καθαρίσει τα δικά του οικόπεδα»

Δηλώσεις αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου στον «Π.Τ.» κ. Ρεμόντη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ρυθμούς συνεχίζονται καθημερινά οι έλεγχοι για τον καθαρισμό των οικοπέδων, όμως φαίνεται ότι γενικά υπάρχει πρόβλημα, στο να προλάβει ο Δήμος Δράμας να καθαρίσει τα δικά του και των άλλων υπηρεσιών στη συνέχεια.

Η υπόθεση με τον καθαρισμό των οικοπέδων σε κάθε περίπτωση, εξελίσσεται σε μια τρομερά δύσκολη εξίσωση, καθώς η πλειοψηφία των ιδιωτών είτε απουσιάζει, είτε αδυνατεί οικονομικά να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Δήμος Δράμας, δυσκολεύεται με τα λίγα μέσα που διαθέτει, να ολοκληρώσει τον καθαρισμό των δικών του οικοπέδων.

Μπορεί η νομοθεσία να έχει αυστηροποιηθεί, όμως το ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων, αφορά σε ένα μεγάλο μέρος τους Δήμους της χώρας και το αν αυτοί προλαβαίνουν ή έχουν τις δυνατότητες να καθαρίσουν τα δημοτικά οικόπεδα και στη συνέχεια τα οικόπεδα των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους. Και ένα ακόμα ζήτημα είναι η δυνατότητα μεταφοράς των κλαδιών και των χόρτων που παράγονται από τον καθαρισμό των οικοπέδων και πού να πάνε.

Όπως είναι γνωστό, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου 1 Μαΐου, είχε δοθεί χρόνος μέχρι τέλος Μαΐου για να καθαριστούν όσα από τα οικόπεδα, δημοτικά και ιδιωτικά είναι κοντά σε δασώσεις περιοχές ή άλλα τα οποία ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση, καθώς δεν προλάβαινε να γίνει ο καθαρισμός όλων αυτών των οικοπέδων, δημοτικών, κρατικών και ιδιωτικών, δόθηκε παράταση μέχρι τέλος του Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας έχει βεβαιώσει συνολικά έξι πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για παράνομες χωματερές σκουπιδιών, αλλά και φωτιές για καύση υπολειμμάτων χόρτων ή σκουπιδιών.

Ρεμόντης: Δεν προλαβαίνουμε…

Από τα μεγάλα προβλήματα πάντως, είναι αυτά που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δράμας για τον καθαρισμό των οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων του Δήμου. Όπως χαρακτηριστικά  σημειώνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σταμάτης Ρεμόντης, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Σε πρώτη φάση προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα δημοτικά οικόπεδα και σε δεύτερη φάση των αγνώστων και του κράτους, όπως της Κτηματικής Υπηρεσίας, διαφόρων Υπουργείων και άλλα».

Ερωτώμενος αν μέχρι τέλος του μήνα που λήγει η προθεσμία προλάβει ο Δήμος να τα κάνει όλα αυτά, ο κ. Ρεμόντης απαντάει αρνητικά: «Όχι! Στόχος μας είναι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, να έχουμε τελειώσει με τα δημοτικά οικόπεδα, στα οποία έχουμε την ευθύνη ως Δήμος. Από εκεί και πέρα, τα οικόπεδα της Κτηματικής Υπηρεσίας ή άλλων Υπουργείων κτλ., εκείνα θα τα κάνουμε σε δεύτερη φάση, γιατί δεν έχουμε και καμιά ευθύνη. Επίσης έχουμε κάνει όλα μας τα χαρτιά ώστε τουλάχιστον ο Δήμος να είναι καλυμμένος».

Στη διαπίστωση ότι, πολλά από τα δημοτικά οικόπεδα στα οποία κόβονται χόρτα και κλαδιά, αυτά αργούν να περισυλλεγούν και να πεταχτούν και παραμένουν για πολλές μέρες στον χώρο, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου απαντάει: «Όσον αφορά το θέμα των κλαδιών, δεν μπορούμε άλλο να μαζέψουμε. Έχουμε ήδη μια λίστα μεγάλη. Και ακόμα, το τονάζ που έχουμε με το πιστοποιημένο κέντρο, πιστεύω ότι το πολύ σε 20 μέρες θα το έχουμε κλειδώσει. Άρα, θα δούμε να μαζέψουμε τη λίστα που έχουμε και από εκεί και πέρα, ο κάθε ιδιώτης είναι υπεύθυνος να βρει πιστοποιημένα κέντρα επί πληρωμή να τα πάει αυτός εκεί. Τέτοια πιστοποιημένα κέντρα υπάρχουν στη Δράμα αρκετά».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ακόμα ο κ. Ρεμόντης, «η δουλειά έχει τετραπλασιαστεί  από πέρσι και πρόπερσι και αυτό γιατί ενεργοποιήθηκε περισσότερο φέτος ο κόσμος με τα οικόπεδα. Όσο για τα χωριά πάντως, εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη!».

Αυτό πάντως που ιδιαίτερα τονίζει ο ίδιος είναι ότι «με ένα φορτηγό μόνο δεν μπορεί να επεμβαίνεις παντού».

Δηλώσεις και πρόστιμα

Στο μεταξύ και σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει πλέον, όσοι δεν καταθέσουν την σχετική δήλωση κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ εκείνοι που θα υποβάλλουν ψευδή στοιχεία απειλούνται ακόμη και με ποινή φυλάκισης.

Η διαδικασία αυτή για τα ακαθάριστα οικόπεδα θα επαναλαμβάνεται πια κάθε χρόνο, για αυτό καλό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι υποχρεώνονται σε αυτή την δήλωση και ποιοι εξαιρούνται.

Δεδομένου, ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι είναι οι υπόχρεοι της σχετικής δήλωσης, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  δημοσιοποίησε ερωτήσεις – απαντήσεις για την πλατφόρμα «Ακαθάριστα Οικόπεδα».

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει: Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.