Home > Πρώτο Θέμα > Ο Δραμινός καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος Χαράλ. Κριατσέλης διαπρέπει στην Γερμανία Αφιέρωμα της Deutshe Welle

Ο Δραμινός καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος Χαράλ. Κριατσέλης διαπρέπει στην Γερμανία Αφιέρωμα της Deutshe Welle

Αφιέρωμα της Deutshe Welle

Ο Δραμινός καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος

Χαράλ. Κριατσέλης διαπρέπει στην Γερμανία

Εξειδικεύεται στον τομέα της αρρυθμιολογίας

 

Με την αφορμή ενός μικρού αφιερώματος του γερμανικού ειδησεογραφικού μέσου Deutsche Welle για τον Δραμινής καταγωγής καρδιολόγο – αρρυθμιολόγο Χαράλαμπο Κριατσέλη, μας δείχνει για ακόμη μια φορά πως όλο και περισσότεροι Έλληνες, διαπρέπουν στο εξωτερικό στις επιστήμες και τα γράμματα, και κυρίως στο τομέα της υγείας.

Ο κ. Κριατσέλης, εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αναλάβει τον τομέα της αρρυθμιολογίας στο Vivantes Klinikum, στην περιοχή Νοϊκέλν του Βερολίνου, ενώ έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 4.000 επεμβάσεις, με ποσοστό επιτυχίας 98%.

Ο Χαράλαμπος Κριατσέλης, γεννήθηκε το 1969 στη Δράμα, σπούδασε στην Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιατρική, και αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, πήγε στη Γερμανία το 1996. Εκεί ξεκίνησε την ειδικότητα της καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Νυρεμβέργης.

Στο πλαίσιο της καρδιολογίας, εξειδικεύτηκε στον τομέα των αρρυθμιών, ενώ είχε την δυνατότητα να κάνει μετεκπαίδευση στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ.

KRIATSELHS CHARALAMPOS1

Έχει κάνει την υφηγεσία του πριν από τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Charité του Βερολίνου, και εδώ και ενάμιση χρόνο έπειτα από μια δεκαετή θητεία στο Καρδιολογικό Κέντρο του Βερολίνου, έχει αναλάβει τον τομέα της αρρυθμιολογίας στο Vivantes Klinikum, στην περιοχή Νοϊκέλν του Βερολίνου.

Η αρρυθμιολογία, θεωρείται από τους πιο δύσκολους τομείς της καρδιολογίας. Χρησιμοποιείται μια πολύ προηγμένη τεχνολογία για την ανάλυση, τον εντοπισμό και την θεραπεία της αρρυθμίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κριατσέλης, σχετικά με τις επεμβάσεις που γίνονται στην καρδιά: «Κινούμαστε σε έναν πολύ μικρό χώρο, την καρδιά. Δουλεύουμε σε απόσταση μερικών χιλιοστών από πολύ σημαντικές δομές οι οποίες δεν επιτρέπεται να πάθουν ζημιά. Αυτό μπορεί να έχει πολλές σημαντικές επιπτώσεις για τον άρρωστο. Άρα, πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί».

Η ειδικότητα, απαιτεί εκτός από την πενταετή εκπαίδευση ως καρδιολόγος μια επιπλέον πενταετή εξειδίκευση σε αυτή την ειδική επέμβαση στην καρδιά.

Μέχρι στιγμής, ο Χ. Κριατσέλης έχει πραγματοποιήσει γύρω στις 4.000 επεμβάσεις. Στο θάλαμο του χειρουργείου την ημέρα που γινόταν η συνέντευξη, βρισκόταν μια ηλικιωμένη στο χειρουργείο η οποία έπασχε από κολπικό πτερυγισμό. Τα συμπτώματα, ήταν η αύξηση της καρδιακής συχνότητας κ.α.

Η πάθησή της, όπως ανέφερε ο κ. Κριατσέλης αντιμετωπίσθηκε με τη μέθοδο της κατάλυσης. «Εισάγουμε έναν καθετήρα μέσα από τη φλέβα του ποδιού τον οποίο τοποθετούμε στον δεξιό κόλπο, ένα από τα τέσσερα διαμερίσματα της καρδιάς. Στον κόλπο αυτό, υπάρχει αρρυθμία και δίνοντας ρεύμα καίμε το σημείο από όπου περνά η αρρυθμία. Καίγοντας το ολοκληρωτικά, ουσιαστικά καταργούμε την αρρυθμία, και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να ένα σταθερό βλεβοκομβικό ρυθμό για τα επόμενα χρόνια της ζωής του ανθρώπου».

Η επιτυχία της επέμβασης, όπως σημείωσε ο κ. Κριατσέλης είναι γύρω στο 98%, και τα ποσοστά επιπλοκών σε έμπειρα χέρια είναι εξαιρετικά μικρά, περίπου στο 1%.

Σε ερώτηση, για το αν σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, ο κ.  Κριατσέλης, απάντησε ότι: «Μετά από 22 χρόνια στη Γερμανία και έχοντας μια πολύ υπεύθυνη και ενδιαφέρουσα θέση σε ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, δεν σκέφτομαι το επαγγελματικό μου μέλλον στην Ελλάδα. Διατηρούμε όμως, στενή επαφή με την πατρίδα».