Home > νέα > Ο κορωνοϊός είναι ένας φονικός ιός και όχι μια απλή γρίπη-Επτά στους δέκα υπέρ των θεωριών συνωμοσίας!!!

Ο κορωνοϊός είναι ένας φονικός ιός και όχι μια απλή γρίπη-Επτά στους δέκα υπέρ των θεωριών συνωμοσίας!!!

Επτά στους δέκα υπέρ των θεωριών συνωμοσίας!!!

Ο κορωνοϊός είναι ένας φονικός ιός

και όχι μια απλή γρίπη

► 1.318 οι θετικοί συμπολίτες μας από 1 έως 17 Νοεμβρίου

► Γιατροί και νοσηλευτές από το Νοσοκομείο Δράμας νοσούν

► Κάποια στιγμή πρέπει να επέμβει η Δικαιοσύνη για όλα όσα γίνονται

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στη Δράμα έχει ξεφύγει οριστικά. Ο κορωνοϊός επελαύνει κυριολεκτικά σε ένα πεδίο μάχης, στο οποίο μάχονται γιατροί, νοσηλευτές και όχι μόνο. Θύματά του, όλοι οι νοσούντες και υποψήφια θύματα όλοι όσοι δεν έχουν νοσήσει.

Ήδη στη Δράμα, η κατάσταση είναι τραγική. Στο Νοσοκομείο Δράμας, νοσηλεύονται ήδη πάνω από 100 συμπολίτες μας και κατ’ ουσίαν, ολόκληρο, έχει μετατραπεί σε Νοσοκομείο Covid-19.  Και ήθελα αυτό το σημείωμα σήμερα, να αφιερωθεί στη μνήμη των συμπολιτών μας που έφυγαν από τη ζωή, και να ευχηθούμε να μην υπάρξουν άλλοι, και να γίνουν γρήγορα καλά οι νοσούντες.

Καθημερινά ακούμε ονόματα συμπολιτών μας, ότι βρίσκονται θετικοί στο φονικό ιό. Αρκετοί απ’ αυτούς, περνούν την αρρώστια σχετικά καλά, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις. Αρκετοί όμως, κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι, καταλήγουν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο. Και δυστυχώς, αρκετοί από εκεί μέσα, βγαίνουν μόνο νεκροί.

Η αλήθεια πρέπει να λέγεται και είναι τραγική. Και πρέπει να ακούγεται τραγική, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν και ορισμένοι από εκείνους που επιμένουν να μην θεωρούν τον κορωνοϊό αληθινό, που επιμένουν να το παίρνουν … στην πλάκα, που επιμένουν να αρνούνται να φορούν μάσκες μεταφέροντας πιθανόν οι ίδιοι τον ιό, ή να ακολουθούν θεωρίες συνωμοσίας μακριά από την πραγματικότητα.

 

Μοναχικός θάνατος

Το τελευταίο διάστημα, από τότε που η Δράμα πέρασε στις πρώτες θέσεις των καθημερινών στατιστικών με κρούσματα, παρακολουθούμε συμπολίτες μας να φεύγουν απ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο, χωρίς κανείς να μπορεί να τους βοηθήσει. Και το χειρότερο απ’ όλα αυτά, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί – συγγενείς, φίλοι, γνωστοί που χρόνια ολόκληρα δούλεψαν σ’ αυτή την πόλη, προσέφεραν με το έργο τους στην κοινωνία της Δράμας, άφησαν το αποτύπωμά τους – φεύγουν μόνοι τους, πάνω στην κλίνη ενός Νοσοκομείου.

Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού, τις τελευταίες τους ώρες, το μόνο που βλέπουν, είναι γιατρούς και νοσηλευτές με τις λευκές στολές, χωρίς να έχουν δίπλα τους ένα δικό τους άνθρωπο να τους κρατήσει το χέρι, να τους φιλήσει το μέτωπο, να τους πει δυο ζεστές λέξεις. Και ακόμα πιο δύσκολα, οι άνθρωποι αυτοί, κηδεύονται μέσα σε κλειστά φέρετρα, με τη συνοδεία πέντε συγγενών μόνο, κατευθείαν στα μνήματα.

 

Γιατροί και νοσηλευτές νοσούν

Η δύσκολη κατάσταση όμως, δεν σταματάει εδώ. Μέσα στα ίδια τα Νοσοκομεία, όπως και στο Νοσοκομείο της Δράμας, νοσούν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που αγωνίζονται μ’ αυτή τη δύσκολη αρρώστια. Ήδη, αρκετοί απ’ αυτούς που μάχονται, έχουν βγει θετικοί και περνούν την καραντίνα τους στο σπίτι. Και αν χρειαστεί, τότε νοσηλεύονται, σ’ εκείνες τις ίδιες κλίνες, πάνω στις οποίες προσπαθούν να νικήσουν τη μορφή του σκληρού θανάτου.

Δεν θα ασχοληθώ σήμερα εδώ, με το αν μπορεί ή αν τα καταφέρνει το Νοσοκομείο της Δράμας, να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση. Ούτως ή άλλως, ως εκεί μπορεί, ως εκεί φτάνει, με τα μέσα που διαθέτει. Ο καθένας απλώνεται ανάλογα με το πάπλωμα που έχει, λένε, και το κρεβάτι του. Και δυστυχώς, τόσο το Νοσοκομείο της πόλης μας όσο και άλλα μικρά επαρχιακά Νοσοκομεία, έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, χαμηλούς προϋπολογισμούς και άλλα αρνητικά.

 

Η Δικαιοσύνη

Όλα αυτά όμως, όταν αυτή η ιστορία τελειώσει, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ίσως αντικείμενο της Δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει ίσως να ασχοληθεί για το αν τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν σωστά, αν έγιναν όλα όπως έπρεπε, ή αν τουλάχιστον τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα. Και όταν λέω για Δικαιοσύνη, δεν εννοώ μόνο στη Δράμα, αλλά γενικότερα στη χώρα.

Επειδή ακούμε και διαβάζουμε διάφορα, ότι χρεώνονται στον κορωνοϊό θάνατοι που δεν προήλθαν απ’ αυτόν τον ιό, διαβάζουμε για πολλές καταγγελίες, για το ότι έχουν πια σταματήσει οι νεκροψίες, όλα αυτά και σίγουρα πολλά ακόμα θέματα, θα πρέπει να αποτελέσουν θέση αντιμετώπισης από τη Δικαιοσύνη. Η οποία, με το τέλος αυτής της κατάστασης, οφείλει να διερευνήσει αρχικά σε γενικό επίπεδο, αλλά και ειδικότερα στη συνέχεια, πολλά εξειδικευμένη ζητήματα. Δεν μπορεί όλο αυτό, να αφεθεί και να περάσει έτσι απλά.

 

Κρούσματα στη Δράμα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Δράμα πλέον βρίσκεται αρκετά μπροστά όσον αφορά τα κρούσματα. Ήδη, από την 1 μέχρι και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, τα κρούσματα στο Νομό Δράμας άγγιξαν τα 1.318. Ο Οκτώβριος είχε παρουσιάσει 412 κρούσματα συνολικά.

Δεν μετράμε το σύνολο από την αρχή, γιατί προφανώς δεν έχει νόημα. Επειδή, όσοι είχαν βγει θετικοί πριν από ένα μήνα τουλάχιστον, στη συνέχεια βγήκαν αρνητικοί, ιάθηκαν και άρα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να μολυνθούν στη συνέχεια, μιας και η αρρώστια αυτή μπορεί να τους επισκεφθεί και πάλι, τουλάχιστον ορισμένους.

Αυτή την ώρα, τα εν ενεργεία κρούσματα είναι περίπου ο αριθμός που έχουμε αναφέρει παραπάνω: 1.318, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Και αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας να γίνουν καλά.

 

Θεωρίες συνωμοσίας

Όπως είναι γνωστό, ο κορωνοϊός εμπλέκεται και με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Στην Ελλάδα, αυτές, έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Και αυτό που αποδεικνύεται μέσα από μια έρευνα που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), είναι ότι αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας, έχουν απήχηση σε 7 στους 10 συμπολίτες μας.

Στην ίδια έρευνα, αποτυπώνεται επίσης ότι, η κλινική κατάθλιψη έχει τριπλασιαστεί και έχει διπλασιαστεί το ποσοστό αυτοκτονικών σκέψεων, όπως και αυτών που έχουν εμφανίσει συμπτώματα έντονου άγχους και φόβου. Και ακόμα, έχει παρατηρηθεί ότι έχει «χαλάσει» η ποιότητα και το ωράριο του ύπνου των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Σύμφωνα με έρευνα που «έτρεξε» η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ  σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Φουντουλάκη και δημοσιεύτηκε σε διεθνή περιοδικό (Journal of Affective Disorders), αν και το πρώτο lockdown  θεωρείται πετυχημένο «φρενάροντας» την διασπορά του ιού, οι συνωμοσιολογικές θεωρίες που αφορούν ειδικά την επιδημία παρουσιάζουν μεγάλη διάχυση στην ελληνική κοινωνία μετά την καραντίνα.

Ως γενική εικόνα προκύπτει ότι το 1/3 των πολιτών είναι απολύτως πεπεισμένο ότι κάποιες από αυτές τις συνωμοσιολογικές θεωρίες ευσταθούν, το 1/3 τις συζητάει και μόλις το 1/3 τις απορρίπτει χωρίς επιφυλάξεις. Το επιχείρημα ότι είναι υπερβολική η θνησιμότητα και ότι το κάνουν επίτηδες οι κυβερνήσεις για να φοβίσουν τον κόσμο και να τον τρομάξουν το ακούει αρκετά θετικά ένα 50% των πολιτών σύμφωνα με τον κ. Φουντουλάκη, ενώ ένα 25% είναι απόλυτα πεπεισμένο γι αυτό. Τουλάχιστον ένα 20% πιστεύει, ακράδαντα, ότι δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τον ιό για να προκαλέσουν εσκεμμένα μια οικονομική κρίση.