Home > Πρώτο Θέμα > Ο νέος δήμαρχος Δοξάτου Θ. Ζεκερίδης μιλάει στον «Π.Τ.» Για τα «μαύρα ταμεία»: «Δεν θα μετατρέψω το Δημοτικό Συμβούλιο σε αίθουσα δικαστηρίου…»

Ο νέος δήμαρχος Δοξάτου Θ. Ζεκερίδης μιλάει στον «Π.Τ.» Για τα «μαύρα ταμεία»: «Δεν θα μετατρέψω το Δημοτικό Συμβούλιο σε αίθουσα δικαστηρίου…»

Ο νέος δήμαρχος Δοξάτου Θ. Ζεκερίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Ζεκερίδης: «Είμαι αποφασισμένος

να σπάσω αυγά για να κάνω ομελέτα!»

► Για τα «μαύρα ταμεία»: «Δεν θα μετατρέψω το Δημοτικό Συμβούλιο σε αίθουσα δικαστηρίου…»

► Για το νερό στο Δήμο Καβάλας: «Δεν θα κόψουμε το νερό … είναι κοινωνικό αγαθό»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες ορκίστηκαν τα νέα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Δοξάτου, Δράμας και Προσοτσάνης, ενώ το επόμενο Σάββατο ορκίζονται τα Δημοτικά Συμβούλια Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου.

Ο «Πρωινός Τύπος», στο πλαίσιο της ανάληψης των δημοτικών αρχών στο Νομό Δράμας, ετοίμασε και παρουσιάζει σήμερα και τις επόμενες ημέρες, μια σειρά συνεντεύξεων από τους δημάρχους που εκλέγονται και αναλαμβάνουν για πρώτη φορά. Πρόκειται για τους δημάρχους Δοξάτου κ. Θέμη Ζεκερίδη, Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη, Παρανεστίου κ. Αναστάσιο Καγιάογλου και Προσοτσάνης κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη. Οι συνεντεύξεις θα δημοσιευθούν με την αλφαβητική σειρά των Δήμων όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, αρχής γενομένης σήμερα από το δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη.

Κατά τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Ζεκερίδη, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν θα μπει στη λογική να μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο  σε αίθουσα δικαστηρίου, ούτε προτίθεται να κόψει το νερό στην Καβάλα. Θα ζητήσει από τον αγωγό αερίου ΤΑΡ αυτό που ο Δήμος Δοξάτου δικαιούται για να ωφεληθεί, ενώ τόνισε ότι θα προσπαθήσει κυρίως για την αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη του Δήμου Δοξάτου.

 

Συνεργασίες

Κ. Ζεκερίδη, στην προηγούμενη δημοτική αρχή, υπήρξε μια δύσκολη θητεία με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να διαιρεθεί.

«Δεν θέλω να κάνω αναφορά στο παρελθόν. Μ’ ενδιαφέρει να κοιτάξουμε το αύριο. Ίσως αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν, αλλά θα κοιτάξουμε το αύριο…»

 

Αυτό είναι το σημαντικό. Με το νέο νόμο «Κλεισθένη», βλέπουμε ότι οι πλειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι αυτές ίσως, με τις οποίες ένας δήμαρχος θα μπορούσε να ασκήσει το πρόγραμμά του.

«Διαφωνώ. Θεωρώ ότι η απλή αναλογική έπρεπε από πολλά χρόνια πριν να εφαρμοστεί και στα Δημοτικά Συμβούλια δεν θεωρώ ότι υπάρχουν μειοψηφίες. Θεωρώ ότι υπάρχουν μονοπαραταξιακές ομάδες. Μετά την εκλογή, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι μια παράταξη που αγωνιούν και αγωνίζονται για το καλό του Δήμου και των δημοτών. Γιατί λοιπόν να υπάρχει ανάγκη του δικού μου, του δικού σου κτλ. Έτσι ξεκινάμε, μ’ αυτή τη λογική  και νομίζω ότι θα βρω συνοδοιπόρους. Στην αρχή ίσως ένα σημαντικό κομμάτι των δημοτικών συμβούλων και στην πορεία όλους».

 

Για τις συνεργασίες που θα επιτευχθούν έχετε κάτι συγκεκριμένο κατά νου;

«Συνεργασίες θα επιτευχθούν με βάσει τα προβλήματα, τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Θα είναι προβλήματα του Δήμου, ο καθένας θα έχει την άποψή του, και είναι αλήθεια ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να κατεβάζω μια πρόταση και να περνάει, επειδή είναι η άποψη του δημάρχου. Θα υπάρχει προβληματισμός για το κάθε θέμα, θα υπάρχει μια συζήτηση με βάση επιχειρήματα, διαφορετικές απόψεις, αντιπαραθέσεις με βάση τα επιχειρήματα και τίποτα άλλο, χωρίς διάθεση αντιπολίτευσης, χωρίς διάθεση όξυνσης και όποια πρόταση θεωρηθεί σωστότερη και εφόσον πλειοψηφεί αυτό θα εφαρμόζεται. Για να μπορεί να εφαρμόζεται. Αν είναι να αρχίσουμε να βάζουμε τρικλοποδιές από την επόμενη μέρα, γιατί δεν είναι δική μας η πρόταση, τότε δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα.

Θεωρώ ότι είναι ώριμοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ξέρω σχεδόν τους  περισσότερους που εκλέχτηκαν  και θα έχουν αυτή τη λογική. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι η παράταξη του δημάρχου με μια πλειοψηφία εκ των προτέρων. Μια ομάδα και ο καθένας αυτοδύναμος. Και θεσμικά προβλέπεται ο καθένας να έχει την προσωπική του άποψη με επιχειρήματα».

ZEKERIDHS

«Μαύρα ταμεία…»

Κάποια θέματα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και προκάλεσαν έντονες συζητήσεις, είναι και τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία», όπως έλεγε ο κ. Δαλακάκης. Πώς σκέφτεστε να κινηθείτε μ’ αυτή την υπόθεση;

«Δεν έχω καμιά απολύτως πρόθεση να μετατρέψω το Δημοτικό Συμβούλιο σε αίθουσα δικαστηρίου. Έχω πει ότι οι δικηγόροι δεν θα έχουν καμιά απολύτως θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός αν είναι δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο κ. Δαλακάκης. Από εκεί και πέρα, ότι έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη ως τώρα θα τη διεκπεραιώσει και αν χρειαστεί τη συνδρομή μας θα την έχει. Με πρωτοβουλία δικιά μας, αποκλείεται να πάει κάτι στη Δικαιοσύνη, γιατί θεωρώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει όλους τους θεσμούς, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν και διοικητικό και πειθαρχικό έλεγχο. Αυτοί λοιπόν θα ασκούν ελέγχους, σ’ αυτούς θα καταφεύγουμε. Αν από το έλεγχο  προκύπτουν ποινικές ευθύνες θα τις στέλνουν αυτοί στα δικαστήρια. Εγώ δεν έχω καμιά πρόθεση να ασχοληθώ με τα δικαστήρια».

 

Νερό – Πηγές Κεφαλαρίου

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι πηγές Κεφαλαρίου και η υδροδότηση του Δήμου Καβάλας. Άνοιξε έντονο θέμα και πάλι και έχετε δηλώσει ότι όσο είστε δήμαρχος δεν θα μπείτε στη λογική της διακοπής του νερού…

«Σε καμιά περίπτωση. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν νομίζω ότι μπορούμε να το στερήσουμε από τους ανθρώπους. Βέβαια, έχω πει ότι αν κάποια στιγμή έχουμε λειψυδρία εμείς, απλώς θα πάρουμε μέτρα για να καλύψουμε τις ανάγκες του Δήμου μας. Αυτό εξυπακούεται».

 

Κατά καιρούς υπάρχει ζήτημα λειψυδρίας;

«Δεν νομίζω ότι είναι πραγματική λειψυδρία! Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στο σύστημα ύδρευσης στις δεξαμενές, θα δει ότι έχουμε τεράστιες απώλειες νερού, με τις οποίες πρέπει να ασχοληθούμε πρωτίστως, όπως και με τον αμίαντο που έχουμε ακόμα δυστυχώς σε κάποια χωριά του Δήμου. Αν ασχοληθούμε μ’ αυτά, δεν θα έχουμε λειψυδρία.

Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάω δικαστικά εναντίον του Δήμου Καβάλας, δεν έχω κανένα λόγο. Έχει ένα νέο δήμαρχο, θα μιλήσω μαζί του για να δούμε αν μπορούμε να μπούμε στη λογική κάποιας συνεννόησης για αναγνώριση της προσφοράς μας. Μ’ αυτή τη λογική θα προσεγγίσουμε το θέμα».

 

Αγωγός αερίου ΤΑΡ

Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, υπήρξαν κάποιες έντονες καταστάσεις! Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

«Από τις πρώτες μου ενέργειες, θα είναι να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους του ΤΑΡ. Δεν κατάλαβα γιατί ο Δήμος μας αρνήθηκε τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει. Ο καθένας μας μπορεί να έχει άποψη εναντίον του ΤΑΡ. Αυτό είναι λογικό, εγώ σαν άτομο, ο καθένας σαν άτομο για το αν πρέπει να περάσει ο ΤΑΡ. Από τη στιγμή όμως που έχει περάσει και είναι μια επιλογή, η οποία έχει επιβληθεί και οι όποιες κοινωνικές καταστάσεις δεν ήταν ικανές να ανατρέψουν μια τέτοια πορεία, ο δήμαρχος, είναι υποχρεωμένος να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου. Πέρασε ο ΤΑΡ! Θα εξακολουθούμε να τον πολεμάμε; Θα βρεθώ με τους ανθρώπους του ΤΑΡ, και νομίζω ότι ακόμα μπορούμε να έχουμε οφέλη και σε ένα βαθμό δεν τα αρνούνται και θα τα ζητήσουμε».

 

Δημόσια Υγεία

Είστε ένας έμπειρος γιατρός στο Δημόσιο Τομέα, 40 χρόνια. Ο Δήμος Δοξάτου δεν έχει Κέντρο Υγείας και ένα Πολυδύναμο Ιατρείο που ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα αντιμετωπίζει προβλήματα. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος γι’ αυτό το θέμα;

«Κοιτάξτε. Το θέμα του σχεδιασμού υγείας, ξεφεύγει από τα όρια του Δήμου σαν απόφαση. Ως παρέμβαση, σαφώς και είναι μέσα σ’ αυτά τα οποία θα παρέμβουμε στο Υπουργείο. Νομίζω όμως ότι, επειδή δεν είμαι οπαδός μεγαλοϊδεών και μαξιμαλισμών, θα κοιτάξω πρώτα απ’ όλα να καλύψω τις ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπου υπάρχουν.

Δεν μπορεί να λέμε ότι υπάρχει Πολυδύναμο Ιατρείο στο Δοξάτο και να υπάρχει ένας αγροτικός γιατρός. Είναι αστείο! Δεν μπορεί ένας αγροτικός που έρχεται από το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του Δήμου. Σ’ αυτά όλα θα έχω παρεμβάσεις, με βάση και τις εμπειρίες μου, αλλά και δεδομένου ότι όλες οι κυβερνήσεις και νομίζω κι αυτή στην ίδια λογική θα μπει – όλο εξαγγέλλουν παρεμβάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όλο την παρατάνε στην άκρη.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στα Νοσοκομεία, αλλά πάντα βάζουμε και θέμα Πρωτοβάθμιας Υγείας. Γιατί χωρίς την Πρωτοβάθμια τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Άρα λοιπόν, δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή ότι θα διεκδικήσω ένα Κέντρο Υγείας για το Δήμο Δοξάτου. Σίγουρα όμως θα έχουμε παρεμβάσεις, που θα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό».

 

Σχολική στέγη

Σχολική στέγη κ. Ζεκερίδη. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, κυρίως στο Καλαμπάκι, όπου τα παιδιά στεγάζονται σε άλλα σχολεία της περιοχής. Τι έχετε στο μυαλό σας γι’ αυτό το ζήτημα;

«Υπάρχει μια απροθυμία να δοθεί λύση για το Γυμνάσιο. Εγώ είμαι αποφασισμένος και το έχω συζητήσει ήδη με τις υπηρεσίες, να έχω μια άποψη τεχνική, τεκμηριωμένη από δημόσιο τομέα και να την εφαρμόσω. Είτε λέγεται γκρέμισμα, είτε λέγεται συντήρηση. Δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα το προχωρήσουμε! Είμαι αποφασισμένος να σπάσω αυγά για να κάνω ομελέτα. Και σε κόντρα με κάποιους που με ψήφισαν ή όχι. Γιατί θεωρώ ότι με ψήφισε το 100% του Δήμου από τη στιγμή που είμαι δήμαρχος. Θέλω πολίτες ενεργούς που να έχουν άποψη. Αν δεν συμμετέχουν στα δρώμενα, δεν θα δώσω καμιά σημασία για την άποψή τους από το καφενείο ή την πολυθρόνα τους. Όπως επίσης δεν θα δεχθώ χτυπήματα στην πλάτη ότι με ψήφισαν».

 

Προσωπικό

Προβλήματα έλλειψης προσωπικού έχουν όλοι οι Δήμοι. Ένα από τα ζητήματα, είναι η έλλειψη προσωπικού κυρίως στα απορρίμματα. Θα ζητήσετε προσωπικό;

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε λύσεις. Θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε. Αν μπορούμε να διεκδικήσουμε μέσω ΑΣΕΠ προσλήψεις μονίμων θα το κάνουμε και να δούμε τι μπορούν να καλύψουν οι εποχιακοί. Έχω την άποψη ότι μόνο με μόνιμο προσωπικό μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματά μας και οι εποχιακοί να είναι μια λύση ανάγκης και όχι να καλύπτουν μόνιμες και τακτικές ανάγκες.

Δεν είναι μόνο η καθαριότητα. Έχουμε προβλήματα με τη λειτουργία του Δήμου: οικονομική υπηρεσία, τεχνική υπηρεσία, διοικητική. Θέλουμε να οργανώσουμε μια κοινωνική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή είναι μια υπηρεσία για την οποία δεν έχω καταλάβει πως κινείται. Αλλά θέλω ένα συγκροτημένο τμήμα και θα μπούμε γρήγορα στη λογική να αναμορφώσουμε τον Οργανισμό του Δήμου.

Περιμένω πολλά και από την ενεργοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού. Θέλω να δημιουργήσω μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και αναγνώρισης. Τους έχω πει ότι οι σχέσεις μας θα είναι πρωτίστως ανθρώπινες και όχι υπηρεσιακές. Μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις δεν θα επηρεάζουμε το αποτέλεσμα, το οποίο θα  πρέπει να έρθει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και το γρηγορότερο δυνατό. Αναγνωρίζοντας την προσφορά τους και αυτό που έχουν κάνει».

 

Ανάπτυξη

Κύριε Ζεκερίδη, πώς εννοείτε την ανάπτυξη του Δήμου Δοξάτου;

«Κάποια  πράγματα θα τα μάθω και στην πορεία. Κάποια πράγματα φρόντισα να τα μάθω. Και ήδη έχω χρήσει έναν αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Δήμος μας πρέπει να αναπτυχθεί στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Έχει τεράστιες δυνατότητες. Αν η χρηματική απόδοση του κάμπου μας αυτή τη στιγμή είναι στα 100 ευρώ το στρέμμα, θα πρέπει να φτάσουμε στα 800 ευρώ. Και έχει αυτή τη δυνατότητα. Άρα λοιπόν, μια από τις παρεμβάσεις μας θα έχει να κάνει μ’ αυτό, με την αγροτική ανάπτυξη. Θεωρώ ότι είναι κεφαλαιώδες.

Από εκεί και πέρα, έχουμε ισχυρές πολιτιστικές δυνάμεις, τις οποίες θα αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση προς την πρόσκληση ενός ήπιου τουριστικού κλίματος. Δεν πάμε να κάνουμε τουρισμό Σαντορίνης ή Μυκόνου! Ήπια τουριστική ανάπτυξη αξιοποιώντας την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε, τις ωραίες τοποθεσίες, το δασικό όγκο όπου μπορούμε να κάνουμε τουρισμό κτλ. Και φυσικά μέσω του αθλητισμού, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει το Δήμο μας.

Φυσικά, δεν θα γίνουμε επαίτες του δημόσιου κορβανά, αλλά διεκδικητές. Θα πετύχουμε; Ο χρόνος θα το δείξει».

 

Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι

Έχετε ορίσει αντιδημάρχους κ. Ζεκερίδη και ποιοι είναι αυτοί;

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη καθορίσει τους αντιδημάρχους μας. Ο κ. Καραμπακάλης θα είναι υπεύθυνος Διοικητικού, Οικονομικού και Κοινωνικής Μέριμνας, η κα. Παπαζώτου που είναι από άλλη παράταξη, η οποία θα είναι Τεχνικών Έργων και Περιουσίας. Πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε, όπως τα κληροδοτήματα.
Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι ο κ. Μπερμπερίδης και την ευθύνη της σύνδεσης των Κοινοτήτων με το Δήμο θα έχει ο κ. Χατζηπροδρόμου.

Στη ΔΗΚΕΔΗ του Δήμου θα είναι η κα. Μουστάκα, στο Νομικό Πρόσωπα ο κ. Πάρις Παπαδόπουλος (επικεφαλής άλλης παράταξης) και περιμένω πάρα πολλά από τις σχέσεις μας με τους προέδρους  και τα Κοινοτικά Συμβούλια. Ζήτησα από τους προέδρους να μου καταθέσουν προτάσεις αλλά δεν ανταποκρίθηκαν και τους έχουν πει ότι την επόμενη φορά δεν θα είμαι τόσο ήπιος.

Πέρα από τον προϋπολογισμό, θέλω να δημιουργήσω και ένα πρόγραμμα, ένα επιχειρησιακό  σχέδιο για το Δήμο που μας λείπει αυτή τη στιγμή και θα το κάνουμε. Θα συγκρινόμαστε με τις απαιτήσεις που έχουμε και όχι με κάτι άλλο. Θα βάζουμε ένα πλάνο και θα λέμε ότι τέλος του έτους θα έχουμε τελειώσει αυτά. Μ’ αυτή τη λογική θα λειτουργήσουμε το Δήμο, επιχειρησιακό σχέδιο και χωροθέτηση.

Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια προβλήματα με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, όπου δεν έχουν σταλεί ακόμα τα τέλη του 2018. Προτεραιότητά μου είναι να πληρώσουμε αυτούς που χρωστάμε. Είτε είναι προμηθευτές μας, είτε κάποιοι που έχουν εργαστεί. Έχουμε ένα στόλο μηχανημάτων και αυτοκινήτων για την καθαριότητα, για τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάστασή τους, αν διορθώνονται ή όχι. Ή θα τα αποσύρουμε ή όχι και αυτές θα είναι και οι απαιτήσεις μας προς τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ».