Home > νέα > Ο πυρηνικός ιατρός κ. Β. Πρασόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»: « Το PET SCAN θα συνεισφέρει πολύ στη σωστή διαχείριση των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο»

Ο πυρηνικός ιατρός κ. Β. Πρασόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»: « Το PET SCAN θα συνεισφέρει πολύ στη σωστή διαχείριση των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο»

5ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Το PET SCAN θα συνεισφέρει πολύ

στη σωστή διαχείριση των ασθενών

που πάσχουν από καρκίνο

Β. Πρασόπουλος στον «Π.Τ.»: «Η ορθολογική χρήση θα συνεισφέρει

πάρα πολύ στη σωστή διαχείριση των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο», που διοργανώνεται από την ομώνυμη Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας. Το Συμπόσιο, πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως και τις 7 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Κούρος», και φετινό θέμα είχε: «Από τις εναλλακτικές και κλασικές στη μοντέρνα θεραπεία του καρκίνου».

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας, ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία βρήκαν τεράστια απήχηση στους παρευρισκόμενους ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν μέθοδοι και νέες τεχνολογίες για τον σύγχρονο ογκολογικό ασθενή.

 

PET SCAN: τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές

Στην εφημερίδα μας, μίλησε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος Πυρηνικός ιατρός, και διευθυντής του PET SCAN στο Νοσοκομείο «Υγεία», κος. Βασίλης Πρασόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο του Συμποσίου ανέπτυξε το θέμα γύρω από το PET SCAN, την χρήση του και τα πλεονεκτήματα για τον ογκολογικό ασθενή.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρασόπουλος, το PET SCAN είναι μια υβριδική απεικόνιση η οποία, συγκεράζει τα πλεονεκτήματα του αξονικού τομογράφου και τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής απεικόνισης μέσω της χορήγησης ραδιοφαρμάκων. Τα ραδιοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στο PET είναι βραχύβια ισότοπα, με κύριο εκπρόσωπο την φθοριομένη γλυκόζη. Με αυτό τον τρόπο παρακολουθείται κυρίως ο μεταβολισμός των κυττάρων.

Η κύρια εφαρμογή του PET SCAN στην Ελλάδα είναι η Ογκολογία, όπως επεσήμανε ο κ. Πρασόπουλος. Χρησιμεύει κυρίως στην αρχική διάγνωση σε ορισμένες παθήσεις. «Υπάρχει μια λίστα ενδείξεων που έχει θεσπίσει το κράτος, που έρχονται οι ασθενείς μόνο με το παραπεμπτικό για να εκτελέσουν κάποιες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να είναι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η σταδιοποίηση του καρκίνου κεφαλής του τραχήλου, το μελάνωμα, η επανασταδιοποίηση ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, όταν θέλουμε να διερευνήσουμε αν αυτοί οι ασθενείς έχουν κάποιες μεταστάσεις και να υποβληθούν σε θεραπεία. Η αφαίρεση αυτών των μεταστάσεων στη διερεύνηση του μονήρους όζου του πνεύμονα, και στο λέμφωμα.

ANTIKARKINIKO - PRASOPOYLOS (10)

Ο πυρινικός ιατρός κ. Βασίλης Πρασόπουλος

Υπάρχουν όμως και άλλες ενδείξεις που δεν καλύπτονται αυτή τη στιγμή από το απλό παραπεμπτικό. Το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις έχει θεσπίσει πως αν υπάρχει ιατρική ένδειξη, μπορούν να παραπέμπονται οι ασθενείς σε μια ειδική επιτροπή που έχει θεσπίσει, το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), για να πάρουν την έγκριση και να υποβληθούν στην εξέταση του PET SCAN», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πρασόπουλος.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξέταση με πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως εξήγησε ο κ. Πρασόπουλος, καθώς συνδυάζει την ανατομική πληροφορία της εξέτασης που έρχεται από την χαμηλή δόση αξονικής που υπάρχει στο υβριδικό σύστημα και έχει και όλη την μεταβολική πληροφορία από την μοριακή απεικόνιση που λαμβάνει ο ιατρός από την χορήγηση του ραδιοφαρμάκου του FDG. «Άρα έχουμε αν μπορώ να το πω δυο σε ένα. Έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα γιατί μπορεί να έχουμε όσο το δυνατόν πιο συγκροτημένη εικόνα για έναν ασθενή και έχουμε διορθώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ορισμένες παραλείψεις που είχαμε στο παρελθόν».

Στην χώρα μας η συγκεκριμένη εξέταση, εφαρμόζεται αρκετά συχνά, καθώς είναι μια τεχνική ευρείας χρήσης. «Ήδη στην Ελλάδα έχει υπάρξει χρήση, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν ήδη τρία μηχανήματα PET, δυο στον κρατικό φορέα και ένα στον ιδιωτικό. Η χρήση της PET/CT, πρόκειται να εξαπλωθεί γιατί με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, θα μπουν και στα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία μηχανήματα, άρα θα γίνεται πολύ πιο ευρεία η χρήση του. Το θέμα είναι να μην γίνεται κατάχρηση. Η ορθολογική χρήση θα συνεισφέρει πάρα πολύ στη σωστή διαχείριση των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πρασόπουλος.