Home > νέα > Ο Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας κάνει πρεμιέρα στις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του με την παράσταση «Artists Improvise» Παρουσίαση τριών διαφορετικών performances

Ο Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας κάνει πρεμιέρα στις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του με την παράσταση «Artists Improvise» Παρουσίαση τριών διαφορετικών performances

Την Πέμπτη στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας

Ο Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας κάνει πρεμιέρα

στις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του

με την παράσταση «Artists Improvise»

Παρουσίαση τριών διαφορετικών performances

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συνέντευξη τύπου, για την παρουσίαση μιας εκδήλωσης έξω από τα καθιερωμένα, παραχώρησαν χθες το πρωί στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, κα. Πολύνα Μπανά και ο Δραμινός πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Κυριάκος Αποστολίδης.

Πρόκειται για τρεις perfomances με βάση τον αυτοσχεδιασμό, υπό το γενικό τίτλο «Artists Improvise» («Οι καλλιτέχνες αυτοσχεδιάζουν»), οι οποίες διασταυρώνουν και συνδυάζουν τη μουσική, το χορό και τη ζωγραφική, με τη συμμετοχή οκτώ συνολικά καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, με την είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πρόκειται για μια βραδιά που διοργανώνει ο Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου , η οποία περιλαμβάνει τρεις performances, που αφορούν στην performance art, μια παραστατική τέχνη, την οποία έχουμε σπάνια την ευκαιρία να δούμε στην πόλη μας.

Όπως σημείωσε μάλιστα η κα. Μπανά, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το προηγούμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, η 1η Διεθνής Συνάντηση Performance Art. Έτσι, στον απόηχο αυτής της διήμερης Διεθνούς Συνάντησης, ότι είναι μια βραδιά ανάλογου ύφους και περιεχομένου που εγκαινιάζει και το πρόγραμμα των φθινοπωρινών εκδηλώσεων του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας.

SFGT - PERFORMANCES

Η κα. Π. Μπανά και ο κ. Κ. Αποστολίδης

 Η performance art, ήταν ένα καινοτομικό κίνημα του 20ου αιώνα, της δεκαετίας του ’60 και εφεξής. Φυσικά, μέχρι σήμερα έχει μια πολύ σημαντική παρουσία. Είναι μια εναλλακτική και πρωτοποριακή μορφή τέχνης όπως ξεκίνησε, έτσι συνεχίζει η οποία θα λέγαμε, όπως σημείωσε η κα. Μπανά, ότι διαδραματίζεται μπροστά σε κοινό ως επί το πλείστον, σε παρόντα χρόνο και πολλές φορές βασίζεται και στον αυτοσχεδιασμό.

«Η δική μας βραδιά με τις τρεις διαφορετικές performances βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό και αφορούν στην τέχνη της μουσικής, του χορού και της ζωγραφικής».

Ακολούθως, ο κ. Αποστολίδης, μίλησε για τις τρεις performances και τους συντελεστές που θα παρουσιάσουν την εκδήλωση. Πρόκειται να γίνει παρουσίαση τριών performances, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Η πρώτη performance, με συντονιστή τον Αλέξανδρο Λουλούδη και με τίτλο: «Improvisers Playground», αποτελεί μια πολυσυνθετική δράση, που θα συνυπάρχουν δυο ή περισσότερες δράσεις στον ίδιο χώρο, αυτόνομα ή σε διάλογο.

Ακολούθως, η δεύτερη performance, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει διεθνές χαρακτήρα, με την παρουσία χορευτών από το εξωτερικό, οι οποίοι συντελούν μια ομάδα σύγχρονου χορού, και δουλεύουν πάνω στην τεχνική passing through, μια νέα κατεύθυνση του σύγχρονου χορού. Ο τίτλος της συγκεκριμένης performance είναι: «Less is Μore», με τη συνοδεία του μουσικού Γιώργου Καλαμάκη, ο οποίος θα παίζει σε ελληνικούς ρυθμούς ούτι. «Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι προσδίδει και μια ελληνικότητα μέσα σε αυτή την δράση και την προσαρμόζει στο ελληνικό περιβάλλον», εξήγησε ο κ. Αποστολίδης.

Τέλος, η τρίτη performance είναι της ομάδας του κ. Αποστολίδη, με τίτλο: «Χ. Vol.2», πρόκειται να παρουσιάσουν μια ζωντανή σχεδιαστική δράση, η οποία θα έρθει σε διάλογο με τον μουσικό Αλέξανδρο Λουλούδη, ο οποίος θα παίζει κρουστά.

Και οι τρεις δράσεις έχουν ως κοινό στοιχείο την απόδοσή τους μέσω της διαδικασίας του αυτοσχεδιασμού. Αν και είναι διαφορετικές μεταξύ τους, έχουν το ενδιαφέρον όπως εξήγησε ο κ. Αποστολίδης, ότι δημιουργούν ένα κοινό διάλογο. «Η συγκεκριμένη παράσταση, φεύγει πάρα πολύ από τις μορφές παράστασης που είμαστε εξοικειωμένοι και γενικότερα είναι μια πειραματική εκδοχή τη παράστασης. Δεν θα είναι κάτι οικείο, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι θα έρθει σε επαφή με κάτι το οποίο θα διεγείρει διαφορετικές προεκτάσεις τους κοινού. Πιστεύω ότι, ακόμα και αυτό το στοιχείο είναι μια πρόκληση για τον καθημερινό άνθρωπο να έρθει σε επαφή με κάτι τέτοιο».