Home > Πρώτο Θέμα > Ο στόχος της Κύπρου για ένωση με την Ελλάδα και μια κολοβή ανεξαρτησία! Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπ. Παιδείας της Κύπρου κα. Μιχαηλίδου

Ο στόχος της Κύπρου για ένωση με την Ελλάδα και μια κολοβή ανεξαρτησία! Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπ. Παιδείας της Κύπρου κα. Μιχαηλίδου

Η Δράμα τίμησε τα 70 χρόνια από τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959

Ο στόχος της Κύπρου για ένωση

με την Ελλάδα και μια κολοβή ανεξαρτησία!

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η υπ. Παιδείας της Κύπρου κα. Μιχαηλίδου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης κ. Μεϊμαρίδης και ο αν. πρόεδρος της Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας κ. Σταματάρης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗΝ παρουσία της υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Μιχαηλίδου, τίμησε το πρωί της Παρασκευής ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Δράμας, τα 70 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο. Την κα. Μιχαηλίδου στη Δράμα, συνόδευσε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Πολυκάρπου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, με την παρουσία μαθητών και μαθητριών από το 1ο Δημοτικό σχ. Δράμας, το 6ο Δημοτικό σχ. Δράμας, το 9ο Δημοτικό σχ. Δράμας, το 15ο Δημοτικό σχ. Δράμας «Γεώργιος Βιζυηνός», το Δημοτικό σχ. Ξηροποτάμου Δράμας και το Δημοτικό σχ. Προσοτσάνης «Άγιος Χρυσόστομος», ενώ παραβρέθηκαν o σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος και άλλοι.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959, και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Το σημαντικό από την όλη εκδήλωση, είναι ότι με απόφαση πλέον της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κας Ζαχαράκη, πλέον η 1η Απριλίου, ημέρα έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, θα εορτάζεται επίσημα πλέον στα ελληνικά σχολεία.

Μιχαηλίδου: «Ενδυναμώνουμε τους δεσμούς μας με την Ελλάδα»

Όπως αναφέρεται παραπάνω, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η υπουργός Παιδείας,  Νεολαίας και Άθλησης κα. Μιχαηλίδου, η οποία μάλιστα με δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασε τη συγκίνησή της που βρέθηκε στη Δράμα και παρακολούθησε τα παιδιά στην εκδήλωση.

Όπως τόνισε, «είναι ένα σημαντικό βήμα με την απόφαση της υπ. Παιδείας της Ελλάδας, με το να τιμάται στα σχολεία η 1η Απρίλη του 1955 και τα λόγια γίνονται πράξεις. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε, να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο, τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ερωτώμενη από τον «Π.Τ.» σχετικά με τον σημερινό πλέον συμβολισμό του αγώνα της ΕΟΚΑ, η κα. Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι «για εμάς τους Κύπριους, είναι ο πιο αγνός αγώνας της σύγχρονης ιστορίας μας. Τον διδάσκουμε στα σχολεία μας, μιλάμε γι’ αυτόν και 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, αυτό έχει τεράστια σημασία. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, ότι η κα Ζαχαράκη έχει θέσει το θέμα αυτό σε προτεραιότητα, ώστε να τιμάται από φέτος στα σχολεία η 1η του Απρίλη. Κι αυτό ενισχύει και δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε ήδη στείλει ειδικό εκπαιδευτικό για να πάει στα σχολεία, καθώς ο εκπαιδευτικός σήμερα πρέπει να ενδυναμώνεται, να έχει σύγχρονο υλικό και κυρίως σ’ αυτά τα θέματα να έχει και έγκυρο και αξιόπιστο υλικό. Συνεπώς είμαστε σε πλήρη επικοινωνία με την Ελλάδα και το Υπουργείο Παιδείας».

Με μια σύντομη δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση», λέγοντας: «Στηρίζουμε την Κύπρο, οι Κύπριοι είναι αδέρφια μας και είμαστε κοντά τους.

Από αρ. ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Δράμας κ. Κύζας, η υπουργός Παιδείας της Κύπρου κα. Μιχαηλίδου, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Πολυκάρπου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης κ. Μεϊμαρίδης.

 

Μεϊμαρίδης: «Στόχος του αγώνα η ένωση με τη μάνα Ελλάδα»

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης κ. Μεϊμαρίδης, σημείωσε: «Τιμούμε σήμερα τα 70 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού και την Ένωση με τη μάνα Ελλάδα, 1955 – 2025».

Όπως τονίζει, «στόχος του αγώνα ήταν η ένωση με τη μάνα Ελλάδα, ο οποίος όμως δεν επετεύχθη. Μέμφομαι μόνο τον εαυτό μας, την ελληνική εξωτερική διπλωματία, την κυπριακή ηγεσία με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος φαίνεται ότι εξαπατήθηκε από τους Άγγλους και αντί ενώσεως σε κάποια φάση του Αγώνα, πείσθηκε από τους Άγγλους, ότι θα ήταν ευκολότερο να επιτυχγάνετο ανεξαρτησία, παρά ένωση».

Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «και είναι εδώ που την πάτησε ο Αρχιεπίσκοπος και εγκατέλειψε τον στόχο που ήταν η ένωση και πήγε προς την Ανεξαρτησία. Αυτοί όμως που τον έπεισαν για την ανεξαρτησία, δεν του είπαν και το περιεχόμενο για την ανεξαρτησία που θα εδίδετο. Και έτσι πήραμε μια κολοβή ανεξαρτησία με την συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου, η οποία το μόνο κέρδος που είχε για τον ελληνισμό, ήταν η υποστολή της βρετανικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής στο τότε κυβερνείο, που είχε τη σημασία της λήξης της βρετανικής κυριαρχίας επί της νήσου. Όμως δεν μελετήσαμε πλέον την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο τότε».

Σταματάρης:  «Η κουκίδα Κύπρος σήκωσε κεφάλι»

Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Σταματάρης, αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, σημείωσε ότι «η εκδήλωση στη Δράμα, αφορά ένα μέρος της ιστορίας του μείζονος ελληνισμού. Ένα μέρος της ιστορίας από 1955 έως το 1959 χρόνων, όπου η κουκίδα Κύπρος στο νησί της, σήκωσε το κεφάλι ενάντια στη βρετανική αυτοκρατορία, αποζητώντας την ελευθερία και βέβαια την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τέσσερα χρόνια θυσίες, αίμα και προσπάθειες αφάνταστες εκ μέρους του κυπριακού ελληνισμού.

Στο τέλος, πετύχαμε – δυστυχώς – μόνο την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία βέβαια δεν αξιοποιήσαμε δεόντως. Ως Έλληνες κάνουμε ορισμένα λάθη τα οποία μερικές φορές είναι και θανατηφόρα.

Σημασία έχει βέβαια ότι δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ακόμα και τώρα υφίσταται. 70 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σημείωσε επίσης, ότι «σε μερικές μέρες, έχουμε και τις μαύρες επετείους του 1974. Το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄ και πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Προσπαθήσαμε να αντισταθούμε στις υπέρμετρες δυνάμεις της Τουρκίας, στην αεροπορία, στα τανκς. Δυστυχώς η Ελλάδα είχε τα προβλήματά της και δυστυχώς δεν υπήρξε η δέουσα διαχείριση. Τώρα, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, στον οποίο εμείς οι Έλληνες Κύπριοι χρωστούμε ευγνωμοσύνη, γιατί έπεσαν Ελλαδίτες στρατιώτες στην Κύπρο αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και τη δημοκρατία».