Home > Αρθρα > Ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης

Ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης

Ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης

Του Ευάγγελου Χ. Μαρινόπουλου

 

Όλοι οι γειτονικοί λαοί επιθυμούν σφόδρα να οικειοποιηθούν κομμάτια τής Βόρειας Ελλάδας. Οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί εποφθαλμιούν την Μακεδονία, οι Αλβανοί την Ήπειρο και οι Τούρκοι την Δυτική Θράκη και τα νησιά τού Αιγαίου. Οι μόνοι που δεν ενδιαφέρονται για τα εδάφη αυτά είναι οι Έλληνες του Νότου, αν και οι περιοχές αυτές κατοικούνται από Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος – με τα ελληνικότατα ονόματα – είναι οι σημαντικότεροι άνδρες τής αρχαίας Ελλάδας, που τίμησαν τα ονόματά τους και την πατρίδα τους. Μέχρι τότε δεν υπήρχε Ελλάδα· υπήρχαν πόλεις – κράτη  που μάχονταν μεταξύ τους μέχρι θανάτου. Φθόνος, κακία, μίσος και αρπακτική διάθεση χαρακτήριζε τις πράξεις τους. Ευτυχώς υπήρξε ένας μεγάλος άνδρας, ο Φίλιππος ο Μακεδών, ο οποίος δια της βίας επέβαλε την πολιτική ένωση των Ελλήνων και την δημιουργία τού ελληνικού κράτους. Κατ’ ουσίαν Ελλάδα υπάρχει από το 338 π.Χ. Δεν θα μιλήσω για τον Αλέξανδρο τον στρατηλάτη, του οποίου τα κατορθώματα είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο.

Ο Πύρρος ήταν βασιλιάς τής Ηπείρου και η Ολυμπιάδα, η γυναίκα τού Φιλίππου και μητέρα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν Ηπειρώτισσα. Ο Δημόκριτος, ο μεγάλος σοφός τής αρχαιότητος και πατέρας τής ατομικής θεωρίας τής ύλης, έζησε στα Άβδηρα της Θράκης. Δόξα εκπέμπει όλη η Βόρεια Ελλάδα με τις πρωτοφανείς επιτυχίες της, που είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο στην πορεία τής ανθρωπότητας. Διαβάζουν οι ξένοι την Ιστορία μας και μένουν έκθαμβοι. Βλέπουν οι γείτονες την ένδοξη γη μας και βυσσοδομούν, προσπαθούν εδώ και χιλιάδες χρόνια να την κάνουν δική τους· και όχι μόνον την γη αλλά και την Ιστορία της! Τι ντροπή! Η Δαρδανία ή Βαρντάρσκα θέλει να ονομάζεται Μακεδονία και οι Σλάβοι των Σκοπίων να λέγονται Μακεδόνες! Μόνον οι Αθηναίοι και οι Πελοποννήσιοι αδιαφορούν για την Μακεδονία που είναι η μεγαλύτερη δόξα τής Ελλάδας. Αυτοί προτιμούν την «μικράν και έντιμον Ελλάδα»!

Αν η Αμφίπολη με τον περίφημο τύμβο Καστά βρισκόταν στην Στερεά ή στην Πελοπόννησο, θα είχε ανασκαφεί όχι μόνον το μνημείο αλλά και ολόκληρη η περιοχή. Είχε όμως την … ατυχία να βρίσκεται στην Μακεδονία, γι’ αυτό και τόσα χρόνια αδιαφορούν οι αθηναϊκές κυβερνήσεις. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μνημείο απ’ όλα όσα υπάρχουν στην Ελλάδα. Και είναι άγνωστο τι θα αποκαλυφθεί, αν κάποτε ανασκαφεί σε όλη την έκτασή του. Μέχρι το 2015 επέτρεπαν να γίνονται ανασκαφές έστω και με ρυθμό χελώνας. Όταν όμως αποκαλύφθηκαν οι Καρυάτιδες και οι Σφίγγες κατάλαβαν ότι εκεί μέσα κρύβονται πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και αμέσως διέκοψαν την χρηματοδότηση, απέλυσαν την αρχαιολόγο κυρία Περιστέρη με το πρόσχημα της συνταξιοδότησης και επέβαλαν απόλυτη σιγή!

Οι Νότιοι μισούσαν τους Μακεδόνες από την εποχή τού Δημοσθένη και συνεχίζουν – αν όχι να τους μισούν – να τους θεωρούν αγροίκους και απολίτιστους! Οι ανασκαφές όμως αποκαλύπτουν ότι εδώ υπήρχε πολιτισμός και μάλιστα πολύ υψηλού επιπέδου. Το μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Οι Αθηναίοι όμως ζούσαν τότε και συνεχίζουν να ζουν και τώρα με την αυταπάτη τής ανωτερότητας. Ίσως φοβούνται μήπως αυξηθεί ο τουρισμός στην Βόρεια Ελλάδα και χάσουν μέρος τής πελατείας. Ίσως γι’ αυτό διέκοψαν την χρηματοδότηση της ανασκαφής στον τύμβο Καστά. Ίσως για τον ίδιο λόγο αποφάσισαν την κατάργηση της εφορίας Αρχαιοτήτων στην Δράμα. Αίσχος!

Αχ, πού είσαι Φίλιππε, να κατεβείς κάτω, να τραβήξεις το αφτί αυτών των απάτριδων και να τους αναγκάσεις να συμπεριφέρονται σαν Έλληνες και όχι σαν Αθηναίοι! Λένε ότι η βία είναι κακό πράγμα. Και πράγματι είναι κακό. Αλλά πώς να φερθείς σε ανθρώπους που νοιάζονται μόνο για το έντερό τους και αδιαφορούν για το καλό τής πατρίδας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *