Home > νέα > Οι δράσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Δράμας και τι προσφέρει στο κοινό – Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του γραφείου στη Δράμα κα. Ανδριοπούλου

Οι δράσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Δράμας και τι προσφέρει στο κοινό – Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του γραφείου στη Δράμα κα. Ανδριοπούλου

Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του γραφείου στη Δράμα κα. Ανδριοπούλου

Οι δράσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκής

Πληροφόρησης Europe Direct Δράμας

και τι προσφέρει στο κοινό

► Ενημερώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Δράμας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

► Ανδριοπούλου: Κύρια κατεύθυνση των νέων τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων και τα προγράμματα Erasmus

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα και συγκεκριμένα από τον περασμένο Δεκέμβριο, λειτουργεί και στη Δράμα το ενημερωτικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε. ) Europe Direct. Μέχρι πρότινος, τα γραφεία αυτά λειτουργούσαν μόνο στα διοικητικά κέντρα των Περιφερειών, όπως της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή. Πλέον, λειτουργεί και στην πόλη μας και συγκεκριμένα στεγάζεται στον 4ο όροφο της Π.Ε. Δράμας (Διοικητήριο) και υπεύθυνη είναι η κα. Στέλλα Ανδριοπούλου.

Προς το παρόν, το Europe Direct δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στους πολίτες της Δράμας, διοργανώνει όμως ορισμένες ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία της Δράμας, με στόχο να επικοινωνήσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και το τι μπορεί να μας προσφέρει.

Πρόσφατα και συγκεκριμένα τις ημέρες αυτές, το γραφείο της Ε.Ε. Europe Direct της Δράμας, συμμετέχει στη διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας με θέμα την αξιοποίηση υπολειμμάτων της αγροτικής βιοτεχνολογίας. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται σήμερα σε άλλη σελίδα της εφημερίδας μας.

Με την ευκαιρία αυτή, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με την υπεύθυνη του Europe Direct στη Δράμα, την κα. Στέλλα Ανδριοπούλου, με στόχο την ενημέρωση των Δραμινών σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει, αλλά και κατά πόσο μπορεί ο καθένας να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες.

Η δράση του  #bEUnique (Γίνε Μοναδικός στην Ε.Ε.)

Όπως αρχικά επισημαίνει η κα. Ανδριοπούλου στον «Π.Τ.», «τα Europe Direct της Αν. Μακεδονίας και  Θράκης, είναι γραφεία πληροφόρησης και ενημέρωσης πολιτών που αφορά την Ε.Ε. Για πρώτη φορά ιδρύθηκαν γραφεία σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ήταν μια ιδέα να είμαστε σε όλες τις Π.Ε. για να έχουν το δικαίωμα όλοι πολίτες της Περιφέρειας, να έρθουν σε εμάς πιο εύκολα και να ρωτήσουν για να μάθουν, τι εργαλεία, τι προγράμματα, τι υποστήριξη μπορούν να έχουν από την Ε.Ε».

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζει ότι το Europe Dierct, «είναι σε θέση να υποστηρίξει προτάσεις και ιδέες που έχουν οι συμπολίτες μας και χρειάζονται κάποια υποστήριξη από την Ε.Ε. από την πλευρά μας. Έχουμε – στην  αντιπροσωπεία της Ελλάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα καθώς και όλα τα όργανα στις Βρυξέλες – ανθρώπους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να  υποστηρίξουν ιδέες του τόπου μας.

Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει δράσεις, όσον αφορά τη νεολαία, τη δράση #bEUnique (Γίνε Μοναδικός στην Ε.Ε.), με νέους ανθρώπους σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Αυτό το #bEUnique (Γίνε Μοναδικός στην Ε.Ε.), έχει γίνει για να υποστηρίξουμε τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, είτε στον εργασιακό χώρο, είτε στον καλλιτεχνικό χώρο, είτε στα ανθρώπινα δικαιώματα, που θέλουν να εκφράσουν τα όνειρά τους και τις ιδέες του και να υποστηριχθούν».

Ενημέρωση και πληροφόρηση στα Σχολεία

Ερωτώμενη για το αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, να βρεθεί στο γραφείο της Δράμας, προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις του και να ενημερωθεί άμεσα, η κα. Ανδριοπούλου εξηγεί: «Εμείς μπορούμε να τους απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση. Αυτή τη στιγμή στη Δράμα, έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα και κάνουμε ενημέρωση για την παραπληροφόρηση. Το πώς εντοπίζουμε και πώς αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση στην Ε.Ε. Έχουμε πάει ήδη σχεδόν σε όλα τα Γυμνάσια της πόλης της Δράμας και συνεχίζουμε και στα Λύκεια, ενώ σειρά θα έχουν τα Δημοτικά σχολεία.

Στις συναντήσεις αυτές, ενημερώνουμε τα  παιδιά για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί  θέλουμε όλοι οι νέοι άνθρωποι, να αρχίσουν να γνωρίζουν από κοντά  την Ε.Ε. και τι δυνατότητες δίνει.

Τα παιδιά μέχρι στιγμής των Γυμνασίων της Δράμας που έχουμε κάνει κάποιες παρουσιάσεις, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η παραπληροφόρηση είναι ένα αντικείμενο το οποίο το έχουν καθημερινά μέσω των social media και το ίντερνετ που μπαίνουν οπότε ενδιαφέρονται να μάθουν πράγματα γι’ αυτήν, πόσο μάλλον να μάθουν πράγματα για την παραπληροφόρηση τέτοια περίοδο που έχουμε το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα λόγω του πολέμου της Ουκρανίας. Τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό».

Ιδέες και προβληματισμοί

Απάντηση δίνει ακόμα η κα. Ανδριοπούλου, στην ερώτηση για το κατά πόσο οι συμπολίτες μας απευθύνονται στο γραφείο της Δράμας και ποια είναι τα ζητήματα που τους απασχολούν:

«Έχουν έρθει νέοι άνθρωποι που μας έχουν εκφράσει τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους και εμείς τους βοηθάμε με δικτύωση και απαντούμε στις ερωτήσεις τους. Έχουμε επίσης αρχίσει να συζητάμε και για κάποιες εκδηλώσεις.

Στις 30 Μαρτίου θα κάνουμε μια διαδικτυακή εκδήλωση με Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας Δράμας και Καβάλας, στην οποία θα τους παρουσιάσουμε τις ευκαιρίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσον αφορά την πρακτική άσκηση. Και γι’ αυτό υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρέπει να απορροφηθούν τέτοια προγράμματα, να πάνε, να γνωρίσουν τα όργανα της Ε.Ε. οι νέοι από τη  Δράμα και την Καβάλα».

Τι απασχολεί τους νέους

Σε ερώτηση για το ποια είναι τα θέματα που απασχολούν κυρίως τους νέους που απευθύνονται στο Europe Direct, η κα. Ανδριοπούλου εξηγεί ότι, «τις περισσότερες φορές, αυτή την περίοδο ειδικά, ασχολούνται κυρίως με το εργασιακό και θα τους υποστηρίξουμε με όποιο μέσο και εργαλείο μπορούμε. Γιατί οι νέοι είναι το μέλλον μας. Και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Europe Direct και η Περιφέρεια ΑΜΘ, το ξέρουν αυτό και γι’ αυτό επενδύουν και στους νέους. Το άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα προβληματισμένα, όσον αφορά  τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα. Με όλα αυτά που γίνονται την τελευταία περίοδο, έχουν επηρεαστεί».

Απαντώντας τέλος στην ερώτηση για το ποια είναι η γενική κατεύθυνση και τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, η ίδια σημειώνει: «Θέλουν να υποστηρίξουν τη θέση της ισότητας των φύλων, θέλουν να  υποστηρίξουν τη θέση της γυναίκας, θέλουν να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πολύ προβληματισμένοι οι νέοι.  Άλλοι τομείς στους οποίους επίσης κατευθύνονται, είναι ο αθλητισμός καθώς και η κινητικότητα στην Ε.Ε. με τα προγράμματα Erasmus από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια».