Home > Πρώτο Θέμα >  Οι εξελίξεις για τις διαδικασίες λειτουργίας του Χ. Κ. Φαλακρού και η δημιουργία μόνιμου σκοπευτηρίου για τους αγώνες

 Οι εξελίξεις για τις διαδικασίες λειτουργίας του Χ. Κ. Φαλακρού και η δημιουργία μόνιμου σκοπευτηρίου για τους αγώνες

Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Διάθλου στο Χ. Κ. Φαλακρού

 Οι εξελίξεις για τις διαδικασίες λειτουργίας

του Χ. Κ. Φαλακρού και η δημιουργία

μόνιμου σκοπευτηρίου για τους αγώνες

 Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας και μελών του ΕΟΣ Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου, αναμένεται να διεξαχθούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού οι Πανελλήνιοι Αγώνες Διάθλου. Οι αγώνες διεξάγονται σε συνεργασία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με τη Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων.

Το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Δράμας κ. Μαυρίδη, τον αντιπρόεδρο του ΕΟΣ κ. Κυριαζίδη και τον παλιό προπονητή κ. Κασάπη, έδωσαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τους Πανελλήνιους Αγώνες Διάθλου. Αρχικά να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα της αναβολής των αγώνων για τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, εξαιτίας πιθανής έντονης κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μας.

Οι παραπάνω, μίλησαν τόσο για τους Πανελλήνιους Αγώνες Διάθλου, οι οποίοι ξεκίνησαν και οργανώθηκαν από τη Δράμα για όλη την Ελλάδα, όσο και για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου (ΧΚ) Φαλακρού.

Αρχικά, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι «γίνεται μια προσπάθεια με τους υπηρεσιακούς, παρ’ όλο που το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι κλειστό, να το κρατήσουμε ζωντανό και να αναδείξουμε, αυτό το ακατέργαστο διαμάντι που έχουμε στην περιοχή μας τη Δράμα, αλλά και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.  Προσπαθούμε να το καταστήσουμε επισκέψιμο. Αυτό το διάστημα εργαζόμαστε για τις λεπτομέρειες που έχουν σχέση με την προετοιμασία του Χ.Κ. Φαλακρού την ερχόμενη περίοδο, ώστε να είναι όλα όπως πρέπει και να λειτουργήσει με τον τρόπο που του αξίζει».

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Δράμας κ. Μαυρίδης, τόνισε «ο Σύλλογος είναι έτοιμος να διεξάγει τους αγώνες» και σημείωσε ότι «το μόνο ανησυχητικό είναι η πιθανότητα αναβολής τους εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων τις ημέρες εκείνες στην περιοχή. Εμείς είμαστε έτοιμοι, οι Σύλλογοι έχουν ενημερωθεί και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Θέλουμε τα παιδιά που θα έρθουν να ευχαριστηθούν τους αγώνες και να μη δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα».

Με τη σειρά του, ο παλιός προπονητής του ΕΟΣ κ. Κασάπης, τόνισε ότι «το Δίαθλο ξεκίνησε από τη Δράμα. Εμείς οργανώσαμε αυτό το άθλημα στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μπορέσαμε και το αναδείξαμε.  Κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου γίνεται στη Δράμα, στο Φαλακρό.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κασάπης, ο οποίος είναι από τους εργάτες του ΕΟΣ Δράμας, ο ίδιος έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως προπονητής στην Εθνική Ομάδα Σκι, τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «την τελευταία δεκαετία είναι δύσκολες εποχές για τον ελληνικό αθλητισμό, γιατί όλα τα χρήματα για τον αθλητισμό πήγαν στους Ολυμπιακούς του 2004, όμως καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε».

Συμπλήρωσε επίσης ο ίδιος, ότι, «στο Φαλακρό, εδώ και πολλά χρόνια, διοργανώνουμε κάθε αγώνα που δεν έχει γίνει σε άλλα χιονοδρομικά λόγω έλλειψης χιονιού και είναι εξ αναβολής. Αυτό σημαίνει ότι το βουνό μας έχει πολύ καλές δυνατότητες».

Ο κ. Κασάπης τόνισε επίσης ότι ο ΕΟΣ Δράμας «έχει πολύ δυνατά στελέχη», λέγοντας  ότι «ο αντιπρόεδρος κ. Κυριαζίδης, είναι ο άνθρωπος – ψυχή για τη λειτουργία του Χ.Κ. Φαλακρού. Ήταν ο πρώτος που πριν από χρόνια σε δύσκολες εποχές, έβγαλε άδεια λειτουργίας Χιονοδρομικού Κέντρου στην Ελλάδα, νόμιμα και όχι με παρατυπίες όπως συμβαίνει σε όλα τα βουνά. Έχουμε ένα ακατέργαστο διαμάντι εδώ στη Δράμα και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία δεν έχει άλλο Χιονοδρομικό Κέντρο μ’ αυτές τις δυνατότητες, πολύ καλή ποιότητα χιονιού και μεγάλη διάρκεια. Οπότε μια σωστή λειτουργία του Κέντρου, θα δώσει πνοή. Εύχομαι αυτό να συμβεί από την επόμενη χρονιά».

Τέλος, ο ίδιος μίλησε για το σημερινό προπονητή της ομάδας κ. Μηλιαράκη, παλιό αθλητή της Εθνικής Ομάδας Διάθλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τραβάει όλη τη δουλειά» και έκανε αναφορά στην Ακαδημία του ΕΟΣ που έχει ξεκινήσει: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια Ακαδημία με στόχο να εντάξουμε και να μάθουν νέα παιδιά, να ξεκινήσουν από την κατάβαση που είναι το πιο δημοφιλές και από εκεί και πέρα θα ξεχωρίσουνε παιδιά για τους δρόμους αντοχής, το Δίαθλο και την χιονοσανίδα. Δυστυχώς η πανδημία σταμάτησε τα προγράμματα αυτά. Θα ξεκινήσουμε από του χρόνου και πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά.»

Η λειτουργία του Χ. Κ. Φαλακρού

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΣ Δράμας και στέλεχος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας κ. Κυριαζίδης, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της ΠΕ Δράμας και του ΕΟΣ Δράμας, λέγοντας ότι, «παρά τα γεγονότα που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και φάνηκε προς τα έξω ότι προκαλούσαν μία αντίθεση μεταξύ των δύο φορέων, στην ουσία είναι γεγονότα προς την καλή πλευρά και θα δυναμώσουν αυτή τη συνεργασία προς όφελος του ΕΟΣ Δράμας, ο οποίος φάνηκε ότι έχασε το ορειβατικό καταφύγιο.

Το Ορειβατικό καταφύγιο θα περάσει στην Περιφέρεια θα ανακατασκευαστεί και θα είναι στη διάθεση του ΕΟΣ για να το χρησιμοποιεί για τους αθλητικούς σκοπούς τους οποίους επιτελεί».

Αναφερόμενος στο Χ.Κ. σημείωσε ότι είμαστε σε μια εντατική προσπάθεια, να καταφέρουμε το Χ.Κ. να δουλέψει την επόμενη σεζόν. «Αναφερθήκαμε ήδη στα προβλήματα που του στέρησαν αυτή τη δυνατότητα. Προσπαθούμε με όλο το δυναμικό που έχουμε και με συνεργασίες, να πετύχουμε τη λειτουργία του σε πολύ καλό επίπεδο από την επόμενη χιονοδρομική περίοδο και στη συνέχεια αυτό να βελτιώνεται συνεχώς», σημείωσε.

Μόνιμο πεδίο βολής

Επίσης, ο κ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε και στην κατασκευή ενός μόνιμου πεδίου βολής που είναι απαραίτητο για τη διεξαγωγή του Διάθλου. Όπως εξήγησε, «μια από τις ανάγκες που έχει ο Σύλλογος, είναι η κατασκευή του πεδίου βολής. Κάθε φορά γίνεται μεγάλος αγώνας ώστε να μεταφέρονται και να τοποθετούνται οι στόχοι με μεγάλη δυσκολία. Αυτό είναι κάτι που ζητάμε από την ΠΕ Δράμας. Σκοπός μας είναι το πεδίο βολής να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, με σταθερές βάσεις ώστε να είναι αναβαθμισμένο και να γίνει πιστοποίηση της πίστας, παρ’ όλο που η πίστα είναι αναγνωρισμένη. Με μόνιμο πεδίο βολής, θα μπορούμε να διεξάγουμε και Βαλκανικούς Αγώνες. Είναι κάτι που έχουμε συμπεριλάβει στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του ΧΚ Φαλακρού είναι μέσα στον χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου και είναι μια δραστηριότητα που επιτρέπεται. Θα είναι πιο εύκολη η διοργάνωση του αγώνα».