Έκλεισαν οι εκδηλώσεις της 10ης ΔραμΟινιγνωσίας
Οι μικρές οινοποιίες της Δράμας
καινοτομούν και προσφέρουν
στον οινικό χάρτη της Δράμας
∎ Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Τμ. Αμπελουργίας – Οινολογίας κ. Μάμαλης
∎ «Οι μικρές οινοποιίες δείχνει το δρόμο για την αξιοποίηση γηγενών ποικιλιών»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ πολύ ωραία εκδήλωση, έληξε το απόγευμα της Τρίτης 27 Μαΐου, η μεγάλη γιορτή της ΔραμΟινογνωσίας. Πρόκειται για μια εκδήλωση που έγινε στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, όπου παρουσιάστηκαν τα μικρά οινοποιεία της περιοχής της Δράμας.
Η εκδήλωση, συνδιοργανώθηκε από την Π.Ε. Δράμας, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δράμας και του Τμήματος Αμπελουργίας – Οινολογίας Δράμας του ΔΠΘ.
Στην εκδήλωση, μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο κοινό της πόλης που παραβρέθηκε, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά, αλλά και να συζητήσουν και να τις γνωρίσουν από κοντά.
Στην εκδήλωση, χαιρέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας – Οινολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη Δράμα κ. Μάμαλης.
Γεωργιάδης: Αναγκαία η εξωστρέφεια
Για την παρουσίαση των μικρών οινοποιείων της Δράμας, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας αρχικά ότι «οι μικροί οινοποιοί κάνουν πολύ καλές και ποιοτικές προσπάθειες και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να τους βοηθήσουμε, τόσο στο κομμάτι της προβολής, αλλά ταυτόχρονα και ως φορέας, ως Επιμελητήριο, θέλουμε να τους βοηθήσουμε και στην επαγγελματική τους δράση».
Αναφερόμενος στο κομμάτι της επένδυσης από αυτές τις εταιρείες, σημείωσε ο ίδιος ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το επενδυτικό κομμάτι, γιατί θα πρέπει και αυτά τα οινοποιία να αναπτυχθούν και να γίνουν ένα οικοσύστημα οινοποιείων – μαζί με τα μεγάλα – που ισχυροποιεί την οικονομία της Δράμας και της δίνει άλλες προοπτικές».
Γηγενείς ποικιλίες
Εξήγησε ακόμα, ότι «πολλά από αυτά τα μικρά οινοποιεία, έχουν κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και σε αμπελώνες με γηγενείς ποικιλίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, συν το ότι μερικοί απ’ αυτούς προέρχονται από την Οινολογία, είναι Οινολόγοι και αυτό μετράει πάρα πολύ, που σημαίνει ότι γνωρίζουν το κρασί».
Οίνος, πολιτισμός, επιστήμη
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «ως φορέας και στα πλαίσια των Πολιτιστικών Διαδρομών που έχουμε αναπτύξει με το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πιστοποίηση και με το πρόγραμμα που έχουμε από εδώ και πέρα με την προώθηση τουρισμού και πολιτισμού με επίκεντρο τα οινοποιεία, θέλω να πιστεύω ότι ακόμα και τα μη επισκέψιμα, έχουν κάτι να προσφέρουν και να τους προσφέρουμε κι εμείς αυτό που επιζητούν: την αναγνωρισιμότητα σε μεγαλύτερο κοινό. Επομένως, είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός κλάδου που ισχυροποιείται, που μεγαλώνει παρά τα προβλήματα που υπάρχουν διεθνώς».
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά αυτά, είπε ότι «η Δράμα, μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα χαρακτηριστικά που δίνουν οι οινοποιοί. Γιατί είναι και πολιτισμός, και επιστήμη και τουρισμός. Αν τα δούμε όλα μαζί, είναι ένα πολύ καλό σύνολο. Ας συγκεντρωθούμε λοιπόν σ’ αυτά και μαζί με την υπόλοιπη γαστρονομία μας που είναι πολύ ισχυρή σε τοπικά προϊόντα θα έχουμε ένα ικανό σύνολο που θα το βγάλουμε παραπέρα με εξωστρέφεια γιατί η Δράμα πρέπει να φέρει κόσμο, δεν γίνεται διαφορετικά».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «η ΔραμΟινογνωσία κάνει πολύ ωραία πράγματα, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε κάτι καλύτερο, πιο βέλτιστο, με την εξωστρέφεια. Αυτό που μας λείπει στη ΔραμΟινογνωσία, είναι κυρίως η εξωστρέφεια κι αυτό, το Επιμελητήριο, θέλει να το προχωρήσει».
Μάμαλης: «Είμαστε δίπλα στα μικρά οινοποιεία»
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας – Οινολογίας του ΔΠΘ κ. Μάμαλης, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια εκδήλωση, αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα νέων ανθρώπων, καινοτόμων, οι οποίοι με το μεράκι, τις γνώσεις τις οποίες έχουν, καθώς και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια με τη δουλειά την οποία έχουν κάνει, προσπαθούν, δημιουργούν, καινοτομούν και προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον οινικό χάρτη της Δράμας».
Όπως εξήγησε ο κ. Μάμαλης, «μικρές οινοποιίες είναι αυτές που πειραματίζονται, δείχνουν το δρόμο για την αξιοποίηση γηγενών ποικιλιών, βοηθούν την απασχόληση στην περιοχή και δείχνουν το δρόμο της επιχειρηματικότητας για τους νέους απόφοιτους της Σχολής μας.
Έτσι, το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας, πιστό στην λογική την οποία έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, την συνδιαμόρφωση γνώσης μαζί με την τοπική κοινωνία, την Αυτοδιοίκηση αλλά και την επιχειρηματικότητα, διοργανώνει μαζί με το Επιμελητήριο, μια εκδήλωση, αφιερωμένη σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ένα όραμα, να μπορέσουν να βοηθήσουν την οινική παραγωγή στη Δράμα, να κάνει ένα βήμα διαφορετικό. Ένα βήμα το οποίο θα δρα συμπληρωματικά στα μεγάλα οινοποιεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή, ένα βήμα το οποίο θα μπορέσει να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα για την οινική παραγωγή στην περιοχή μας, πράγμα που θα πρέπει και εμείς να υποστηρίξουμε».
Καταλήγοντας ο κ. Μάμαλης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε εδώ παρόντες, δίπλα στα μικρά οινοποιεία και θα συνεχίσουμε να είμαστε για ό,τι χρειαστούν, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικής όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών, αλλά κυρίως σε επίπεδο συνεργασίας την οποία μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί. Και η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας.
Το μέλλον της Δράμας ανήκει στην παραγωγή οίνου, η Δράμα αποκτά ταυτότητα μέσα από τον οίνο και σ’ αυτή τη λογική, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, για να μπορέσουμε να πούμε μια κοινή ιστορία, η οποία θα έχει συγκεκριμένες αρχές και συγκριμένο στίγμα».