Home > νέα > Οι σπουδαστές της Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα ζητούν την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας

Οι σπουδαστές της Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα ζητούν την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας

Οι σπουδαστές της Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ

στη Δράμα ζητούν την κατοχύρωση

των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων

► Σε αναστολή μαθημάτων από χθες το μεσημέρι και κατάληψη του Τμήματος του ΔΙΠΑΕ σήμερα

► Αντ. Παπαδόπουλος: Ο αγώνας γίνεται σε συνεννόηση με τα ομοειδή Τμήματα Καρδίτσας και Καρπενησίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΓΩΝΑ για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, έχουν ξεκινήσει από χθες το μεσημέρι, οι φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις αφορούν την αναστολή μαθημάτων, η οποία ξεκίνησε ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης χθες και θα συνεχιστεί σήμερα με παράλληλη κατάληψη του χώρου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, ενώ οι φοιτητές  αυτοί που σπουδάζουν για πέντε χρόνια στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και είναι οι μελλοντικοί Δασολόγοι, εντούτοις δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλες τις αντίστοιχες σχολές και πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας, αλλά μόνο για το Τμήμα της Δράμας και το ομοειδή Τμήματα της Καρδίτσας και του Καρπενησίου, τα οποία ήταν παλαιότερα Τ.Ε.Ι. και έχουν μετεξελιχθεί σε πανεπιστημιακά.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει το Τμήμα από την ίδρυσή του το 2019 μέχρι και σήμερα.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος στον «Π.Τ.». «παρ’ όλο που τα παιδιά σπουδάζουν πέντε χρόνια, εντούτοις δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για εμάς, αλλά και για τα άλλα δύο Τμήματα ΤΕΙ, τα οποία μετεξελίχθηκαν σε Πανεπιστήμια και αναφέρομαι στα ομοειδή Τμήματα της Καρδίτσας και του Καρπενησίου. Άρα λοιπόν, είναι μια συνολική προσπάθεια, οι απόφοιτοι και των τριών Τμημάτων, να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Στην ουσία να πάρουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αναλογούν, από την στιγμή που σπουδάζουν πέντε χρόνια».

Το πρόγραμμα σπουδών

Αναφερόμενος στο γιατί συμβαίνει αυτό μέχρι σήμερα, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει: «Εμείς  έχουμε κάνει πάρα πολλές κινήσεις και ως Τμήμα και ως Σχολή και ως Πανεπιστήμιο. Έχουμε στείλει επιστολή στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο μας απάντησε ότι κατ’ αρχάς είναι θετικό, αλλά συνδέει την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών» σημειώνει και εξηγεί:

«Η πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία, καθώς από τα 33 Τμήματα του ΔΙΠΑΕ είμαστε στα πέντε πρώτα όσον αφορά τη βαθμολογία.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σπουδών το οποίο αξιολογήθηκε από ειδικούς αξιολογητές σε 12 πολύ βασικά σημεία, συγκέντρωσε πολύ υψηλή βαθμολογία, 8Α και 4Β. Άρα αυτή η προϋπόθεση που έθετε το ΓΕΩΤΕΕ πλέον δεν υπάρχει, την έχουμε καλύψει».

Κρίσιμη περίοδο

Ερωτώμενος γιατί τώρα η κινητοποίηση αυτή, ο ίδιος μας λέει ότι, «γίνεται τώρα, επειδή είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος και το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μιλάμε για κρίσιμη περίοδο γιατί είναι προεκλογική περίοδος και θεωρώ ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να πάρουμε για τους φοιτητές μας αυτό που τους αναλογεί. Ήδη γίνονται συζητήσεις στη Βουλή και ενδέχεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη».

Για το λόγο αυτό λοιπόν, από χθες το μεσημέρι οι σπουδαστές της Δράμας και των άλλων δύο ομοειδών Τμημάτων, ξεκίνησαν με αναστολή μαθημάτων από χθες το μεσημέρι και θα συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη. Συμπαραστάτες των φοιτητών και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος, «για να κάνουμε γνωστό στη Δράμα αλλά και στο πανελλήνιο, το σημαντικό αυτό θέμα και να πιέσουμε κι εμείς με τον τρόπο που μπορούμε».