Ολοκληρώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα
Το Μουσείο φωτογραφικών μηχανών
του κ. Θεοδωρίδη και της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ
Οι εργασίες στο κέντρο ΝΗΣΑΚΙ και στο Αρχοντικό Παμπούκα
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ ήδη δημοσιεύσαμε στο προχθεσινό μας τεύχος, στον πολιτιστικό χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ (Μαρμάρινο Σπίτι), εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση φωτογραφίας του Αμερικανού φωτογράφου κ. Ρόμπερτ Μακέιμπ.
Κατά τα εγκαίνια της εκδήλωσης, το μέλος της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ κ. Καραπαναγιωτίδης, αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που γίνονται από την ΑΜΚΕ και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το πρώτο και σημαντικότερο, είναι οι εργασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για το περίφημο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών από τη μεγάλη συλλογή του Δραμινού ναυπηγού και επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη.
Παλαιότερα είχε γίνει μια πολύ μικρή παρουσίαση της συλλογής αυτής, και το μόνο βέβαιο είναι ότι, όταν ολοκληρωθεί το Μουσείο – το οποίο επιμελούνται ειδικοί μουσειολόγοι – σίγουρα θα είναι εντυπωσιακό και μοναδικό στη χώρα και θα περιλαμβάνει πάνω από 1.500 μηχανές από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα.
Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά σε παλαιότερο δημοσίευμα η δημοσιογράφος κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα, «…κοντολογίς, τα μοντέλα πριν από τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία. Η θαυμάσια αυτή συλλογή –μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη– ανήκει στον ναυπηγό Άρη Θεοδωρίδη, ιδρυτή της ΑΜΚΕ Κύκλωψ, ο οποίος θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρά του αγόρασε το οικοδόμημα που είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και τη φθορά. Αφού προηγήθηκε έρευνα σε αρχεία, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στην κατοικία του 1875 και την όμορη καπναποθήκη που διήρκεσαν δύο ολόκληρα χρόνια και έφεραν στην επιφάνεια πολλές εκπλήξεις για τον διάκοσμο αλλά και το παρελθόν του κτιρίου».
Προς το παρόν πάντως, λειτουργεί ο παλιός χώρος της καπναποθήκης στην πίσω πλευρά του κτιρίου, ο οποίος έχει ανασκευαστεί ως χώρος περιοδικών εκθέσεων φωτογραφίας, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και αυτό που αποκάλυψε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, ότι ήδη στον επάνω όροφο του κτιρίου, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ έχει προχωρήσει στην αναπαράσταση του γραφείου του Ιωάννη Αναστασιάδη, του μεγάλου καπνέμπορου, ο οποίος μάλιστα έκτισε το κτίριο – το Μαρμάρινο Σπίτι – το 1875.
Σημαντικό στοιχείο παραμένει ακόμα, ότι η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ φτάνει στο σημείο να ολοκληρώσει εντός του καλοκαιριού, την πλήρη ανακαίνιση του γνωστού «εξοχικού κέντρου ΝΗΣΑΚΙ».
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναφέρουν ότι το «ΝΗΣΑΚΙ» θα επανέλθει στην αρχική το αίγλη «εξοχικό κέντρο διασκέδασης» και εστιατόριο.
Ένα ακόμα επίσημο στοιχείο που έδωσε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, είναι και η εκ βάθρων ανασκευή και αναπαλαίωση του κτιρίου του Αρχοντικού Παμπούκα στην οδό Περδίκκα, το οποίο έχει ενοικιάσει από τον e-ΕΦΚΑ για 50 χρόνια. Το κτίριο θα αναπαλαιωθεί πλήρως στην αρχική του μορφή, μετά από σχετικές μελέτες που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Περιφέρειας ΑΜΘ και το Υπουργείο Πολιτισμού και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να στεγάσει πλέον τα γραφεία της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, ώστε να αποτελέσει ένα ακόμα στολίδι της πόλης μας.