Home > Πρώτο Θέμα > Ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας για υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ. και ιδιώτες ► Στους 447 οι εμβολιασμοί στη Δράμα

Ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας για υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ. και ιδιώτες ► Στους 447 οι εμβολιασμοί στη Δράμα

Ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί

στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

για υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ. και ιδιώτες

► Στους 375 οι εμβολιασμοί στη Δράμα

► 2.944 άτομα εμβολιάστηκαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ μαζί με τις Σέρρες

► Αυξημένη πιθανότητα παραγωγής του εμβολίου στην Ελλάδα!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όπως ακριβώς είχε οριστεί, οι εμβολιασμοί των γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού και εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας αλλά και των Κέντρων Υγείας του Νομού Δράμας.

Οι εμβολιασμοί, ολοκληρώθηκαν μαζί με όσους από τους ιδιώτες γιατρούς θέλησαν να εμβολιαστούν, ενώ και αυτοί επίσης έγιναν στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα emvolio.gr, στη Δράμα ήδη είχαν γίνει μέχρι τη Δευτέρα 375 εμβολιασμοί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φάση των εμβολιασμών που ολοκληρώνονται στη Δράμα, ενώ η δεύτερη δόση θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, 29-31.

2.944 εμβολιάστηκαν στην ΑΜΘ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, είχαν εμβολιαστεί 54.995 άτομα με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου. Από τους εμβολιασμούς αυτούς, στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης (μαζί με την Π.Ε. Σερρών), εμβολιάστηκαν 2.944 άτομα εκ των οποίων ανά νομό είναι οι εξής:

Π.Ε. Δράμας – 375 άτομα.

Π.Ε. Έβρου – 640 άτομα.

Π.Ε. Ξάνθης – 545 άτομα.

Π.Ε. Καβάλας – 549 άτομα.

Π.Ε. Ροδόπης – 250 άτομα.

Π.Ε. Σερρών – 513 άτομα.

Σύνολο – 2.944 άτομα.

Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών

Στο μεταξύ, ήδη από τις 11 Ιανουαρίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των πολιτών που είναι άνω των 85 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός των άνω των 85 ετών, αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη να αποστέλλονται τα πρώτα SMS.

Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία, επίσημα ακόμα, δεν έχουν υπάρξει κάποιες ανακοινώσεις για τα κέντρα εμβολιασμών των πολιτών. Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον Συντονίστρια των ΚΟΜΥ Δράμας του ΕΟΔΥ, ειδ. Ρευματολόγο, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. κα. Ελένη Γαμβρέλη, μας είπε ότι τα πρώτα μηνύματα που έχουν αποσταλεί σε ηλικιωμένους για τον εμβολιασμό τους, τους έχουν κλείσει ραντεβού για το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, αλλά και για το Νοσοκομείο Δράμας.

Η ίδια πάντως, δεν γνώριζε να μας πει τι ακριβώς θα γίνει με τους ηλικιωμένους εκείνους που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους προς κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Εντούτοις, αν και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως επίσημη ανακοίνωση από πουθενά, ενδέχεται ως κέντρο εμβολιασμού να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας (Δράμας, Παρανεστίου, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου), οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και κάποια ίσως Περιφερειακά Ιατρεία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ταραντίλη, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του εμβολιασμού, ενώ επισημαίνεται ότι «η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ελληνικό εμβόλιο;

Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και έχουν πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες ωστόσο όπως εξήγησε υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που εταιρίες όπως η Moderna ή η Pfizer θα έδιναν τα δικαιώματα του φακέλου, θα μετέφεραν τεχνογνωσία και θα παρείχαν την πρώτη ύλη, χρειάζονται τουλάχιστον 12 με 18 μήνες προκειμένου να γίνει η μετατροπή των χώρων για την παραγωγή εμβολίων, καθώς είναι πολύ συγκεκριμένες οι διαδικασίες που ορίζουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί που εγκρίνουν τα φάρμακα και τα εμβόλια.

«Εάν αρχίζαμε 1η Φεβρουαρίου θα μπορούσαμε μετά το Σεπτέμβρη του 2022 να έχουμε εμβόλια ελληνικής παραγωγής, -μάλλον ελληνικής αποδέσμευσης, στην αγορά. Δεν μπορεί να γίνει επ’ ουδενί πιο πριν. Είναι μια διαδικασία που είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη», τόνισε ο κ. Τρύφων.

Με αυτό το δεδομένο, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παράξει εμβόλια για αυτή την πρώτη φάση των εμβολιασμών εντός του 2021, αλλά η ελληνική βιομηχανία μπορεί να παίξει ρόλο αν οι εμβολιασμοί γίνουν ετήσιοι και μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές συζητήσεις.