Ολοκληρώθηκε η κοπή των επικίνδυνων
δέντρων στο δημοτικό κήπο της Δράμας
Απαραίτητος ο έλεγχος της υγείας των δέντρων στα δύο πάρκα της πόλης μας
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ χθες Τετάρτη 28 Μαΐου, η κοπή 11 επικίνδυνων και ξερών δέντρων, στην περιοχή του δημοτικού κήπου της Δράμας. Να υπενθυμίσουμε ότι, η κοπή συγκεκριμένων δέντρων, είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας και ακολούθησε η σχετική αδειοδότηση του Δασαρχείου Δράμας.
Τα περισσότερα από τα 11 δένδρα των οποίων είχε προταθεί η υλοτόμησή τους, είναι ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, κάποια είναι πλάτανοι ανατολικοί, κέδρος Λιβάνου, κατάλπη και μία αγριοπασχαλιά. Η κατάσταση της υγείας τους ήταν κακή. Άλλα ήταν ξερά, ενώ άλλα ήταν κεκλιμένα και με σήψη και έχρηζαν της απομάκρυνσής τους σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη που είχε γίνει παλαιότερα. Ο λόγος της κοπής και απομάκρυνσης των δέντρων, είναι ότι είχαν καταστεί επικίνδυνα για τους πολίτες που βρίσκονται στο δημοτικό κήπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα μέσα Μαΐου, βρέθηκε στη Δράμα ο ειδικός ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών ερευνών Δημήτρης Αβτζής, ο οποίο με την παρουσία εκπροσώπου του Δασαρχείου, του Αντιδημάρχου Πρασίνου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, επισκέφτηκε το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και εξέτασε τα δέντρα που υπάρχουν εκεί.
Στόχος της κίνησης αυτής, ήταν η διερεύνηση της κατάστασής τους, μετά τις πτώσεις αρκετών δέντρων στην περιοχή και των κινδύνων που δημιουργούνται για τους επισκέπτες του πάρκου.
Πλέον, όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Ρεμόντης, έχουν απομείνει ακόμα 4 δέντρα να υλοτομηθούν – που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας – και έτσι ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κ. Ρεμόντης, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει καταθέσει αίτημα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ώστε μια ειδική ομάδα να έρθει και να ελέγξει ένα – ένα όλα τα δέντρα στην πόλη της Δράμας, προκειμένου να φανεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται και αναλόγως να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες.
Το θέμα του ελέγχου της υγείας των δέντρων στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, είχε προκύψει όταν το περασμένο φθινόπωρο του 2024, ένα πλατάνι στην περιοχή είχε πέσει, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ζημιά ή να τραυματιστεί κάποιος πολίτης. Από τότε, ο Δήμος Δράμας είχε απευθυνθεί στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.
Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αυτοψία του ειδικού, φάνηκε ότι η υγεία των δένδρων στο πάρκο επηρεάζεται αποκλειστικά από αβιωτικούς παράγοντες, όπως οι κλιματικές συνθήκες και η αστική πίεση, και όχι από κάποια φυτοπαθολογική ασθένεια.
«Ωστόσο, για την πληρέστερη αποτίμηση της κατάστασης, θα ακολουθήσει εξειδικευμένη εξέταση από επιστήμονα με ειδίκευση στο αστικό πράσινο, προκειμένου να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ο απαραίτητος δασοκομικός χειρισμός» αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του Δήμου Δράμας.
Να σημειωθεί επίσης, ότι, ο ειδικός ερευνητής είχε κάνει και αυτοψία στο δημοτικό κήπο.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο Δήμος Δράμας έκοψε πάνω από 30 επικίνδυνες λεύκες στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, μετά από εφαρμογή της Διαχειριστικής Μελέτης από το 2018, η οποία προέβλεπε την κοπή τους. Για την κοπή τους είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια ο Δήμος φύτεψε πάνω από 30 νέα δέντρα στην περιοχή, σε αντικατάσταση των κομμένων.
Ο έλεγχος της υγείας των δέντρων στα δύο μεγάλα πάρκα στην πόλη της Δράμας από το Δήμο, είναι μια σημαντική ενέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι, πολλές φορές έχουν πέσει δέντρα στο πάρκο της Αγίας, έχουν υπάρξει τραυματισμοί ατόμων σε μια περίπτωση παλαιότερα, καθώς και ζημιές.