Από το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δράμας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Δράση Ελέγχου
Ακουστικής Ικανότητας «Ακούω Καλά»
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ολοκληρώθηκε η δράση του για τον έλεγχο της ακουστικής ικανότητας «Ακούω Καλά», από το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δράμας, το διήμερο 20 και 21 Μαΐου.
Η δράση, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), το Δήμο Δράμας και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενους ΩΡΛ Ιατρούς.
Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. 1 στους 10 αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του, η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα) ενώ 1 στα 3 άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ζει με απώλεια ακοής.
Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας ξεκινάει σε γυναίκες και άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνετε ετησίως, ενώ σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Δράμας σε συνεργασία με τους ιατρούς Γκιόγκη Γεώργιο, Τσαμοπούλου Μαρία, Τσατσαλίδη Χαράλαμπο. Εξετάστηκαν συνολικά 52 Πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 21 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.
Την δράση χαιρέτισε η Σοφία Τσακιρίδου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων & Δημόσιας Υγείας η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Δίνεται η δυνατότητα στους συμπολίτες μας με την συνεργασία του ΕΔΔΥΠΠΥ να γίνει προληπτικός έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση για την ακουστική τους ικανότητα , ώστε να γίνει τυχόν εντοπισμός προβλημάτων νωρίς, επιτρέποντας την άμεση παρέμβαση. Η δράση δεν αφορά μόνο τη διάγνωση, αλλά και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την υγιεινή της ακοής, τις αιτίες απώλειας ακοής και τις διαθέσιμες λύσεις που με πολύ προσοχή παρείχαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας ειδικοί ΩΡΛ Ιατροί.
Ας μην ξεχνάμε ότι βελτιώνεται έτσι η καθημερινότητα των ανθρώπων, γιατί μια καλή ακοή ,συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, και στην αποφυγή της απομόνωσης».
Τα ΚΕΠ Υγείας
Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.
Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.
Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.