Home > Νέα > Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 10ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Κομοτηνή Από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 10ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Κομοτηνή Από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο

 Με 700 χορευτές παιδικής και εφηβικής ηλικίας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία

το 10ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ

Ποντιακών Χορών στην Κομοτηνή

Από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο

Το 10ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 29 Απριλίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το Φεστιβάλ, διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Δήμος Κομοτηνής μέσο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού.

Σε μια εποχή που όλα ξεθωριάζουν, η μεγαλοσύνη της ποντιακής μας παράδοσης συναντήθηκε, στην πόλη της Κομοτηνής, με περισσότερους από 700 χορευτές παιδικής και εφηβικής ηλικίας, προερχόμενους από τον Έβρο, την Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα και την Δράμα. Οι οποίοι ως μια αδιάσπαστη ενότητα οραματίζονται το μέλλον τους και υποκλίνονται με σεβασμό στο παρελθόν τους, δείχνοντας σε όλους, ότι οι ιστορικές διαδρομές της ποντιακής καταγωγής δεν χάνονται αλλά επιμένουν, αντιστέκονται και δημιουργούν ανεξάρτητους και σκεπτόμενους ανθρώπους.

Μέσα από το χορό και το τραγούδι, πλαισιωμένο από τους ήχους των μουσικών οργάνων ανά περιοχές του Πόντου, τα μικρά ποντιόπουλα ενωμένα χέρι με χέρι προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας στον κόσμο, που δεν σταματούσε να τα καταχειροκροτεί με ενθουσιασμό. Στα μάτια, των οποίων, έβλεπε να ανατέλλει περίτρανα, το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού.

FESTIBAL PONTIAKON XORON 1

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης, ήταν η βράβευση δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Του αείμνηστου Κωνσταντίνου Τσιαβδαρίδη, για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό. Την τιμητική  πλακέτα, του οποίου, παρέλαβε ο γιός του Δημήτριος Τσιαβδαρίδης. Και η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου για την προσφορά της στην μουσική ποντιακή παράδοση, η οποία ευχαρίστησε το κοινό, προσφέροντας του ένα ποντιακό τραγούδι.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμων, η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρύσα Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γεώργιος Πετρίδης, ο ταξίαρχος της ΧΧΙ ΤΘΤ Λάζαρος Καμπουρίδης, ο ταξίαρχος της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής Νικόλαος Σωτηρακόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Γεώργιος Ναβροζίδης , ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής Θέμης Τζενετίδης και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κώστας Λαπαρίδης. Επίσης, μέλη του Σ.Πο.Σ ΑΜ-Θ, που διατέλεσαν στην διοίκηση του τα παλιότερα χρόνια, πρόεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμων, ο οποίος κλήθηκε πρώτος να μιλήσει, τόνισε πως «Οι Έλληνες δεν είχαμε ποτέ πολλά λεφτά στην τσέπη μας, αλλά για ποιά πτωχευμένη Ελλάδα μπορεί να μιλά κανείς όταν 700 παιδιά και έφηβοι μας μαθαίνουν να αφήνουμε τις μικρότητες και να αγωνιζόμαστε για τον τόπο;».

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ Γρηγόρης Κεσαπίδης, αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής ανέφερε ότι: «Χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε και περισσότερες συμμετοχές, κάτι που σημαίνει πως οι γονείς και οι σύλλογοι έχουν δώσει στα παιδιά τις σωστές βάσεις ώστε να μάθουν τις ρίζες τους, κι αυτό μας γεμίζει ευθύνες ώστε να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι».

Η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρύσα Μαυρίδου, συμπλήρωσε πως «τα παιδιά μας δεν αλλοτριώθηκαν, δεν ξέχασαν αλλά μας δείχνουν τον δρόμο του μέλλοντος, θωρακισμένο με την επίγνωση της ιστορικής και πολιτιστικής πορείας και συνέχειας του ποντιακού πολιτισμού». Ενώ, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γεώργιος Πετρίδης υπογράμμισε «Η μουσική παράδοση είναι συχνά η αφορμή μνήμης και τιμής και τα παιδιά αυτά είναι η απόδειξη. Όσο υπάρχουν αυτά τα παιδιά και μεγαλώνουν με αυτές τις αξίες, τόσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα ξαναζήσουμε ούτε χαμένες πατρίδες ούτε υποχωρήσεις». Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης, δήλωσε πως «η γιορτή έχει γίνει θεσμός και προσφέρει στιγμές πολιτισμού. Τα παιδιά μας χορεύοντας αγκαλιάζουν τα χρηστά ήθη και τις αξίες που άφησαν οι πρόγονοί μας πίσω».