Home > Πρώτο Θέμα > Το όνομα του αείμνηστου δημοσιογράφου σε οδό της Δράμας Μάχιμος, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής δημοσιογράφος ο Στέφανος Στολίγκας

Το όνομα του αείμνηστου δημοσιογράφου σε οδό της Δράμας Μάχιμος, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής δημοσιογράφος ο Στέφανος Στολίγκας

Το όνομα του αείμνηστου

δημοσιογράφου σε οδό της Δράμας

Μάχιμος, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής δημοσιογράφος ο Στέφανος Στολίγκας

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η ανιψιά του κα. Πινακίδου και ο πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών κ. Χατζόπουλος

► Πάνω από δυόμιση χρόνια η γραφειοκρατική διαδικασία για την ονοματοδοσία

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΑΠΟ δυόμιση χρόνια γραφειοκρατίας, δόθηκε τελικά το όνομα του αείμνηστου δημοσιογράφου Στέφανου Στολίγκα σε οδό της πόλης μας. Το αίτημα για ονοματοδοσία οδού στην πόλη της Δράμας, είχε κατατεθεί πριν από δυόμιση χρόνια περίπου από την Εταιρεία Δραμινών Μελετών και τελικά η διαδικασία ολοκληρώθηκε φέτος, με το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας να αποφασίζει ομόφωνα.

Το όνομα του αείμνηστου δημοσιογράφου της Δράμας Στέφανου Στολίγκα, δόθηκε τελικά σε μια μικρή οδό, που ενώνει την οδό Αιγαίου πίσω από την Αγία Βαρβάρα με την οδό Πατριάρχου Διονυσίου, στο ύψος της Ταξιαρχίας.

Σε μια σεμνή και λιτή τελετή το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, μαζί με τον πρόεδρο της Εταιρείας Δραμινών Μελετών κ. Χατζόπουλο, τράβηξαν την ελληνική σημαία και αποκαλύφθηκε η ταμπέλα με το όνομα του Στ. Στολίγκα.

Παρόντες στην τελετή, ήταν η χήρα του Στ. Στολίγκα, κα. Πίτσα, η ανιψιά της κα. Πινακίδου, συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας και αρκετοί συμπολίτες μας. Ομιλίες κατά τη διάρκεια της τελετής εκφώνησαν, η Δραμινή δημοσιογράφος κα. Τριανταφυλλίδου η οποία είχε πολύ καλές σχέσεις με τον ίδιο και την οικογένεια, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο καθηγητής και πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών κ. Χατζόπουλος και τέλος η ανιψιά και βαφτισιμιά της κας. Πίτσας Στολίγκα, κα. Πινακίδου.

Πινακίδου: Ένας εξαιρετικός άνθρωπος

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε η ανιψιά και βαφτισιμιά του κα. Αντιγόνη Πινακίδου, η οποία σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή η ονοματοδοσία της οδού με το επώνυμο του αγαπημένου Στέφανου Στολίγκα και είναι εξαιρετική τιμή προς την οικογένειά μας, από το Δήμο, από την Εταιρεία Δραμινών Μελετών, τους δημοτικούς συμβούλους και όλους όσοι από το μετερίζι τους, συνέβαλαν σ’ αυτό το εγχείρημα».

Όπως τόνισε η κα. Πινακίδου, «Πρόκειται για έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο, μάχιμο˙ ένα δημοσιογράφο που άφησε εποχή στα δρώμενα της πόλης, που λάτρεψε τη Δράμα. Ταυτόχρονα, ταπεινό, δημοκράτη, πάλεψε σε πολύ δύσκολους καιρούς μέσα από την εφημερίδα του και με την πένα του, για να μπορέσει να μεταφέρει και να μεταδώσει δημοκρατικά ιδεώδη και να τιμήσει τον τόπο του, σε πολύ σκληρές εποχές για τη Δημοκρατία».

Τόνισε ακόμα χαρακτηριστικά ότι, «Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, επειδή τον γνώρισαν μόνο ως δημοσιογράφο, είναι ότι Στ. Στολίγκας ήταν και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, εξαιρετικά αμερόληπτος, ταπεινός και έχει καταφέρει πολύ μεγάλα επιτεύγματα για την εποχή και τα δεδομένα που είχε δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά. Παρ’ όλα αυτά, ουδέποτε μίλησε σε πρώτο πρόσωπο. Αγαπούσε τρομερά τη Δράμα, τη λάτρευε, μέχρι το τέλος της ζωής του έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, παρ’ όλο που δεν καταγόταν από τη Δράμα. Αλλά αυτός ήταν ο τόπος που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του».

Καταλήγοντας η ίδια, τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «είναι ένας άνθρωπος στον οποίο αξίζουν όλες οι τιμές και γι’ αυτό η συγκίνησή μας σήμερα είναι μεγάλη. Ήταν ένας άνθρωπος που βοηθούσε το συνάνθρωπο, βοηθούσε κάθε πολίτη, εξαιρετικά ήρεμος και ήταν η ήρεμη δύναμη της οικογένειάς μας».

Χατζόπουλος: Απαράδεκτη γραφειοκρατία στην ονοματοδοσία

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε επίσης ο πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, πρώην Λυκειάρχης και συνεργάτης της εφημερίδας μας, κ. Γιώργος Χατζόπουλος. Όπως σημείωσε αρχικά, «η Εταιρεία Δραμινών Μελετών, μέσα στην όλη προσπάθειά της, θέλει να αναδείξει  και όσους υπήρξαν μέλη της, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι προσέφεραν σημαντική υπηρεσία στον τόπο. Ανάμεσα σ’ αυτούς συμπεριλήφθη και ο  αείμνηστος Στέφανος Στολίγκας, ο οποίος όχι μόνο υπήρξε φίλος και βοηθός στην Εταιρεία Δραμινών Μελετών, αλλά και την ενίσχυσε οικονομικά. Βέβαια, αυτά δεν μας συγκίνησαν τόσο. Μας συγκίνησε η όλη του προσφορά στο χώρο της δημοσιογραφίας – έβγαζε για χρόνια πολλά το «Νέο Άνθρωπο», ένα σεμνό φύλλο, χωρίς ακρότητες. Ένα φύλλο με το οποίο είχε σκοπό να συνετίσει, να διδάξει χωρίς να φανατίσει. Γι’ αυτό λοιπόν κρίναμε ότι, το όνομά του, έπρεπε να μείνει αιώνια στην πόλη της Δράμας για να διδάσκει τις επερχόμενες γενιές».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», για το πόσος καιρός πέρασε από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, η κ. Χατζόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Μην τρομάζετε. Πάνω από δυόμιση χρόνια χρειάστηκε και μάλιστα θα πω το εξής: δεν ξέρω εάν δεν είχα προσβάσεις  – τους μαθητές μου δηλαδή εκεί στα γραφεία – και κάθε τόσο τηλεφωνούσα για να μάθω πού βρίσκεται η  υπόθεση και την προωθούσαν».

Αυτό πάντως που ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Χατζόπουλος είναι ότι, «υπάρχει μια φοβερή γραφειοκρατία πάνω στην ονοματοδοσία. Αυτά είναι πράγματα απαράδεκτα. Έχει χρέος η πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε αυτή η διαδικασία να συντομευτεί. Δεν μπορεί να κυνηγάς δυόμιση χρόνια για να βάλεις ένα όνομα και μάλιστα ενός πολίτη ευπατρίδη που προσέφερε στον τόπο».

Μαμσάκος: Μάχιμος δημοσιογράφος, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής

Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Στ. Στολίγκας, υπήρξε ένας μάχιμος δημοσιογράφος, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής. Έδωσε πολλές μάχες για τα συμφέροντα του τόπου μας. Ήταν ανυποχώρητος στα δημοκρατικά του πιστεύω. Ουδέποτε συμβιβάστηκε και ουδέποτε ακολούθησε κάποια σκοπιμότητα. Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που ήξερε να σέβεται και να τιμά τις ανθρώπινες αξίες».

Όπως τόνισε μάλιστα, «ήταν μια ακέραιη προσωπικότητα, φιλικός στην επαφή του με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τους νέους. Πάντα ευγενής και με το χαμόγελο. Με ανιδιοτέλεια, ευπρέπεια και ευθύτητα, πορεύτηκε όλα τα χρόνια της ζωής του και κέρδισε την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας».

Ο Στέφανος Στολίγκας

Ο Στέφανος Στολίγκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα από γονείς που κατάγονταν από την Ήπειρο και ήταν το στερνοπούλι της οικογένειας που μεγάλωσε με υπερηφάνεια τα επτά παιδιά της.

Με τη δημοσιογραφία ο Στέφανος ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία, αποκτώντας γνώσεις και εμπειρία δίπλα σε μεγάλους δημοσιογράφους εκείνης της εποχής στη Δράμα.

Μετά τον πόλεμο υπήρξε ανταποκριτής σε πολλές εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» στη Δράμα την οποία και κράτησε μέχρι της συνταξιοδότησής του.

Στο δημοσιογραφικό του καθήκον ο Στέφανος  Στολίγκας, υπήρξε ένας μαχόμενος δημοσιογράφος, χωρίς συμβιβασμούς αλλά πάντα σεβόμενος τον αναγνώστη και την  αποστολή του να λέει την αλήθεια. Με την πένα του έδωσε πολλές μάχες για τα συμφέροντα του Νομού μας ακόμη και μετά την συνταξιοδότησή του συνεργαζόμενος με τον «ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ».

Διακρινόταν για τα δημοκρατικά του πιστεύω και δε λύγησε ούτε επί χούντας με αποτέλεσμα να απειλείται με διώξεις.

Μετά την μεταπολίτευση ο Στέφανος Στολίγκας εκλέχθηκε από την ΚΕΔΚΕ Νομαρχιακός σύμβουλος προσφέροντας τις γνώσεις του στα κοινά της περιοχής μας.

Η πραότητά του, η σοβαρότητά του, η δημοσιογραφική του ακεραιότητα και η μεγάλη του αγάπη για τη Δράμα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που τον έκαναν αγαπητό στη Δραμηνή κοινωνία, η οποία αναγνωρίζοντας την προσφορά του τον τίμησε με την απονομή βραβείων.