Home > Αρθρα > ΟΝΟΜΑΣΙΑ FYROM – ΣΚΟΠΙΑ Πίεση στα Σκόπια από Αμερικανούς, Γερμανούς, ΝΑΤΟ για λύση μέσα στο 2018 Γράφει ο Δημήτρης Βασλής

ΟΝΟΜΑΣΙΑ FYROM – ΣΚΟΠΙΑ Πίεση στα Σκόπια από Αμερικανούς, Γερμανούς, ΝΑΤΟ για λύση μέσα στο 2018 Γράφει ο Δημήτρης Βασλής

ΟΝΟΜΑΣΙΑ FYROM – ΣΚΟΠΙΑ

Πίεση στα Σκόπια από Αμερικανούς, Γερμανούς, ΝΑΤΟ

για λύση μέσα στο 2018

 

Γράφει ο Δημήτρης Βασλής

 

Την ελπίδα να είναι το 2018 έτος ορόσημο στην επίλυση του Ονοματολογικού στο Σκοπιανό εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη τετραήμερη σύνοδο Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι.  Επίσης μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται από τη διεθνή διαμεσολαβητική διπλωματία να κλείσει το θέμα της ονομασίας της FYROM από το 1992, που με αυτό το προσωρινό όνομα αναγνωρίστηκε ως κρατική οντότητα από τον ΟΗΕ.

Έκτοτε το απλό θέμα της προσωρινής ονομασίας των Σκοπίων έγινε πρόβλημα περίπλοκο, άλυτο με μοναδική υπαιτιότητα της γείτονος χώρας.

Αφού λοιπόν έκαναν κουρελόχαρτο την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία ρυθμίζει τις διαφορές των δύο χωρών προχώρησαν στη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του μεγάλου Αλεξάνδρου, αν όμως ρωτήσεις ένα ψευτο-Μακεδόνα των Σκοπιανών ποιοί ήταν οι επίγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα ήξερε να σου απαντήσει αφού προϋπήρχαν 1000 χρόνια προ της εμφάνισης των Σλάβων στα Βαλκάνια.

Δεν έφταναν μόνο τα παραπάνω αλλά άρχισαν την αχρείαστη αλυτρωτική ρητορική.  Επίσης πλαστογραφώντας την ιστορική αλήθεια, εκδίδουν σχολικά βιβλία, χάρτες που εμφανίζουν τη χώρα τους να φτάνει στη Χαλκιδική και στα Τέμπη και ότι έχουν έθνος, κράτος, γλώσσα μακεδονική ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τη διεθνή ονομασία τους.

Στα παραπάνω που περιγράφω τους διαψεύδει και ο Βούλγαρος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού ιστορικού Μουσείου Σοφίας κ. Μπαζιντάρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος ομολογεί την αλήθεια : “…Είναι ιστορικό γεγονός ότι μέχρι το 1944 δεν υπάρχει ούτε το λεγόμενο Μακεδονικό έθνος, ούτε μακεδονική γλώσσα, ούτε  Μακεδονικό κράτος.  Όλα αυτά δημιουργήθηκαν από τον πανίσχυρο στρατάρχη Τίτο που έδωσε την ονομασία Μακεδονία στη μέχρι τότε γιουγκοσλαβική επαρχία Βαρντάρσκα”. Την ίδια άποψη έχει και το επίσημο βουλγαρικό κράτος.

Μέχρι σήμερα δεν απάντησε ούτε ένας Σκοπιανός στις δηλώσεις του Βούλγαρου ιστορικού αλλά ούτε για στις θέσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Στο σημείο αυτό προκύπτει το εύλογο ερώτημα: γιατί η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα δεν επιδίωξε να κάνει ένα διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Η αλήθεια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» με προσκεκλημένους πολιτικούς και ιστορικούς για να σταματήσουν τους Σκοπιανούς να παραπλανούν τη διεθνή κοινότητα αλλά και τους ίδιους πολίτες των Σκοπίων, που τους δηλητηριάζουν με την καθημερινή προπαγάνδα παραπλάνησης τους, που επικρατεί στη χώρα τους και τους κοροϊδεύουν αναγείροντας Μακεδονικά μνημεία και κακόγουστα αγάλματα σε μέγεθος πολυκατοικίας,  μετονομάζοντας αεροδρόμια και κεντρικούς δρόμους σε Αλέξανδρο και Φιλίππο.

Ας δούμε όμως και τη σύνθεση του πληθυσμού του κρατιδίου των Σκοπίων: Αποτελείται από 1.500.000 που έχουν βουλγαρική καταγωγή.  Απ αυτούς πολλοί έχουν σπίτια και στη Βουλγαρία, εργάζονται στη Βουλγαρία και ζουν μεταξύ των δύο χωρών.  Να γιατί δε συμφωνούν για την εθνότητα και τη γλώσσα οι Βούλγαροι.

Το 30% είναι αλβανόφωνοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι Σέρβοι, Έλληνες Βλάχοι,  Ρομά και ελληνικής καταγωγής αρβανιτόφωνοι.

Αν λάβουν υπόψη τους τη σύνθεση του πληθυσμού οι υπεύθυνοι της χώρας αυτής θα πρέπει να δεχτούν τη συμφωνία δίχως τον όρο Μακεδονία διότι η μόνη χώρα που εγγυάται την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια της είναι η Ελλάδα.  Όλοι οι υπόλοιποι επιζητούν τη διάλυση της: παράδειγμα το Κόσοβο.

Η νέα κυβέρνηση του κ. Ζάεφ για πρώτη φορά έκανε ένα βήμα προς επίλυση των διαφορών με τη χώρα μας και ελπίζει εντός του 2018 στην επίλυση των διαφορών και του ονόματος με την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που πιέζονται από παντού οι Σκοπιανοί, γι αυτό ελληνική πλευρά ας αρπάξει αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται και ομόφωνα να προσπαθήσει για το συμφέρον της πατρίδας μας.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις κοκορομαχίες και τα κομματικά συμφέροντα που μόνο κακό προσφέρουν στα Εθνικά μας ζητήματα. Ο πρέσβης Ιωάννης Μουρίκης που ως μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για θέματα των Βαλκανίων δήλωσε: “Πριν ξεκινήσω θέλω να πω κάτι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Περνώντας τον Αξιό ποταμό ήταν μια καλή ευκαιρία για μπάνιο, έτσι ακούμπησε τα ρούχα του στο βράχο και μπήκε στο νερό. Όταν βγήκε τα ρούχα του είχαν εξαφανιστεί.  Τα είχε κλέψει ένας Σλάβος της Μακεδονίας”.   Τότε ακριβώς πετάχτηκε όρθιος ο εκπρόσωπος των Σκοπίων και φώναξε: “Τι είναι αυτά που λες; Οι Σλάβοι δεν ήταν εκεί τότε…”. Ο κύριος Μαυρίκης του είπε: “Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό προχωρώ στην ομιλία μου…”. Οι διπλωμάτες στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης ξέσπασαν σε γέλια ενώ ο Σκοπιανός το φυσάει και δεν κρυώνει για την γκάφα του.

Το πρόβλημα όμως παραμένει σοβαρό κι αν επιλυθεί θα έχει η πατρίδα μας ένα διεθνές πρόβλημα λιγότερο και η εξωτερική πολιτική δεν λύνεται στα κανάλια αλλά με μυστική διπλωματία.