Home > Πρώτο Θέμα > Ονοματοδοσία αίθουσας διδασκαλίας Ερυθρού Σταυρού Δράμας σε «Αίθουσα Διδασκαλίας Μητροπολίτη Διονυσίου»

Ονοματοδοσία αίθουσας διδασκαλίας Ερυθρού Σταυρού Δράμας σε «Αίθουσα Διδασκαλίας Μητροπολίτη Διονυσίου»

85 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Ερυθρού Σταυρού Δράμας

Ονοματοδοσία αίθουσας διδασκαλίας

Ερυθρού Σταυρού Δράμας σε «Αίθουσα

Διδασκαλίας Μητροπολίτη Διονυσίου»

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελίνου

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

H 8η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΕΣ/ΕΗ), αποτελεί μια ετήσια εορτή, με έντονη διεθνή διάσταση, στο πλαίσιο της οποίας αναδεικνύονται οι εφτά Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος ΕΣ/ΕΗ, και πιο συγκεκριμένα: ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότητα και η Παγκοσμιότητα.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία-ορόσημο, συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού και βραβευθέντος με το πρώτο Νόμπελ Ειρήνης, Ερρίκου Ντυνάν (8 Μαΐου 1828).

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τιμά την ξεχωριστή εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΣ/ΕΗ και όσα αυτή σηματοδοτεί, εμπνέοντας, ενθαρρύνοντας και προωθώντας ένα ευρύ πλέγμα ανθρωπιστικών δράσεων που προσφέρουν φροντίδα και συμπαράσταση σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της συστηματικής προσπάθειας, μιας προσπάθειας στενά συνδεδεμένης με τις έννοιες της αλληλεγγύης και της ανιδιοτέλειας, βρίσκονται διαχρονικά οι Εθελοντές και των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσηλευτικής, Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών), οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους συχνά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Ο Ερυθρός Σταυρός, τιμά τη σημερινή ημέρα τις χιλιάδες των εθελοντών του, όπως και τα εκατοντάδες καταξιωμένα επαγγελματικά του στελέχη, παραμένοντας σε ετοιμότητα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την αντιμετώπιση κάθε είδους ανθρωπιστικής ανάγκης που προκύπτει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελίνου, καθώς και με την συμπλήρωση φέτος 85 ετών από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Δράμας, η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με την πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος, κα. Νίνα Παπαδοπούλου, η οποία μας μίλησε για την ιδιαίτερη εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, τηρώντας βέβαια όλα τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας.

(15)

Όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της οικογένειας του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Στη μακρά πορεία του, παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

Μιλώντας για την επετειακή εκδήλωση, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, είναι συνυφασμένος με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους». Παράλληλα, η κα. Παπαδοπούλου, επεσήμανε πως σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον χώρο του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, μια ιδιαίτερα ξεχωριστή τελετή.

«Από το 1968 έως το 2005, διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Δράμας Διονύσιος. Κατά τη θητεία του ανεγέρθηκε το υπάρχον κτήριο του Ερυθρού Σταυρού επί της οδού Αγίας Βαρβάρας, πριν από 45 χρόνια. Έγινε η δωρεά του οικοπέδου από τον Δήμο Δράμας ενώ κατόπιν χτίστηκε και εξοπλίστηκε, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μητροπολίτη Δράμας, Διονυσίου. Παράλληλα, το διάστημα εκείνο είχαν πραγματοποιηθεί και δυο πανελλήνιοι έρανοι οι οποίοι δόθηκαν για την αποπεράτωση του κτηρίου, του Ερυθρού Σταυρού Δράμας.

Για την σημαντική συμβολή και το έργο του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου για περισσότερα από 35 χρόνια, το Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, αποφάσισε ομόφωνα να ονοματοδοτήσει την αίθουσα διδασκαλίας του Τοπικού Τμήματος σε «Αίθουσα Διδασκαλίας Μητροπολίτη Διονυσίου». Την ονοματοδοσία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος, ενώ παράλληλα θα παρευρεθούν οι αρχές του τόπου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας».

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελίνου, θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του το κτήριο του παλαιού Δημαρχείου στη Δράμα για δυο ημέρες, Παρασκευή και Σάββατο, ενώ παράλληλα το κτήριο κοσμούν οι σημαίες του Ερυθρού Σταυρού.

Το κτήριο του Ερυθρού Σταυρού Δράμας στη σημερινή του μορφή, έχει φροντιστεί και ανακαινιστεί με άψογο τρόπο από τη σημερινή διοίκηση, ενώ διαθέτει γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρείο, αίθουσα διδασκαλίας και κήπο ο οποίος περιβάλλει το κτήριο.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όπως επεσήμανε η κα. Παπαδοπούλου, είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών.

Κινητοποιείται, στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του, έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

«Το Περιφερειακό Τμήμα της Δράμας, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1937 κάνοντας τα πρώτα του βήματα, ενώ το 1940 βγήκε η πρώτη σειρά των νοσηλευτριών. Τότε μάλιστα, οι νοσηλεύτριες ηλικίας 14 – 16 ετών, έκαναν ταχύρυθμη εκπαίδευση και στη συνέχεια πήγαιναν στα νοσοκομεία που βρίσκονταν στο μέτωπο».