Home > Πρώτο Θέμα > «Οριακή ως επισφαλής η λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας…» ► Μπλούχος: Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Δράμας

«Οριακή ως επισφαλής η λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας…» ► Μπλούχος: Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Δράμας

Γενική Συνέλευση Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας

 «Οριακή ως επισφαλής

η λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας…»

► Μπλούχος: Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Δράμας

 

 

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Τρίτης  7 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας και οι διαπιστώσεις που κάνει για το ίδρυμα υγείας του Νομού μας, δεν είναι σίγουρα καλές.

Από τις πρώτες γραμμές ακόμα ενός δελτίου Τύπου το οποίο εξέδωσε χθες, η Γενική Συνέλευση των Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, επισημαίνει ότι αυτό είναι «τραγικά υποστελεχωμένο» και ότι η λειτουργία του είναι από «οριακή» έως «επισφαλής», ενώ όπως σημειώνεται, «…σενάρια αναφέρουν ως πιθανό το κλείσιμο του Γ. Ν. Δράμας ή την συνένωσή του με νοσοκομεία όμορων νομών».

Χαρακτηριστική είναι ακόμα και η πρόσφατη (6 Σεπτεμβρίου 2021), απόφαση παραίτησης της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος, καθώς όταν αποχωρήσει, το Νοσοκομείο θα μείνει πλέον με μία αναισθησιολόγο.

Στην ανακοίνωση των Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, αναφέρεται ότι «είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και στην τοπική κοινωνία της περιφέρειας Δράμας από την έναρξη της πανδημίας ότι το Γ. Ν. Δράμας είναι ένα τραγικά υποστελεχωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, που βιώνει την τελευταία δεκαετία μια σταδιακή αλλά συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας του.

Εμείς ως σύλλογος νοσοκομειακών γιατρών εδώ και 1,5 χρόνο, και με αφορμή την πανδημία, κάναμε με κάθε τρόπο γνωστό το πρόβλημα και ζητήσαμε επανειλημμένα την στήριξη της λειτουργίας του νοσοκομείου με μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Δυστυχώς η προκήρυξη μόνιμων θέσεων τον Φεβρουάριο του 2021 δεν προσέλκυσε ενδιαφερόμενους και κατέληξε άγονη, με αποτέλεσμα το ιατρικό δυναμικό να ενισχυθεί ελάχιστα εν μέσω της πανδημίας με την πρόσληψη ελάχιστων επικουρικών ιατρών».

 

Οριακή η λειτουργία του Νοσοκομείου

Στο δελτίο Τύπου των γιατρών του Νοσοκομείου, γίνεται ακόμα αναφορά στο «οριζόντιο μέτρο της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους ασθενείς», ενώ σαφώς επισημαίνεται ότι «σαφώς και όλοι οι υγειονομικοί έπρεπε να έχουμε εμβολιαστεί». Τονίζεται δε ότι το μέτρο της αναστολής, «οδήγησε σε περαιτέρω αποδυνάμωση του νοσοκομείου μας με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η λειτουργία του να κρίνεται από οριακή έως επισφαλής ενώ σενάρια αναφέρουν ως πιθανό το κλείσιμο του Γ. Ν. Δράμας ή την συνένωση του με νοσοκομεία όμορων νομών».

nosokomeio1

Η κατάσταση σήμερα

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο τι συμβαίνει σήμερα στο ίδρυμα υγείας της πόλης μας, με αρχική αναφορά στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, όπου σημειώνεται ότι, «μετά την αποχώρηση ενός αναισθησιολόγου προς το νοσοκομείο Σερρών, από τον Ιούλιο το ΓΝ Δράμας λειτουργεί με 2 αναισθησιολόγους, κάνοντας από 15 εφημερίες έκαστος. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή και η μη επίλυση της οδήγησε εχθές ( 6/9/21) τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού να υποβάλλει την παραίτηση της. Έτσι από σήμερα στο ΓΝ Δράμας απομένει μία και μοναδική αναισθησιολόγος».

Όσον αφορά την Παθολογική Κλινική, σημειώνεται ότι «4 συνολικά παθολόγοι, από τους οποίους ο ένας δεν μπορεί να προσφέρει πλήρως τις υπηρεσίες του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, καλύπτουν την λειτουργία μιας κλινικής με 52 κλίνες και επιπλέον διαχειρίζονται τα περιστατικά Covid19 και τη λειτουργία της κλινικής για τα ύποπτα Covid19, με την βοήθεια μίας και μοναδικής επικουρικής πνευμονολόγου».

Ακόμα, γίνεται αναλυτική αναφορά στις υπόλοιπες κλινικές:

«Χειρουργική Κλινική: λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια με 4 χειρουργούς. Μετά την αποχώρηση ενός με το μέτρο της αναστολής εργασίας , απέμειναν 3 μόνιμοι χειρουργοί.

Ουρολογική Κλινική: λειτουργούσε για χρόνια με 2 ειδικούς ουρολόγους. Μετά την παραίτηση του ενός προς τον ιδιωτικό τομέα, απέμεινε ένας και μοναδικός ουρολόγος.

ΜΕΘ: λειτουργεί για non-Covid19 περιστατικά και δέχεται ασθενείς από όλη τη Β. Ελλάδα , με 7 κρεβάτια σε λειτουργία. Στελεχώνεται με 4 γιατρούς , από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Αιμοδοσία: αναμένεται η συνταξιοδότηση του διευθυντή της τους επόμενους μήνες , οπότε και θα απομείνει με μία και μοναδική γιατρό.

ΩΡΛ: λειτουργεί με έναν μόνιμο γιατρό, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί τους επόμενους μήνες. Οι 2 επικουρικοί γιατροί, που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση του τρίτου τον επόμενο μήνα, θα αναγκαστούν να στηρίξουν τη λειτουργία της κλινικής χωρίς την παρουσία μόνιμου γιατρού.

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: εξυπηρετεί 70 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς σε μόνιμη βάση , με καθημερινή εφημέρευση και στηρίζει τη λειτουργία της ιδιωτικής ΜΧΑ για τα επείγοντα περιστατικά της , με 3 Νεφρολόγους , οι οποίοι κάνουν μηνιαίως 10-11 εφημερίες.

Ακτινολογικό: έχοντας επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας , και λόγω Covid19, λειτουργεί με 2 μόνιμους και 2 επικουρικούς ακτινολόγους, ενώ αδυνατεί να λειτουργήσει τον μαστογράφο και το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας , λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού τεχνολόγων χειριστών.

Παιδιατρική: λειτουργεί με 4 ειδικούς και 3 ειδικευόμενους , οι οποίοι δεν καλύπτουν όλο το πρόγραμμα εφημέρευσης με αποτέλεσμα οι ειδικοί να καλύπτουν σε διπλή εφημέρευση τον μήνα.

Ορθοπεδική: αν και επαρκώς στελεχωμένη με ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εδώ και χρόνια εξειδικευμένα χειρουργεία , πέρα από τα κατάγματα, λόγω της χρόνιας έλλειψης των αναισθησιολόγων

Γυναικολογική: λειτουργεί με 3 μόνιμους γυναικολόγους και μία επικουρική

Καρδιολογική: στελεχώνεται από 5 μόνιμους καρδιολόγους , από τους οποίους ο ένας απουσιάζει με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και από 2 επικουρικούς

Μικροβιολογικό: στελεχώνεται από 5 μόνιμους και από 2 επικουρικούς μικροβιολόγους».

Τέλος, οι γιατροί του Νοσοκομείου Δράμας, ζητούν «την άμεση μετάβαση, μετά από τη δημόσια πρόσκληση του συλλόγου μας, του διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη στο ΓΝ Δράμας, προκειμένου να μας εξηγήσει πως θα συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου με τη δεδομένη κατάσταση και να μας δώσει τις άμεσες και επείγουσες λύσεις που απαιτούνται.

Την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων θεσμικών φορέων του νομού ( Ιατρικός σύλλογος, Περιφέρεια, Δήμοι και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) προς την επείγουσα εξεύρεση λύσης και επισημαίνουν ότι, «δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του χειρουργικού τομέα με το καθεστώς αυτό , οπότε και αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία ( γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής, ουρολογικής και ΩΡΛ), ενώ η πιθανή επαναλειτουργία κλινικής Covid19 για τη νοσηλεία θετικών περιστατικών είναι αδύνατη».

nd

Μπλούχος: Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Δράμας

Στο περιθώριο της συνέντευξης του οργανωτικού γραμματέα της Π.Ε. της Νέας  Δημοκρατίας κ. Στεργίου στη Δράμα , ο «Πρωινός Τύπος» ρώτησε τον βουλευτή Δράμας κ. Κώστα Μπλούχο, σχετικά με το ζήτημα του Νοσοκομείου Δράμας, ενώ του έθεσε υπόψη το δελτίο Τύπου των νοσοκομειακών γιατρών.

Απαντώντας ο κ. Μπλούχος σημείωσε ότι «γενικά σε  όλη την ελλαδική περιφέρεια, υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, που δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά είναι οι γνωστές παθογένειες του ΕΣΥ, που παλεύει αυτή η κυβέρνηση να σώσει. Τι να σώσει όταν δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όταν δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι αυτή τη στιγμή. Δεν είναι το Νοσοκομείο της Δράμας μόνο που έχει αυτά τα προβλήματα».

Σε επιμονή μας να απαντήσει για την αναφορά των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, ο κ. Μπλούχος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο δραμινό το πρόβλημα. Είναι πανελλαδικό και αφορά όλα τα Νοσοκομεία. Μιλάμε για δύσκολα ζητήματα. Οι λύσεις τώρα είναι επείγουσες. Ενδεχόμενα η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει και νέες αποφάσεις», ενώ κατέληξε τονίζοντας ιδιαίτερα: «Δια στόματος Κωνσταντίνου Μπλούχου, βουλευτή του Νομού Δράμας: Κανένα Νοσοκομείο δεν θα κλείσει. Δεν αποκωδικοποιώ, ούτε ερμηνεύω πράγματα που έχουν πει άλλα χείλη. Υπάρχει δέσμευση σ’ αυτό. Δεν κλείνουν έτσι εύκολα, δεν μπαίνουν λουκέτα στα Νοσοκομεία. Κανένα Νοσοκομείο δεν θα κλείσει».