Home > νέα > Οι «Παγωμένες Κορυφές» του Δ. Νευροκοπίου έτοιμες να υποδεχτούν τους αθλητές Οι αγώνες βουνού «Frozen Peaks» αποστάσεων 10, 40, 180 και 240 χλμ.

Οι «Παγωμένες Κορυφές» του Δ. Νευροκοπίου έτοιμες να υποδεχτούν τους αθλητές Οι αγώνες βουνού «Frozen Peaks» αποστάσεων 10, 40, 180 και 240 χλμ.

Οι «Παγωμένες Κορυφές»

του Δ. Νευροκοπίου έτοιμες να υποδεχτούν τους αθλητές

Οι αγώνες βουνού «Frozen Peaks» αποστάσεων 10, 40, 180 και 240 χλμ.

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 Ξεκίνησε ως μια ιδέα για την διοργάνωση ενός αγώνα λίγων χιλιομέτρων, ο οποίος θα αναδείκνυε τις ομορφιές του βόρειου και βορειοδυτικού τμήματος του Νομού Δράμας, και πιο συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου.

Τα σχέδια όμως άλλαξαν, και οι διοργανωτές του «Frozen Peaks», μας παρουσιάζουν πλέον μια ξεχωριστή αθλητική διοργάνωση ορεινού τρεξίματος, που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Πρόκειται λοιπόν, για αγώνες βουνού αποστάσεων 10, 40, 80 και 240 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου, οι οποίοι αναμένεται να διεξαχθούν από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2018, ενώ η επίσημη προκήρυξη των αγώνων αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι αθλητές, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των αγώνων «Lisse» 10 χιλιομέτρων, «Heroes» 40 χιλιομέτρων, «Highland» 80 χιλιομέτρων, και «Panorama» 240 χιλιομέτρων.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου στην οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες «Frozen Peaks», χαρακτηρίζεται ως το πιο ψυχρό τμήμα του ελλαδικού χώρου, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται τον χειμώνα. Στον Δήμο Νευροκοπίου, βρίσκονται και οι πιο ψηλές κορυφές των βουνών της περιοχής, του Τσολιά στον Όρβηλο 2212 μ. και του Προφήτη Ηλία στο Φαλακρό 2232 μ., στις οποίες ακόμη και το καλοκαίρι η ψύχρα είναι αισθητή.

Διοργανωτές όλου αυτού του τολμηρού εγχειρήματος, είναι ο υπό σύσταση Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Νευροκοπίου, ο ΑΟ «Ακρίτες» 2005 Κ. Νευροκοπίου, ενώ πρόκειται να συνδράμουν οι αθλητικές ομάδες holisteRUN, Les Trailers, ΕΟΣ Δράμας, και Nevrokopi Runners, καθώς και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, ως συνδιοργανωτής.

Στόχος των διοργανωτών, είναι να αναπτύξουν τον αθλητικό τουρισμό και να αναδείξουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσω τον αθλητών που θα συμμετέχουν στα στρατιωτικά Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, τις τεχνητές λίμνες, τις ψηλότερες κορυφές των βουνών, το Χιονοδρομικό Κέντρου Φαλακρού, τα χωριά, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις γραφικές εκκλησίες της περιοχής, τις αγροικίες και τις λατομικές εγκαταστάσεις, την ιστορία και τα ιστορικά μνημεία, τη λαογραφία και τις παραδόσεις, το πολεμικό μουσείο, τα σημεία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

Με αφορμή την διοργάνωση των αγώνων, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον υπεύθυνο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων των «Frozen Peaks», κ. Χρήστο Τσέρνιο.

 TSERNIOS

κ. Τσέρνιο, πως προέκυψε η ιδέα της διοργάνωσης;

Η ιδέα ξεκίνησε από τους Nevrokopi Runners, όπου θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν μικρό αγώνα, το πολύ 40 χιλιομέτρων, ώστε να ενώσουμε την Γραμμή των Οχυρών Μεταξά, έτσι ώστε να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας.

Με την ιδέα της διοργάνωσης συμφώνησαν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, αθλητής αγώνων ultra trail από την Πεζοπορική Ορειβατική Ομάδα «Les Trailers», αλλά και η αθλητική ομάδα «holisteRUN», οι οποίοι μάλιστα πρότειναν την διοργάνωση ενός μεγαλύτερου αγώνα στην περιοχή.

Έτσι, ενώθηκαν οι δυνάμεις μας και δημιουργήσαμε την διοργάνωση «Frozen Peaks», η οποία αποτελείται από αγώνες 10, 40, 80 και 240 χιλιομέτρων.

Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα, και μέσα σε λίγους μήνες καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια διοργάνωση, που όμοια της δεν υπάρχει στην Ελλάδα σε ορεινούς αγώνες.

 26055748_961197477392676_228146944601822323_n

Πόσο δύσκολη ήταν η χάραξη μονοπατιών τόσων χιλιομέτρων;

Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2017, όπου και αποφασίσαμε ότι θα υλοποιήσουμε την ιδέα μας, με την διοργάνωση των «Frozen Peaks». Την επόμενη ημέρα, ξεκινήσαμε την καταγραφή των μονοπατιών, πατώντας σε ιστορικά μονοπάτια, να τα ενώσουμε, και να βγάλουμε εν τέλει μια ολοκληρωμένη διαδρομή. Οπότε, δυο μήνες διήρκησε η καταγραφή και η αποτύπωση στον χάρτη των μονοπατιών.

Ήταν αρκετά δύσκολη η χάραξη των μονοπατιών, αλλά και επίπονη καθώς είναι αντίξοες οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα στις κορυφές των βουνών της περιοχής μας, οι οποίες ανήκουν στις 20 υψηλότερες κορυφές της Ελλάδας (Όρβυλος, το Φαλακρό, το Άγιο Πνεύμα και ο Άγιος Παύλος).

Το διάστημα καταγραφής των μονοπατιών, αντιμετωπίσαμε ισχυρό κρύο που επικρατούσε στις κορυφές, με θερμοκρασία στους -10 και -15 βαθμούς Κελσίου, αλλά παράλληλα αντιμετωπίσαμε και δυνατούς ανέμους με πολλά μποφόρ. Μάλιστα, αρκετές φορές ο δυνατός αέρας μας έριχνε και κάτω, ενώ συναντήσαμε και αρκετό χιόνι στον Όρβυλο.

 

Υπάρχει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους αθλητές;

Γενικότερα για την διοργάνωση λαμβάνουμε πολύ θετικά σχόλια. Υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο αθλητών από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, από Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, ακόμη και από το Μεξικό.

Πολλοί αθλητές μάλιστα, όπως μας έχουν ενημερώσει περιμένουν την επίσημη προκήρυξη του αγώνα για να δηλώσουν συμμετοχή.

Ευελπιστούμε στην στήριξη των αθλητών, καθώς μέσα από αυτή την διοργάνωση σκοπός είναι η ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής μας αλλά ταυτόχρονα και η ιστορία αυτού του τόπου.

26733668_163967931036786_8567248872147803484_n

Ποια σημεία θα έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει ο αθλητής κατά την διάρκεια των διεξαγωγής των αγώνων;

Οι συμμετέχοντες αθλητές των αποστάσεων 10 και 40 χιλιομέτρων, θα διασχίσουν τα Οχυρά της περιοχής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα έχουν την δυνατότητα να περάσουν μέσα από αυτά, και συνάμα να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας.

Οι συμμετέχοντες αθλητές των αποστάσεων 80 και 240 χιλιομέτρων, σε κάποια σημεία θα περάσουν και αυτοί μέσα από τα Οχυρά, αλλά οι συγκεκριμένοι αγώνες πρόκειται να αναδείξουν περισσότερο την ομορφιά που διαθέτει ο τόπος μας. Η θέα που μπορεί να δει κάποιος από αυτές τις κορυφές είναι καταπληκτική.

Σκεφτήκαμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Τοπικές Κοινότητες κατά μήκος των διαδρομών, ώστε να τις διασχίζουν οι αθλητές. Οι Τοπικές Κοινότητες που έχουν οριστεί μέχρι στιγμής είναι του Βαθυτόπου, Καταφύτου, Οχυρού, Περιθωρίου, Πύργων, Βώλακα, Παγονερίου, Αχλαδιάς, Αχλαδομηλιάς, και Λευκογείων.

Στόχος είναι οι αθλητές να περάσουν μέσα από τις Τοπικές Κοινότητες της περιοχής μας, ώστε να γνωρίσουν οι κάτοικοι το άθλημα του ορεινού τρεξίματος, με σκοπό να παρακινήσουμε περισσότερο κόσμο της περιοχής μας να ασχοληθεί με αυτό.

Από την άλλη πλευρά όμως, θα είναι και αρκετά εμψυχωτικό για τους αθλητές που θα τρέχουν πολλές ώρες να συναντήσουν τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έχουν αγκαλιάσει την διοργάνωση.

Μάλιστα, από τις επαφές που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και από ανθρώπους που συναντήσαμε κατά την διάρκεια χάραξης των μονοπατιών, είναι εντυπωσιακό ότι όλοι ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, φορείς, σύλλογοι αλλά και οι κάτοικοι.