ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ 11η Μαΐου 1952: ΔΟΞΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ:3-1 - Πρωινός Τύπος
Home > Παλιά Δράμα > ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ 11η Μαΐου 1952: ΔΟΞΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ:3-1

ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ 11η Μαΐου 1952: ΔΟΞΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ:3-1

11η Μαΐου 1952: ΔΟΞΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ:3-1

Το απόγευμα του Σαββάτου της 10ης Μαΐου, έφθασαν στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, με στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου «Ντακότα», που παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση, οι ποδοσφαιριστές της Αιθιοπίας μαζί με τους συνοδούς τους, προερχόμενοι από την Αθήνα, στην οποία είχαν δώσει τον πρώτο τους αγώνα με τον Πανιώνιο, για να συναντηθούν σε ένα φιλικό παιχνίδι με μία ομάδα της Μακεδονίας. Και αυτή ήταν η Δόξα, που ήταν τότε μία από τις καλύτερες ομάδες. Το γεγονός και μόνο αυτό ήταν μεγάλη μας τιμή.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν με ανθοδέσμες την αποστολή της Αιθιοπίας οι παράγοντες των αθλητικών σωματείων της Δράμας και της Καβάλας και αφού τους καλωσόρισαν, επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο το οποίο ξεκίνησε για την Δράμα.

Μπροστά οι μοτοσικλετιστές ακολουθούμενοι από το λεωφορείο των φιλοξενουμένων και πίσω τους τα αυτοκίνητα των παραγόντων και των φιλάθλων «εν πομπή». Για να τιμήσει τους κατοίκους του μαρτυρικού Δοξάτου, η πομπή πέρασε μέσα από την πόλη τους, οι κάτοικοι της οποίας με επικεφαλής τον Δήμαρχό τους κ. Κουρτζή, τους επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή.

Μετά το Δοξάτο, οι Αιθίοπες έφθασαν στην κεντρική πλατεία «Ελευθερία» της Δράμας. Εκεί έγινε το κάτι άλλο από το πλήθος του κόσμου ο οποίος τους περίμενε. Ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο τους πρόσφεραν λουλούδια και τους ευχήθηκαν το καλώς ήρθατε, μέσα σε ένα πλήθος κόσμου και ζητωκραύγαζε.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, η ομάδα με τους συνοδούς της κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Νέα Ελλάς», που ήταν στη δυτική πλευρά της πλατείας, εκεί που σήμερα είναι μια επιχείρηση «Αδυνατίσματος».

Την επόμενη μέρα, Κυριακή πρωί, με επικεφαλής τους προέδρους της Δόξας, Βασ. Κουρμπέτη και της Ελπίδας, Μαραβέλια, οι Αιθίοπες μετέβησαν στη Μνημείο των Σφαγιασθέντων της πόλης μας στην οδό Εθνικής Αμύνης, στο οποίο ο Αιθίοπας συνταγματάρχης Σαλασιέ κατέθεσε στεφάνι.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος τους δεξιώθηκε στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων των Αθλητικών Σωματείων και αντιπροσωπείας των ποδοσφαιρικών της Δόξας. Μετά την προσφώνηση, ο Δήμαρχος τους προσέφερε αναμνηστική φωτογραφία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Εθνικό Στάδιο, με την Φιλαρμονική του Δήμου να παιανίζει, ο κόσμος που έχει κατακλύσει τις κερκίδες αδημονεί περιμένοντας την έναρξη του αγώνα, για να απολαύσει την αγαπημένη του Δόξα, τη «Μαύρη Θύελλα».

Η προσμονή τελειώνει καθώς οι ομάδες παραβρίσκεται  ο Υπουργός – Γενικός Διοικητής Θράκης κ. Ταλιαδούρος, οποίος αθλοθέτησε και κύπελλο για το νικητή του αγώνα. Στην παρέλαση προηγείται η Φιλαρμονική και ακολουθούν οι δύο ομάδες, οι οποίες κρατούσαν μεγάλες σημαίες, οι μεν φιλοξενούμενοι την Ελληνική, η δε Δόξα τη σημαία της Αιθιοπίας.

Μετά το τέλος της παρέλασης και αφού οι ποδοσφαιριστές παρατάχθηκαν απέναντι από τη θέση των επισήμων, η Φιλαρμονική παιάνισε τους Εθνικούς Ύμνους των δύο κρατών που αντιπροσώπευαν οι αγωνιζόμενες ομάδες. Ακολούθησε η προσφώνηση προς τους Αιθίοπες, του Προέδρου της Δόξας Β. Κουρμπέτη, ο οποίος τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και τους πρόσφερε αναμνηστικό λάβαρο. Στις κερκίδες επικρατούσε ενθουσιασμός, χαλούσε ο κόσμος από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των Δραμινών και ξένων φιλάθλων, που είχαν έρθει για να απολαύσουν έναν ωραίο αγώνα.

11-5-1952 DOXA AITHIOPIA 3-1 (PALIA DRAMA) gia to site

Επί τέλους, η μπάλα στήθηκε στη σέντρα και με το σφύριγμα του διαιτητή κ. Δασκαλάκη το παιχνίδι αρχίζει.

Μετά από τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις των δύο ομάδων, η Δόξα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 2ο λεπτό ο Κουϊρουκίδης πασάρει στον Λαζαρίδη, η σέντρα του οποίου καταλήγει στο πόδι του Καλαϊτζίδη και αυτός, χωρίς καθυστέρηση, με ένα ισχυρό «βολέ» στέλνει την μπάλα στα Αιθιοπικά δίχτυα, γράφοντας το: ΔΟΞΑ – ΑΙΘΙΟΠΙΑ 1-0.

Στη συνέχεια και στο 11Ο λεπτό, ο Κουϊρουκίδης μετά από «πάσα» του Καλαϊτζίδη, επιτυγχάνει το 2ο τέρμα και διαμορφώνει το σκορ σε:2-0.

Οι Αιθίοπες αγωνίζονται με αλλεπάλληλες καθόδους να μειώσουν το σκορ, αλλά οι αμυντικοί και ο τερματοφύλακας της Δόξας, κρατούν με ηρωισμό απόρθητη την εστία τους, βοηθούμενοι και από τα δοκάρια για να λέμε «και του φτωχού το δίκαιο». Και ενώ συνεχίζεται η υπεροχή των φιλοξενούμενων, στο 32ο λεπτό, η «Μαύρη Θύελλα» ορμά και με «πάσα» του Καλαϊτζίδη προς τον Λαζαρίδη, αυτός πετυχαίνει και το 3ο γκολ. Το σκορ είναι: ΔΟΞΑ – ΑΙΘΙΟΠΙΑ:3-0. Με αυτό το αποτέλεσμα λήγει και το Α΄ ημίχρονο. Οι ομάδες αποσύρονται στα αποδυτήρια για να ξεκουραστούν οι παίκτες τους. Αμέσως σχεδόν, μόλις που προλάβαμε να «πάρουμε μια ανάσα» κατέφθασαν στα αποδυτήριά μας οι αρχές της πόλης και μετά από τα συγχαρητήρια μας έβαλαν τις φωνές λέγοντας «δεν ξέρετε ότι αυτό το παιχνίδι έχει διπλωματική σημασία, αφήστε και τους φιλοξενούμενους να βάλουν και αυτοί κανένα γκολ». Εμείς μείναμε με ανοιχτό το στόμα, πρώτη μας φορά ακούγαμε τέτοια λόγια, ο εγωισμός μας θίχθηκε, αλλά, αρχές είναι αυτές, κάτι περισσότερο γνωρίζουν.

Στο Β΄ ημίχρονο, φαίνεται  ότι επηρέασαν την απόδοσή μας τα προηγηθέντα στα αποδυτήρια, η επίθεσή μας χαλάρωση τις προσπάθειές της, παραχωρώντας την πρωτοβουλία στους Αιθίοπες που άρχισαν να πιέζουν την εστία μας. Και ενώ η άμυνά μας αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις, κατορθώνουν στο 2Ο λεπτό να σημειώνουν το πρώτο τους και μοναδικό τέρμα: ΔΟΞΑ – ΑΙΘΙΟΠΙΑ:3-1.

Ο υπόλοιπος χρόνος, μέχρι τη λήξη του αγώνα, κύλισε με εναλλασσόμενες φάσεις, με τους Αιθίοπες έληξε με 3-1 υπέρ της Δόξας, η οποία αγωνίσθηκε με τους: Ζ. Γουδεσίδης, – Π. Γρηγοριάδης, – Ν. Νικολαΐδης, – Δ. Παναγιωτίδης, – Μ. Τόλιος, – Θ. Ιγνατίου, – Τσιγκέλης, – Β. Καραλάζος, – Χ. Κουϊρουκίδης, – Β. Καλαϊζίδης, και – Δ. Λαζαρίδης.

11-5-1952. ΔΟΞΑ ΑΙΘΙΟΠΙΑ 3-1

Η Εθνική Αιθιοπίας παρελαύνει κρατώντας ευμεγέθη Ελληνική σημαία

(Από το βιβλίο του Ζήση Γουδεσίδη τερματοφύλακα εκείνου του αγώνα)

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com