ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ 1949 Ήρχισε χθες και συνεχίζεται
εν Δράμα η εκδίκασις της υποθέσεως των όπλων
–Πως εφαγώθηκαν τα 205 εκατομμύρια
Έρευνα –επιμέλεια Ιωάννης Στ. Σταυρίδης
1946 – 1949. Ο διχασμός των Ελλήνων οδηγεί τη χώρα σε μια νέα μεγάλη τραγωδία.
Χιλιάδες Έλληνες βρίσκουν φρικτό θάνατο από αδελφικό χέρι.
Τα έκτακτα Στρατοδικεία στήνονται το ένα μετά το άλλο.
ΔΡΑΜΑ 1947. Ο νομάρχης Δράμας φορολογεί εκτάκτως τους πολίτες για την προμήθεια 2.000 όπλων, τα οποία θα διατεθούν στους ίδιους για να……. εξοντώσουν τους «συμμορίτες».
Αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού, προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης έρχονται σε επαφή με …… μεσάζοντα για την προμήθεια των όπλων στον οποίον μάλιστα του δίνουν 205 εκατομμύρια δραχμές.
Αλλά τι τα θέλετε τι τα γυρεύετε. Όχι μόνο όπλα δεν παραδίδονται, αλλά και τα χρήματα εξαφανίζονται.
Στην υπόθεση μπλέκεται και γνωστός βιομήχανος της Δράμας, ο οποίος ίσως να θεωρήθηκε το εύκολο θύμα από τους υπευθύνους αυτής της ……… θλιβερής κωμωδίας.
Δυστυχώς όμως γι αυτούς, στην εκδίκαση της υπόθεσης, αποδεικνύεται η αθωότητά του και απαλλάσσεται κάθε κατηγορίας.
Φεβρουάριος του 1949, πραγματοποιείται η δίκη των εμπλεκομένων και ο τύπος – τοπικός και πανελλήνιος – ασχολείται με το θέμα.
Άς δούμε τη έγραφε η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 26.2.1949).
«ΔΡΑΜΑ 25. (Του ανταποκριτού μας). Την 9ην πρωϊνήν σήμερον ήρχισεν εις το ενταύθα έκτακτον στρατοδικείον η δίκη των κατηγορουμένων επί απάτη 205 εκατομμυρίων δραχμών προοριζομένων δια την ασφάλειαν του νομού Δράμας: 1) Κων. Ιωαννίδου συνταγματάρχου εν τιμητική διαθεσιμότητι 2) Έλλης συζύγου Κων. Ιωαννίδου 3) Ελεονώρας Μαγκαρδά Αυστριακής υπηκόου και 4) Χρόνη Τζεδάκη, μεγαλοβιομηχάνου της πόλεώς μας.
Την έδραν του προέδρου κατέχει ο στρατιωτικός δικαστικός σύμβουλος α΄τάξεως συνταγματάρχης κ. Μαρκόπουλος, δε του βασιλικού επιτρόπου ο ανώτερος διοικητής χωροφυλακής Ανατολικής Μακεδονίας συνταγματάρχης κ. Τριανταφυλλίδης. Συνήγοροι των κατηγορουμένων παρίστανται δια μεν το ζεύγος Ιωαννίδου οι Α. Αναστασιάδης και Κολιτσίδας, δικηγόροι εξ Αθηνών.
Εκφωνούνται τα ονόματα των μαρτύρων της κατηγορίας και καλείται ο πρώτος μάρτυς κατηγορίας αντισυνταγματάρχης διοικητής χωροφυλακής Δράμας κ. Ζωγράφος, όστις καταθέτει τα εξής σχετικώς με την δικαζομένην υπόθεσιν:
« Όταν λήγοντος του έτους 1947 ο συμμοριακός αγών είχεν ενταθή εις τον νομόν Δράμας, λέγει, εν συσκέψει μετά του τότε ταξιάρχου Δράμας, απετάθημεν εις τον Τζεδάκην, μεγαλοβιομήχανον, δια να μας προμηθεύση όπλα.
Ο κ. Τζεδάκης απεδέχθη την εντολήν και μετά πάροδον χρονικού διαστήματος μας υπέδειξεν τον Ιωαννίδην, τον οποίον, νομίζω ότι ο κ. ταξίαρχος δεν εγνώριζεν. Εν τω μεταξύ αφίχθη εδώ και έγινεν σύσκεψις εις την οικίαν του Φωστερίδη καθ΄ ήν συνεζητήθη το ζήτημα αυτό.
Τον Ιούνιον του 1948 παρέδωσα εις τον Τζεδάκην 70 εκατομμύρια δραχμών και εν συνεχεία άλλα 130 εκατομμύρια, άτινα ούτος παρέδωσεν εις τον Ιωαννίδην, τον οποίον παρέλειψα να αναφέρω ότι ο Τζεδάκης μας τον παρουσίασεν ως σπουδαίον και εντιμώτατον πρόσωπον.
Επηκολούθησε και άλλη άφιξις του Ιωαννίδου, τον οποίον παρελάβαμεν εις το αεροδρόμιον Αμυγδαλεώνος και μετέβημεν εις Κρινίδας όπου εγένετο δευτέρα σύσκεψις, καθ’ ήν παρέστησαν ο ταξίαρχος, ο Φωστερίδης, ο Μικρόπουλος, ο Μαγκαρδά και εγώ και καθ΄ ήν ο Ιωαννίδης μου υπεσχέθη ότι δύναται να μας προμηθεύση 2.000 όπλα.
Παρήλθον όμως αρκετοί μήνες και παρά τας ενοχλήσεις μας, ουδαμού ανεφαίνοντο όπλα, ότε ο ταξίαρχος εζήτησε δι΄ επιστολής του από τον Ιωαννίδην να επιστρέψη τα χρήματα. Την ιδίαν ενέργειαν έκαμα και εγώ προς τον Τζεδάκην.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Κατά την συνάντησιν των Κρηνίδων διεπιστώσατε αν υπήρχε γνωριμία του Ιωαννίδου με τον ταξίαρχον;
ΜΑΡΤΥΣ. Εγώ έχω μείνει με την εντύπωσιν ότι δεν υπήρχε μεταξύ των ουδεμία γνωριμία.
Όταν πλέον διεπίστωσα ότι ουδεμία υπήρχε ελπίς να μας δοθούν τα όπλα και ότι είχομεν πέσει θύματα απάτης των κατηγορουμένων, υπέβαλα μήνυσιν. Εν συνεχεία ο μάρτυς επαινεί το ηθικόν των κατοίκων του νομού Δράμας, οι οποίοι είνε πάντοτε εις την πρώτην γραμμήν του εθνικού αγώνος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Γνωρίζετε αν αφίχθη εις Καβάλλαν βενζινόπλοιον με όπλα;
ΜΑΡΤΥΣ. Όχι .
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Ο βουλευτής Καβάλλας Παπαδόπουλος σας έκαμε συζήτησιν περί Ιωαννίδου αφού εγνώριζε ότι είχε εισπράξει 205 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ. Όχι, ουδέποτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Σας κατέβαλε τα χρήματα ο Τζεδάκης;
ΜΑΡΤΥΣ. Μάλιστα, αλλά μετά την προφυλάκισίν του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Εξησφαλίσθη δια τα χρήματα ο Τζεδάκης;
ΜΑΡΤΥΣ. Νομίζω ότι έχει εγγράψει υποθήκην επ΄ονόματί του επί της εν Αθήναις οικίας του Ιωαννίδου.
Β. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. Εις το τραπέζι που έγινε εις το σπίτι του πατρός Φωστερίδου εις τας Κρηνίδας ήτο και η Μπακαρδά;
ΜΑΡΤΥΣ. Όχι δεν ήτο.
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. Ποίαν γνώμην έχετε δια τον Τζεδάκην; Μήπως έπεσε θύμα ή εν γνώσει του συνέστησε τον Ιωαννίδην;
ΜΑΡΤΥΣ. Δυσκολεύομαι να απαντήσω, δεν έχω γνώμην.
ΠΑΙΩΝ (Στρατοδίκης). Επρομήθευσε και αλλαχού όπλα ο Ιωαννίδης;
ΜΑΡΤΥΣ. Μας είχε πη ότι έχει προμηθεύσει και υποβρύχια.
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗΣ. Πως εδώσατε εμπιστοσύνην ότι ο Ιωαννίδης θα σας προμήθευεν όπλα;
ΜΑΡΤΥΣ. Δυστυχώς εδώσαμεν.
Εν συνεχεία υποβάλλονται προς τον μάρτυρα διάφοροι ερωτήσεις υπό των συνηγόρων της υπερασπίσεως των κατηγορουμένων, εις τας οποίας ο μάρτυς απαντά καταλλήλως.
Εις το σημείον τούτο η συνεδρίασις διακόπτεται δι’ ολίγα λεπτά.
Ο ΜΑΡΤΥΣ
ΑΝΤ. ΦΩΣΤΕΡΙΔΗΣ
Μετά την διακοπήν καλείται ο δεύτερος μάρτυς Αντώνιος Φωστερίδης (Αντών Τσαούς) αντ/ρχης, όστις εξιστορεί πως τον επισκέφθηκαν εις την οικίαν του ο Ταξίαρχος κ. Ευαγγελίου και οι εκ των κατηγορουμένων Τζεδάκης και Ιωαννίδης.
Εν συνεχεία ο μάρτυς αναφέρεται εις την γενομένην συμφωνίαν της προμηθείας υπό του Ιωαννίδου 500 όπλων, τα οποία, όμως ούτος παρ’ όλον ότι εισέπραξεν 70 εκατομ. και παρήλθεν η προθεσμία δεν παρέδωσεν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Εφόσον ο Ιωαννίδης δεν εξεπλήρωσε την πρώτην συμφωνίαν της παραδόσεως των όπλων, πως ανανεώσατε την συμφωνίαν και καταβάλλατε 4.130.000 δρχ.
ΜΑΡΤΥΣ. Δεν γνωρίζω. Πάντως ημείς δεν επαύσαμεν να ζητούμεν από τον Ιωαννίδην ή τα όπλα ή την επιστροφήν των χρημάτων, αλλ΄ αυτός διαρκώς μας εξηπάτα.
ΑΛΛΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Μετά τινας άλλας ερωτήσεις καλείται ο κ. Χαραλαμπίδης νομάρχης Δράμας, ο οποίος εξιστορεί υπό ποίας συνθήκας ευρέθησαν εις την ανάγκην να προμηθευθούν όπλα δια τους χωρικούς λέγει ότι έδωσε την συγκατάθεσίν του να φορολογηθή ο αγροτικός κόσμος προς συλλογήν του αναγκαιούντος ποσού και εξέρει την προθυμίαν και τον ενθουσιασμόν τούτων εν αντιθέσει προς τους εμπόρους τηρήσαντες παθητικήν στάσιν. Δια τους καπνεμπόρους, μάλιστα, λέγει, ότι αντέδρασαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Ο Τζεδάκης προσέφερε;
ΜΑΡΤΥΣ. Μάλιστα. Πάντοτε οσάκις του εζητήθη, προσέφερε προθύμως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Μήπως από τας εισφοράς του αυτάς, υπέστη μείωσιν της περιουσίας του; Διότι όταν οι μεγαλόσχημοι δίδουν μίαν δεκάρα, συνήθως βγάζουν δέκα.
ΜΑΡΤΥΣ. …………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Εφ’ όσον τα χρήματα προήρχοντο από το υστέρημα του λαού και προωρίζοντο δι ανώτερον εθνικόν σκοπόν, δεν έπρεπε ο Τζεδάκης να σκεφθή λελογισμένως την διάθεσίν των, εφόσον μάλιστα εγνώριζε το επεισόδιον του βουλευτού Παπαδοπούλου με τον Ιωαννίδην;
Εις το σημείον τούτο καλείται ο Δ. Χ. Ζωγράφος, όστις ερωτώμενος υπό του προέδρου, απαντά, ότι εάν ούτος εγνώριζε το εν λόγω επεισόδιον, δεν θα έδιδεν επ΄ ουδενί λόγο τα 205 εκατομ. εις τον Τζεδάκην, δια να τα μετρήση εις τον Ιωαννίδην.
Εν συνεχεία ο μάρτυς Χαραλαμπίδης αποκαλύπτει, ότι συνέφαγε μετά του κατηγορουμένου και του Ταξιάρχου Ευαγγελίου εις την Στρατιωτικήν Λέσχην, χωρίς να γνωρίζη, ότι ο Ιωαννίδης είνε αυτός, ο οποίος θα επρομήθευε τα όπλα, διότι δεν συνεστήθη εις αυτόν.
Ακολούθως υποβάλλονται ερωτήσεις υπ της υπερασπίσεως του Ιωαννίδου, εξ ών καταδικενύεται ότι ο Ιωαννίδης ετύγχανε της ευνοίας του τότε υπουργού των Στρατιωτικών κ. Στράτου και του αντιναυάρχου Καββαδία».
(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1.3.1949).
ΔΡΑΜΑ 27 (Του ανταποκριτού μας). Κατά την σημερινήν δευτέραν ημέραν της δίκης των «προμηθευτών όπλων δια τον εξοπλισμόν των χωρικών Δράμας», συνεχιζομένης της συνεδριάσεως του εκτάκτου στρατοδικείου, εκλήθησαν και εξητάσθησαν οι υπολειπόμενοι μάρτυρες κατηγορίας και υπερασπίσεως, ταγματάρχης δ/της του τμήματος Ασφαλείας Δράμας, ο υπομοίραρχος υπασπιστής διοικήσεως χωροφυλακής, Παν. Παπαδόπουλος βουλευτής Καβάλλας, Θ. Μικρόπουλος υπαρχηγός Ε.Σ.Ε.Α. και ο εν αποστρατεία αντιστράτηγος Β. Δερτιλής, εξιστορήσαντες τον τρόπον των γενομένων συναντήσεων και συμφωνιών δια την προμήθειαν των 500 όπλων κατ΄ αρχάς και 2.000 μεταγενεστέρως. Καθώς και τον ρόλον που έπαιξεν έκαστος των κατηγορουμένων.
Ο πρώτος μάρτυς κ. Δημακόπουλος κατέθεσεν πως, μεταβάς εις Αθήνας κατόπιν εντολής του διοικητού του κ. Ζωγράφου, ήλθεν εις επαφήν μετά αρμοδίων οργάνων του υπουργείου Ασφαλείας από τα οποία έπληροφορήθη δια το ποιόν του κατηγορουμένου Ιωαννίδου ότι δεν ήτο καλόν. Όσον αφορά τον κατηγορούμενον κ. Τζεδάκην, καταθέτει ότι τον θεωρεί έντιμον και αποκλείει ότι συνέπραξεν εις την απάτην μετά του Ιωαννίδου, πιστεύει δε ότι έπεσε θύμα του τελευταίου όπως ο ταξίαρχος, ο διοικητής χωροφυλακής κ.α. εν τη προσπαθεία των να εξοπλίσουν τα απειλούμενα από τον συμμοριτισμόν χωρία.
Είτα καλείται ο μάρτυς υπομοίραρχος όστις καταθέτει ότι δεν γνωρίζει λεπτομερείας της υποθέσεως παρά μόνον ότι ο διοικητής του εξέλεξε μετά του διοικητού της Ταξιαρχίας τότε κ. Ευαγγελίου και άλλων στρατιωτικών ηγετών ως κατάλληλον πρόσωπον δια την ανεύρεσιν προμηθευτού όπλων τον Τζεδάκην, δια τον οποίον αποκλείει να είνε συνεργός εις την απάτην των 205 εκατομμυρίων.
Ο ΜΑΡΤΥΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάρτυς Π. Παπαδόπουλος, βουλευτής Καβάλλας, καταθέτει ότι εγνώρισεν εις του «Ζαχαράτου» τον Ιωαννίδην και του ενεπιστεύθη 5.500.00 δραχμάς, με το οποίον ποσόν ο Ιωαννίδης του υπεσχέθη να του προμηθεύση 12 οπλοπολυβόλα.
Ερωτώμενος υπό του κ. προέδρου ποίον πρόσωπον τον εγνώρισε με τον Ιωαννίδην, ο μάρτυς απαντά ότι κανείς δεν του τον στνέστησε και τυχαίως εγνωρίσθη μαζύ του εις του «Ζαχαράτου».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Μα πως είναι δυνατόν να εμπιστευθήτε τοιαύτην υπόθεσιν και να δώσετε μάλιστα και 5.500.000 εις πρόσωπον που πρώτην φοράν εβλέπατε;
ΜΑΡΤΥΣ. Με εθάμβωσαν κ. πρόεδρε η στολή και τα παράσημά του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Δεν σας ενόμιζα, κ. Παπαδόπουλε τόσον αφελή.
ΑΛΛΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Εξετάζεται κατόπιν ο μάρτυς κ. Α. Μικρόπουλος, υπαρχηγός της ΕΣΕΑ, όστις εξιστορεί δια μακρών τα της συναντήσεώς του εις τας Κρηνίδας ομού μετά του ταξιάρχου, διοικητού χωροφυλακής και Φωστερίδη μετά του Ιωαννίδου, πως ο τελευταίος τους υπόσχετο να τους προμηθεύση πολλά όπλα και πως σενεδέετο με υψηλά πρόσωπα εις τα Γεν. Επιτελείον, τα Ανάκτορα και την Αμερικανικήν πρεσβείαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Και μόνον με τον Τρούμαν δεν σας είπεν ότι έχει γνωριμίας.
ΜΑΡΤΥΣ. Πάντως εγώ δεν τα επίστεψα αυτά και τους ενδοιασμούς μου, είπον και εις τους άλλους, αλλ΄ αυτοί είχον πραγματοποιήσει πλέον τας συμφωνίας και είχον δώσει χρήματα εις τον Ιωαννίδην.
Εν συνεχεία ο μάρτυς αναφέρει λεπτομερώς τα της δευτέρας συνατήσεως αυτού, του Φωστερίδη και του Τζεδάκη μετά του Ιωαννίδου και της Ελεονώρας Μαγκαδά εις το αεροδρόμιον Αμυγδαλεώνος όπυ ο Ιωαννίδης παρουσιάσθη με στολήν συνταγματάρχου και συνέστησε την Ελεονώραν ως Αμερικανίδα αντιπρόσωπον δήθεν πολεμικού εργοστασίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Πως δικαιολογείτε την εμπιστοσύνην του Τζεδάκη προςον Ιωαννίδην.
ΜΑΡΤΥΣ. Από την γνωριμίαν που εόχεν ο ταξίαρχος με τον Ιωαννίδην, τον οποίον ενηκαλίσθη όταν πρωτοήλθεν.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΕΡΤΙΛΗΣ
Μετά τινας άλλας ερωτήσεις καλείται ο μάρτυς αντιστράτηγος έ. α. κ. Δερτιλής, όστις εις ερώτησιν του κ. προέδρου, λέγει ότι αυτός εγνώρισεν εις τον Παπαδόπουλον τον Ιωαννίδην.
Αναφερόμενος ο μάρτυς εις την συμφωνίαν Παπαδοπούλου – Ιωαννίδη δια την προμήθειαν υπό του δευτέρου εις τον πρώτον 12 οπλοπολυβόλων, ο μάρτυς τονίζει ότι εξέφρασεν εις τον Παπαδόπουλον τους ενδιασμούς του περί του δυνατού της πραγματοποιήσεως της συμφωνίας ταύτης ειπών εις αυτόν ότι η προμήθεια όπλων είνε δύσκολος αν μη ακατόρθωτος.
Εν τούτοις έκαμε και την σκέψιν που είπεν και εις τον Παπαδόπουλον ότι δεν φαντάζεται δια ποσόν 5.500.000 δραχμών να διακινδτνεύση την υπόληψιν και το αξίωμά του ο Ιωαννίδης.
Εν συνεχεία ο μάρτυς Δερτιλής καταθέτει πως μετά καιρόν από του άνω επεισοδίου τον συνήντησε εις του «Ζαχαράτου» ο Τζεδάκης και πως τον παρέλαβε και ομού μεταβάντες εις την Εθνικήν Τράπεζαν, εισέπραξεν ο Τζεδάκης 70 εκατομμύρια μίαν φοράν και 130 εκατομμύρια άλλην και τα μετέφεραν στο σπίτι του Ιωαννίδου όπου και του τα παρέδωσαν.
Εις ερώτησιν του κ. προέδρου πως θεωρεί του κατηγορουμένους Τζεδάκην και Ιωαννίδην, απαντά ότι αποκλείει τελείως δια τον Τζεδάκην τον δόλον, δια δε τον Ιωαννίδην, λέγει ότι γνωρίζει ότι εις το παρελθόν κατεγίνετο με προμηθείας πολεμικού υλικού ιδία εις το πολεμικόν ναυτικόν και δεν αποκλείει η πρόθεσίς του εις την προκειμένην υπόθεσιν να ήτο αγαθή και να εξικνείτο από πατριωτικά ελατήρια προς τον σκοπόν να εφοδιάση πράγματι την περιοχήν Δράμας με οπλισμόν που είχεν ανάγκην.
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΩΣ
Καλείται είτα και εξετάζεται ο μάρτυς υπερασπίσεως συμβολαιογράφος Δράμας κ. Δ. Αντωνόπουλος , όστις καταθέτει ότι γνωρίζει ως έντιμον το ζεύγος Ιωαννίδου από την κατοχήν και αποκλείει τον δόλον εις την αποδιδομένην αυτώ πράξιν.
Ο μάρτυς κ. Στ. Αλευράς, αντιπρόσωπος εν Αθήναις ξένων οίκων πολεμικού υλικού, καταθέτει επίσης υπέρ του κατηγορουμένου Ιωαννίδου. Ο μάρτυς υποστηρίζει ότι ο Ιωαννίδης έπεσε θύμα της υπεραισιοδοξίας του και βεβαιοί ότι όπως γνωρίζει εκ της εργασίας του, ο Ιωαννίδης κατεγίνετο εις το παρελθόν με προμηθείας πολεμικού υλικού, λαβών μέρος εις διαφόρους δημοπρασίας του κράτους.
Αναγιγνώσκονται κατόπιν ένορκοι καταθέσεις των απουσιαζόντων μαρτύρων υπερασπίσεως.
Εις το σημείον τούτο διακόπτεται η συνεδρίασις επί δεκαλεπτον.
ΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑΙ
ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ
Επαναληφθείσης της συνεδριάσεως καλούνται και απολογούνται οι κατηγορούμενοι.
Πρώτος απολογείται ο Ιωαννίδης.
Εν αρχή λέγει ότι υπήρξεν αξιωματικός πυροβολικού. Εκπαιδευθείς εν Γαλλία ως αεροπόρος το 1918, διετέλεσεν διοικητής μοίρας αεροπλάνων εις την Μικράν Ασίαν. Μετά την αποστρατείαν του, λόγω τραυματισμού, ανέλαβε την αντιπροσωπείαν των γαλλικών ναυπηγείων Σαν Λουάρ. Έλαβε μέρος εις διαφόρους διαγωνισμούς προμηθείας πολεμικού υλικού εις το κράτος. Μεταξύ άλλων υπήρξεν ο κυριώτερος συντελεστής της προμηθείας υποβρυχίων εις το Ελληνικόν Κράτος.
Αναφερόμενος εις την υπόθεσιν, δι’ ήν κατηγορείται, λέγει τα εξής:
-Ήλθα εις την Δράμαν και προήλθα εις τας γνωστής συμφωνίας μετά του ταξιάρχου δια να προμηθεύσω πράγματι όπλα και όχι ενθυλακώσω τα αίμα και τα δάκρυα του μαρτυρικού αυτού λαού ως κατηγορούμαι. Και θα ηδυνάμην να το κάνω αυτό αν δεν μοι παρεμβάλοντο δυσχάρειαι εις το έργον μου και δεν επροφυλακιζόμην εν τω μεταξύ.
Εις ερώτησιν του προέδρου ποία είνε τα υψηλά πρόσωπα επί των οποίων υπελόγιζε και εβασίζετο δια την προμήθειαν των όπλων, ο κατηγορούμενος αρνείται να κατανομάση αυτά και τονίζει:
- Καίτοι είμαι βέβαιος ότι τούτο θα με ωφελήση και θα σώση την τιμήν και υπόληψιν και εμού και της οικογενείας μου, δεν το πράττω, διότι θα βλάψω γενικώτερα εθνικά συμφέροντα.
Καταλήγων επαφίεται εις την κρίσιν του δικαστηρίου.
Ο ΤΖΕΔΑΚΗΣ
Απολογείται κατόπιν ο βιομήχανος Τζεδάκης, όστις εξιστορεί την όλην ανάμιξίν του εις την υπόθεσιν, υποστηρίζων ότι υπήρξεν απλούς μεταφορεύς των χρημάτων και ό,τι εν΄ργησε το έκαμε κατ΄ εντολήν του ταξιάρχου και των λοιπών αρχών της Δράμας φρονών ότι επετέλει καθήκον πατριωτικόν, ο μόνος δε, λέγει, είνε ο ίδιος, διότι υπεχρεώθη και επέστρεψεν εξιδίων τα 205 εκατομμύρια που έλαβεν ο Ιωαννίδης.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Η Έλλη Ιωαννίδου απολογουμένη, αρνείται κάθε ανάμιξίν της εις την υπόθεσιν.
Η Ελεονώρα Μαγκαδά επίσης αρνείται την ενοχήν της υποστηρίζουσα ότι είνε υπάλληλος του Ιωαννίδη και ήτο υποχρεωμένη να τον συνοδεύση εις το αεροδρόμιον χωρίς να γνωρίζη τον σκοπόν του ταξιδίου.
Ηγόερευσαν κατόπιν οι συνήγοροι του Τζεδάκη κ.κ. Κολιτσίδας και Γ. Αναστασιάδης και περί ΄ραν 10 μ.μ. διεκόπη η συνεδρίασις δια την αύριον ώρα 9 π.μ.
Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ
ΔΡΑΜΑ 28 (Του αντ/του μας). Την 2αν μεταμεσημβρινήν χθες εξεδόθη η απόφασις του εκτάκτου Στρατοδικείου.
Δια ταύτης εκηρύχθησαν ένοχοι απάτης οι Ιωαννίδης και Ελεονώρα Μαγκαδά, επιβληθείσης της ποινής φυλακίδεως 5 ετών εις τον Ιωαννίδην και 2 ετών εις την Ελεονώραν. Εις την τελευταίαν εδόθη τριετής αναστολή εκτίσεως της ποινής.
Ο βιομήχανος Τζαδάκης και η σύζυγος του Ιωαννίδου εκηρύχθησαν αθώοι».
Στην εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» στις 26.2.1949 διαβάζουμε:
«Ενώπιον του εκτάκτου Στρατοδικείου της πόλεώς μας ήρχισε χθες η εκδίκασις της υποθέσεως της προμηθείας όπλων εις τον νομόν Δράμας με κατηγορουμένους τους κ. Κ. Ιωαννίδην Σμήναρχον εν τιμητική διαθεσιμότητι, Χ. Τζεδάκην, Έλλην σύζυγον Κ. Ιωαννίδη και Ελεονώραν Μαγκαρδά.
Η σύνθεσις του Δικαστηρίου απετελέσθη εκ των κ.κ. Μαρκοπούλου Αγησιλάου δικαστικού συμβούλου Α΄τάξεως, Καδενοπούλου Θωμά, Βασιλικοπούλου Κριτολαίου Συν/χών, Σταυροπούλου Ανδρέου και Παίωνος Ευτυχίου Δικαστικών Συμβούλων Β΄Τάξεως. Βασιλικός Επίτροπος ο συν/ρχης Ανώτερος διοικητής Χωρ/κής Ανατολ. Μακεδονίας κ. Πάρις Τριανταφυλλίδης. Χρέη γραμματέως του στρατοδικείου εκτελεί ο ανθ/στής της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης κ. Κ. Λυμπερόπουλος.
Την 9ην π.μ. ώραν αρχομένης της συνεδριάσεως εκφωνούνται τα ονόματα των κατηγορουμένων οι οποίοι λαμβάνουν θέσιν εις το εδώλιον του κατηγορουμένου και διαπιστούται η ταυτότης αυτών.
Είτα ο γραμματεύς αναγιγνώσκει το παραπεμπτικόν βούλευμα και την εισηγητικήν έκθεσιν δι ής παραπέμπονται οι ανωτέρω επί απάτη και δι υπεξαίρεσιν 205.500.000 δραχμών.
Συνήγοροι των κατηγορουμένων παρίστανται του μεν Κ. Ιωαννίδου ο κ. Μ. Σεμιδαλάς, της Ελλης Ιωαννίδου ο Αναστασιάδης Αθηνών, της Ελεονώρας Μαγκαρδά ο Μ. Σεμιδαλάς και του Χρ. Τζεδάκη οι Π. Κολλιτσίδης Αθηνών και Γ. Αναστασιάδης Δράμας.
Ο κ. πρόεδρος αναγιγνώσκει τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας και εξετάζονται κατά σειράν οι 1. Ζωγράφος Ζ. αν/χης δ/της Χωρ/κής Δράμας ο και μηνυτής 2. Φωστερίδης Αντώνιος Αντ/χης Πυρ/κού 3. Σερ. Χαραλαμπίδης Νομάρχης Δράμας.
Την 1ην μετά μεσημβρίαν διακόπτεται η συνεδρίασις δια να επαναληφθή την 4ην απογευματινήν οπότε συνεχιζομένης της εξετάσεως των μαρτύρων καλείται ο ταγ/ρχης διοικητής Ασφαλείας Δράμας κ. Δημακόπουλος, ο υπομοίραρχος υπασπιστής της Δ/σεως κ . Ρηγόπουλος Ιω. Ο βουλευτής Καβάλλας κ. Παπαδόπουλος Παν. ο λοχαγός κ. Μικρόπουλος Θεόδ και ο εν αποστρατεία αντιστράτηγος κ. Ντερτιλής.
Άπαντες καταθέτουν το ιστορικόν της καταβολής εις τον κ. Ιωαννίδην των 205.500.000 δρχ ήτοι του 1/3 της αξίας δια την προμήθειαν 2.000 όπλων. Εις το σημείον τούτο διακόπτεται η δίκη την 8ην εσπερινήν δια να επαναληφθή σήμερον και ώραν 9ην πρωϊνήν».
(Από την εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» στις 27.2.1949).
« Συνεχίσθη και κατά την χθεσινήν ημέραν ενώπιον του εκτάκτου στρατοδικείου της πόλεώς μας η δίκη των κατηγορουμένων δια την γνωστήν υπόθεσιν της προμηθείας όπλων εις τον νομόν Δράμας.
Την 10.30 π.μ. ώραν αρχομένης της συνεδριάσεως εκλήθη και εξητάσθη ο μάρτυς της υπερασπίσεως του Κ.Ιωαννίδη και Έλλης Ιωαννίδου, κ. Δημ. Αντωνακόπουλος συμβολαιογράφος όστις κατέθεσεν ότι γνωρίζει ως έντιμον το ζεύγος Ιωνίδη καθόσον κατά το διάστημα της κατοχής υπήρξε συγκάτοικος εν Αθήναις και κατά την γνώμην του αποκλείεται ο δόλος εις την αποδιδομένην αυτώ πράξιν.
Κατόπιν εκλήθη ο ης μάρτυς υπερασπίσεως του ιδίου ζεύγους Π. Αλευράς διευθυντής επιχειρήσεως προμηθείας οπλισμού όστις κατέθεσεν υπέρ των κατηγορουμένων προσθέσας ότι ούτε απάτην διέπραξεν ο Ιωαννίδης, ούτε δόλος ενυπάρχει εις την προκειμένην περίπτωσιν.
Ο μάρτυς συνεχίζων, υποστηρίζει ότι ο Ιωαννίδς έπεσε θύμα της υπεραισιοδοξίας του.
Ακολούθως κατόπιν αιτήσεως της υπερασπίσεως του ζεύγους Ιωαννίδου αναγιγνώσκονται αι ένορκαι καταθέσεις των απουσιαζόντων μερτύρων υπερασπίσεως κ.κ. Γ. Στράτου τέως υπουργού Στρατιωτικών, Δημ. Λόντου τέως υπουργού Ανοικοδομήσεως και Μεταφορών, Γουναράκη πρυτάνεως της Ακαδημίας, καθηγητού του Πολυτεχνείου και αντιπροέδρου του συμβουλίου ανασυγκροτήσεως, Δ. Καββαδία αντιναυάρχου Γεν Υπασπιστού του Βασιλέως, Χατζηδημητρίου ναυάρχου προέδρου του απομαχικού Ταμείου δια των οποίων ούτοι δηλούν ότι θεωρούν ανίκανον τον Ιωαννίδην να διαπράξη απάτην, υπερπατριώτην, υπερεθνικόφρονα προσενεγκόντα εθνικάς υπηρεσίας και ικανόν και αρμόδιον να φέρη εις πέρας την αναληφθείσαν υποχρέωσιν της προμηθείας όπλων.
Επίσης έγγραφα των Φίλων του Στρατού και του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών δια των οποίων αι ανωτέρω οργανώσεις βεβαιούν ότι η Έλλη Ιωαννίδου τυγχάνει μέλος αυτών.
Μετά την ανάγνωσιν των ανωτέρω εγγράφων άρχεται η απολογία των κατηγορουμένων.
Πρώτος απολογείται ο Κ. Ιωαννίδης, ο οποίος αρνείται την αποδιδομένην αυτώ κατηγορίαν.
Την 1ην μ.μ. ώραν διακόπτεται η συνεδρίασις δια να επαναληφθή το απόγευμα.
Την 4ην απογευματινήν επαναλαμβανομένης της συνεδριάσεως απολογούνται κατά σειράν οι κατηγορούμενοι Χρ. Τζεδάκης, Έλλη Ιωαννίδου και Ελεονώρα Μαγκαρδά.
Μετά τας απολογίας των κατηγορουμένων, τον λόγον έλαβεν ο Βασ. Επίτροπος κ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος εχήτησε την ποινήν των 8 ετών ειρκτής δια τον Κ. Ιωαννίδην, διετή φυλάκισιν δια την Έλλην σύζυγον Κ. Ιωαννίδου, τριετή φυλάκισιν δια την Ελεονώραν Μαγκαρδά και την απαλλαγήν του Χρ. Τζεδάκη.
Μετά την αγόρευσιν του Βασιλ. Επιτρόπου επηκολούθησαν αι αγορεύσεις των συνηγόρων.
Πρώτος έλαβε τον λόγον ο κ, Κολλιτσίδας και μετ΄ αυτόν ο κ. Γ. Αναστασιάδης συνήγορος του Χρ. Τζεδάκη. Αμφότεροι υπεστήριξαν την αθωότητα του πελάτου των.
Την 7ην εσπερινήν ώραν διακόπτεται η συνεδρίασις δια να συνεχισθή σήμερον και ώραν 9 πρωϊνήν οπότε θα αγορεύσουν και οι συνήγοροι των Κ. Ιωαννίδου, Έλλης Ιωαννίδου και Ελ. Μαγκαρδά κ.κ. Αναστασιάδης Αθηνών και Μ. Σεμιδαλάς Δράμας δια να εκδοθή κατόπιν η απόφασις».
(Από την εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» στις 1.3.1949).
«Την 9ην πρωϊνήν ώραν της παρελθούσης Κυριακής επανελήφθη ενώπιον του εκτάκτου στρατοδικείου της πόλεώς μας η διακοπείσα την 7 εσπερινήν ώραν του π. Σαββάτου δίκη δια την υπόθεσιν της προμηθείας όπλων.
Ο πρόεδρος δίδει τον λόγον εις τον συνήγορον του Κ. Ιωαννίδη κ. Μιχ. Σεμιδαλάν ο οποίος φροντίζει να ελαφρύνη την θέσιν των πελατών του Κ. Ιωαννίδη και Ελεονώρας Μαγκαδά.
Εν συνεχεία τον λόγον έλαβεν ο τελευταίος των συνηγόρων υπερασπίσεως κ. Αναστασιάδης Αθηνών όστις δια πολλών επιχειρημάτων φροντίζει να σώση τους πελάτας του Έλλην Ιωαννίδου και Κ. Ιωαννίδην.
Μετά την αγόρευσιν του κ. Αναστασιάδου το στρατοδικείον κηρύσσει περαιωμένην την διαδικασίαν και αποσύρεται εις διάσκεψιν προς έκδοσιν της αποφάσεώς του.
Την 12 μεσημβρινήν επανέρχονται εις τας έδρας των οι κ. στρατοδίκαι και ο πρόεδρος του στρατοδικείου δικαστικός σύμβουλος Α΄Τάξεως Συν/ρχης κ. Μαρκόπουλος αναγιγνώσκει της απόφασιν δια της οποίας καταδικάζει παμψηφεί εις φυλάκισιν 5 ετών τον Κ. Ιωαννίδην, δια ψήφων 3 κατά 2, εις διετή φυλάκισιν μετά τριετούς αναστολής την Ελεονώραν Μαγκαδά, απαλλάσει δια ψήφων 3 κατά 2 Έλλην Ιωαννίδου και κηρύσσει αθώον παμψηφεί τον Χρόνην Τζεδάκην».