Home > Νέα > Παλιά Δράμα 21 Μαΐου 1951: ΔΟΞΑ – ΓΚΡΑΤΣ 2-0

Παλιά Δράμα 21 Μαΐου 1951: ΔΟΞΑ – ΓΚΡΑΤΣ 2-0

 

 21 Μαΐου 1951: ΔΟΞΑ – ΓΚΡΑΤΣ 2-0

«Το απόγευμα της Δευτέρας, ημέρα του Αγίου Κωνσταντίνου, το Εθνικό στάδιο της Δράμας είναι κατάμεστο από φιλάθλους, Δραμινούς αλλά και πολλούς από τις γύρω πόλεις, Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Ελευθερούπολη και Χρυσούπολη. Τους προσέλκυσε η σπουδαιότητα ενός διεθνή αγώνα μεταξύ των παλληκαριών της Δόξας με μία μεγάλη Αυστριακή ομάδα. Η Γκρατς, της εποχής εκείνης, ήταν μια ισχυρή, πολύ τεχνική και με πολλές επιτυχίες Αυστριακή ομάδα. Την προηγούμενη ημέρα, είχε συναντηθεί με την Ελπίδα την οποία και νίκησε με σκορ 2-0. Την ίδια αυτή ημέρα και η Δόξα, πριν από τον αγώνα της Ελπίδας, είχε αγωνιστεί με την ΑΕΚαβάλας, την οποία και σάρωσε με το ευρύ σκορ 4-0.

Με το σφύριγμα του διαιτητή, εισήλθαν καταχειροκροτούμενοι οι παίκτες των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο.  Η Δόξα με καινούργιες λευκές φανέλες, με μια πεταλούδα ζωγραφισμένη στο κέντρο, δώρο της κλωστοβιομηχανίας  Ε. Μουζάκη. Οι ατσάλινες κλωστές, στους ατσάλινους ποδοσφαιριστές της Δόξας.

DOXA GKRATS (AYSTRIAS) - PALIA DRAMA GIA TO SITE

Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα οι δύο ομάδες προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους η κάθε μια παιχνίδι. Διαδοχικά, η κάθε μια τους επιτίθεται προσπαθώντας να πετύχει το ποθητό τέρμα, αλλά οι αντίπαλοι αμυντικοί, αμυνόμενοι με σθένος, δεν τους επιτρέπουν να παραβιάσουν την εστία τους.

Το σκηνικό όμως δεν αργεί να αλλάξει. Η Δόξα είναι αποφασισμένη να νικήσει, για την τιμή του Δραμινού ποδοσφαίρου και  για να ξεπλύνει συγχρόνως την ήττα της Ελπίδας. Αγωνίζεται λυσσαλέα και εγκαθίσταται στην περιοχή της Γκράτς μονίμως, της οποίας ο τερματοφύλακας δεινοπαθεί.

Στο 25΄  λεπτό ο Τόλιος εκτελεί ψηλοκρεμαστά ένα φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή της Γκρατς, ο Καραλάζος παρακολουθώντας την πορεία της μπάλας εκτινάσσεται και κατορθώνει να κερδίσει την μπάλα μέσα από τα χέρια του τερματοφύλακα, στέλνοντάς την μέσα στα δίχτυα και γράφοντας το ΔΟΞΑ – Γκρατς 1-0. Η κερκίδα έξαλλη, πανηγυρίζει, οπαδοί και μη αποθεώνουν τους ποδοσφαιριστές της Δόξας. Αυτό ήταν και το μοναδικό γκολ του Α΄ ημιχρόνου.

Στο Β΄ ημίχρονο, η Δόξα συνεχίζει  με τον ίδιο ρυθμό και πείσμα για τη νίκη, υπερέχοντας καταφανώς.  Καρπός αυτής της πίεσης ήταν ένα δεύτερο  τέρμα, που το σημείωσε ο  τεχνίτης Λάμπης Κουϊρουκίδης   του οποίου η ψηλή μπαλιά ξεγέλασε τον τερματοφύλακα της Γκρατς. Αυτό ήταν! Πανδαιμόνιο στις κερκίδες , όλοι χειροκροτούσαν όρθιοι, ενθουσιασμένοι γιατί η νίκη αυτή ότι δεν είναι μόνο της Δόξας, αλλά και όλων των Ελλήνων. Στη συνέχεια ο Κουϊρουκίδης πάλι σημειώνει ένα τρίτο γκολ το οποίο όμως ακυρώνει ο διαιτητής ως οφσάιτ. Έτσι το 2-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.

Γι΄ αυτόν τον αγώνα έγραψαν εκτενώς και δημοσίευσαν φωτογραφίες τόσο ο τοπικός τύπος όσο και οι εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

( Από το βιβλίο του Γουδεσίδη Ζήση με τον τίτλο ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ. Από το ΤΡΙΦΥΛΛΙ στους ΜΑΥΡΑΕΤΟΥΣ).