ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ 1948- Ανεκαλύφθη θησαυρός εις Δράμαν
Φεβρουάριος του 1948
και στη Δράμα βρέχει. Βρέχει ………. Λίρες
Έρευνα –επιμέλεια Ιωάννης Στ. Σταυρίδης
Κάποια πιτσιρίκια παίζοντας, τι άλλο από μπάλα, στη περιοχή πίσω από τα σημερινά Δικαστήρια, αντί να χτυπήσουν την μπάλα, χτύπησαν ένα τενεκεδάκι. Και από εκεί, πετάχτηκαν κάποια νομίσματα σε χρώμα χρυσού.
Σιγά με δε γνώριζαν οι πιτσιρίκοι ότι είχαν μπροστά τους, χρυσές λίρες.
Παράτησαν την μπάλα και όποιος πρόλαβε. Άρπαξαν ότι μπορούσαν από και έγιναν ….. καπνός.
Την επομένη, η Ασφάλεια Δράμας έψαχνε να βρει σε ποια χέρια πήγαν οι λίρες. Που βρίσκονται και ποιοι τις πήραν.
Τελικά, με το ψάξε – ψάξε και το ρώτα – ρώτα βρέθηκαν καμιά 25ριά λίρες, αλλά σιγά μην ήταν μόνο αυτές.
Η εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» καταγράφοντας το περιστατικό γράφει:
« Χθες τας απογευματινάς ώρας ενώ μερικοί μικροί μαθηταί έπαιζον ποδόσφαιρον εις το όπισθεν των φυλακών οικόπεδον ένθα άλλοτε υπήρξεν η οικία του Μουφτή Δράμας, νεαρός τις, δια τον ποδών του προσέκρουσε πιθάρι ( κιούπι) από το οποίον εξεχείλισαν χρυσαί τουρκικαί λίραι.
Ο νεαρός ήρπασεν όσας ηδύνατο να περιλάβη η μία παλάμη του. Τούτο, αντιληφθέντες και οι υπόλοιποι νεαροί έσπευσαν προς το αυτό σημείον. Επικολούθησε πάλη, γρονθοκοπήματα, κραυγαί και κλωτσοπατήματα, εις σημείον ώστε να λάβη γνώσιν ολόκληρος η συνοικία, οι γείτονες της οποίας έσπευσαν να ειδοποιήσουν το τμήμα ασφαλείας.
Οι νεαροί κατήλθον εις τα χρυσοχοεία και εφρόντιζον να πληροφορηθούν κατά πόσον αι λίραι ήσαν πραγματικαί και αληθείς.
Όργανα του τμήματος Ασφαλείας επιληφθέντα του έργου των συνέλαβον μερικούς νεαρούς παρά των οποίων και απέσπασαν ωρισμένον αριθμόν χρυσών λιρών.
Υπάρχουν και νεαροί, οι οποίοι διαφεύγουν μέχρι στιγμής. Άλλα όργανα μεταβάντα επί τόπου προέβησαν εις επιτοπίους έρευνας. Της υποθέσεως επελήφθη και η ενταύθα Οικονομική Εφορεία. Περί του αριθμού των λιρών δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορείαι».
(Από την εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» στις 28.2.1948).
(Εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» 29.2.48)
« Εσυνεχίσθησαν και κατά την χθεσινή ημέραν αι ανακρίσεις δια την ανεύρεσιν και των άλλων παιδιών που ήσαν παρόντα κατά την ανεύρεσιν του θησαυρού εις το όπισθεν των φυλακών οικόπεδον.
Οι περίοικοι και τα παιδιά ισχυρίζονται ότι ο αριθμός των χρυσών λιρών υπερέβαινε τας 200. Εν τούτοις παρ΄ όλας τας φήμας και διαδόσεις μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν προέβη εις ουδεμίαν ανακοίνωσιν.
Της εξετάσεως του ζητήματος επελήφθη και η ενταύθα Οικονομική Εφορεία.
Δεν αποκλείεται λόγω του μεγάλου αριθμού των λιρών να αφιχθή προς ενέργειαν ανακρίσεων και ο οικονομικός επιθεωρητής».
(Από την εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» στις 10.3.48).
«Παρά του Τμημ. Ασφαλείας επερατώθη και απεστάλη εις τον κ. Εισαγγελέα η δικογραφία δια την ανακάλυψιν των χρυσών λιρών.
Μετά της δικογραφίας απεστάλησαν και αι κατασχεθείσαι εις χείρας των διαφόρων 25 χρυσαί λίραι ως κάτωθι:
Εις Αντ. Μιχ. Λαβιώτη Λ. Χ. Τουρκίας 9, Κ/νου Θεοδ. Θεοδωρίδου 7,Θεοφ. Κ. Ψαλτούδη 2, Θεοδώρας συζύγου Αγησιλάου Δεληγιαννίδου 1, Σπυριδ. Στ. Κατραούρα 1, Γεωργ. Στεφανίδου 1, Αλεξάνδρας συζ. Χριστ. Ζαφειρίου 1, Δημ. Χρ. Ζαφειρίου 1, Γκλαβάκη Καλ. Συζ, Ιωάννου 1, Αναστ. Λ. Θεοδωρίδου 1.
Παρά του κ. Εισαγγελέως διετάχθη η κατάθεσις των Χ. Λιρών εις το ενταύθα ταμείον παρακαταθηκών και δανείων έναντι Γραμματίου καταθέσεωςτο οποίον και θα επισυναφθή εις την δικογραφίαν.
Σ.Θ. Κατά τον αστικόν κώδικα το μεν ήμισυ της αξίας του θησαυρού περιέρχεται εις τον ανευρόντα τούτον, το δε έτερον ήμισυ εις το κτίριον ή οικόπεδον ένθα ανευρέθη ο θησαυρός.
Κατά ταύτα το ήμισυ του ποσού των λιρών θα περιέλθη εις χείρας των ανωτέρω το δε έτερον ήμισυ εις το Δημόσιον εις ό ανήκεν το οικόπεδον».

