Home > νέα > ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ Οι υπάλληλοι της Νομαρχίας Δράμας και ο νομάρχης Ταξιάρχης Χριστόπουλος το 1925

ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ Οι υπάλληλοι της Νομαρχίας Δράμας και ο νομάρχης Ταξιάρχης Χριστόπουλος το 1925

 

Οι υπάλληλοι της Νομαρχίας Δράμας και

ο νομάρχης Ταξιάρχης Χριστόπουλος το 1925

  

Δύο επιστολές του εγγονού του προς την εφημερίδα μας και προς τον Κ. Ευμοιρίδη.

 

Η ιστορία είναι ο καθρέφτης ενός τόπου, λένε οι ειδήμονες, μιας και μας βοηθά να αντιληφθούμε το χθες.

Με την έννοια αυτή, η στήλη της εφημερίδας μας « Η ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ» δε γράφει ιστορία. Απλά, δίνει αφορμή στους ερευνητές να ψάξουν έχοντας κατά νου κάποια στοιχεία, έστω και αν αυτά δεν είναι αντικειμενικά, αλλά εκφράζουν κάποιες υποκειμενικές απόψεις.

Εξάλλου, η ιστορία μελετά κυρίως γραπτές πηγές που μας δίνουν πληροφορίες για το παρελθόν.

Και αυτό προσπαθεί να κάνει η στήλη «Η ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ». Να εστιάσει την ανθρώπινη δραστηριότητα προσώπων στη Δράμα,  που κατά την άποψή της με τη δράση τους, -κατά καιρούς – πρόσθεσαν ένα μικρό κομμάτι στο τεράστιο   Puzzle της ιστορίας της.

Στα πλαίσια αυτά, τον περασμένο Ιούνιο κατέγραψε την δραστηριότητα του Νομάρχη Δράμας Ταξιάρχη Χριστόπουλου ο οποίος υπηρέτησε τα κοινά  κατά τα έτη 1925-26, 27-29 και 34-35 και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.  Ο Κ. Ευμοιρίδης απέστειλε την εφημερίδα μας στον εγγονό του Ταξιάρχη – Αγη Χριστόπουλο για ενημέρωσή του, ο οποίος ικανοποιημένος από την  ενημέρωσή του, απέστειλε δύο επιστολές. Η μια αφορά τον Κ. Ευμοιρίδη και η άλλη την εφημερίδα μας. Μάλιστα, θεώρησε υποχρέωσή του να μας αποστείλει και μια φωτογραφία του παππού του ως νομάρχης Δράμας, πλαισιωμένος από το προσωπικό της νομαρχίας Δράμας κατά το 1925.

Τις δύο αυτές επιστολές και την φωτο δημοσιεύουμε σήμερα όχι μόνο γιατί έτσι θα προσθέσουμε ένα μικρό κομμάτι στο    Puzzle της ιστορίας μας, αλλά για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας τόσο στον Κ. Ευμοιρίδη όσο και στον Ταξ. Χριστόπουλο.

 

 NOMARXHS XRISTOPOYLOS ME TO PROSOPIKO TOU (2)

Η φωτο των στελεχών της νομαρχίας Δράμας κατά το 1925. Από αριστερά οι: Τοπάλης Ιωάννης, Ψαρρά Στυλιανή, Λαμπαδίτης Κωνσταντίνος, Σαρρής Ιωάννης, Χριστόπουλος Ταξιάρχης ( νομάρχης), Αργυρόπουλος Ιωάννης, Πρωτόπαπας Θεοφάνης, Παπαδοπούλου Ευθυμία     και Χατζηδημητρίου Ευτέρπη.

 

Η επιστολή

προς την εφημερίδα μας

Κύριε Σταυρίδη

Σας απευθύνω τα θερμότατα Συγχαρητήριά μου για το εκτενές δημοσίευμα στο φύλλο της 8ης Ιουνίου 2017 της έγκριτης εφημερίδας σας, με τίτλο «Από την παλιά Δράμα – Μερικά από την Νομαρχίαν μας», το οποίο αναφέρεται στον παππού μου Ταξιάρχη Χριστόπουλο, Νομάρχη Δράμας επί τρεις θητείες (1925-1926, 1927 – 1929, 1934 – 1935).

Είχε την ευγένεια να μου το αποστείλει ο τ. Νομάρχης και Βουλευτής Δράμας κ. Κων/νος Ευμοιρίδης και πραγματικά συγκινήθηκα διαπιστώνοντας ότι η Δράμα, μέσω του Τύπου της δεν ξεχνά τον παλαιό Νομάρχη της, παρά την  πάροδο εννενήντα δύο ετών από την πρώτη θητεία του, όταν, δυστυχώς, τον έχει λησμονήσει η γενέτειρά του Θεσσαλονίκη.

Ως ελάχιστο δείγμα ευχαριστιών, σας αποστέλλω ένα αντίγραφο φωτογραφικού οικογενειακού κειμηλίου, σε μεγέθυνση και ψηφιακή αναπαραγωγή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στο οπίσθιο μέρος της πρωτότυπης φωτογραφίας είναι γραμμένο με σινική μελάνη το ακόλουθο κείμενο: « Ο Νομάρχης κ. Ταξιάρχης Χριστόπουλος μετά του προσωπικού της Νομαρχίας Δράμας. Εξ αριστερών προς τα δεξιά: ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΠΑΛΗΣ – ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΨΑΡΡΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΑΔΙΤΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ (Διευθυντής Νομαρχίας) – ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Νομάρχης) – ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ( Επιθεωρητής Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως), ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΥΤΕΡΠΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Δράμα, 14 Οκτωβρίου 1925 – Φωτογραφείον Γεωργίου Μπαλαμπάνη, Ελ. Βενιζέλου 21 ΔΡΑΜΑ».

Εάν υπάρχει δυνατότητα μέσω του αρχείου της εφημερίδας σας ή άλλων Αρχείων και δεν είναι κόπος για σας, θα παρακαλούσα να με πληροφορήσετε εάν υπάρχουν σήμερα στη Δράμα απόγονοι των εικονιζομένων στη φωτογραφία  και αν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μου. Αντίγραφο της φωτογραφίας, με σχετική επιστολή αποστέλλω και στον κύριο Ευμοιρίδη.

Εύχομαι εγκάρδια σε σας και την οικογένειά σας Τγεία, Τύχη, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2018.

Με εκτίμηση

Ταξιάρχης – Άγις ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου  Παρισίων – Συνταξιούχος Διπλωματικός.

 

Η επιστολή

 Προς τον κ. Κ Ευμοιρίδη

Κύριε Ευμοιρίδη

Σε απάντηση της από 19-6-2017 επιστολής σας, θερμότατα σας ευχαριστώ για την ευγένειά σας να μου αποστείλετε το φύλλο της εφημερίδος «Πρωινός Τύπος»  της Δράμας της 8ης   Ιουνίου 2017, με το εκτενές αφιέρωμα στον παππού μου Ταξιάρχη Χριστόπουλου:  όπως μας πληροφορεί το καλαίσθητο και ενημερωτικό βιβλίο  με τίτλο «ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΡΑΜΑΣ 1890-2006» – που είχατε την ευγένεια να μου προσφέρετε κατά τη συνάντησή μας στο κτήμα σας, προ τετραετίας – διετέλεσε Νομάρχης Δράμας για τρεις θητείες.

Τον Ιούνιο προσπάθησα πολλές φορές να επικοινωνήσω μαζί σας τηλεφωνικά, αλλά δεν τα κατάφερα. Από πλευράς μου, σας αποστέλλω ένα φωτογραφικό κειμήλιο από το οικογενειακό αρχείο μας, ηλικίας 92 ετών, αντίγραφο σε μεγέθυνση και ψηφιακή αναπαραγωγή της πρωτότυπης φωτογραφίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

( Στο σημείο αυτό ο επιστολογράφος αναφέρει τα ονόματα της φωτογραφίας που τα καταγράφουμε στην παραπάνω επιστολή που απευθύνεται στην εφημερίδα μας).

Καταλήγοντας ο κ. Ταξιάρχης –Αγις    Χριστόπουλος τονίζει:

« Μαζί με τα συγχαρητήριά μου, διότι η Δράμα, στο πρόσωπο του επί δύο δεκαετίες αιρετού Αντιπροσώπου της – τόσο στη βουλή των Ελλήνων, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Δράμας και Νευροκοπίου – αποδεικνύει ότι δεν ξεχνά τους παλαιούς Νομάρχες της, ενώνω και τις ευχές μου, σε σας και την οικογένειά σας, για Υγεία, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2018.

Με εκτίμηση

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ – ΑΓΙΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ