Home > Πρώτο Θέμα > Πάνω από 1.000 ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες στη Δράμα και 2.000 στην Καβάλα -Δηλώσεις στον “Π.Τ.” του προέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδη

Πάνω από 1.000 ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες στη Δράμα και 2.000 στην Καβάλα -Δηλώσεις στον “Π.Τ.” του προέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδη

130.000 ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες σε 18 μήνες στη χώρα

Πάνω από 1.000 ηλεκτρονικές οικοδομικές

άδειες στη Δράμα και 2.000 στην Καβάλα

Δηλώσεις του προέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδη στον “Π.Τ.”

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΙΝ ΑΠΟ μερικές ημέρες, η κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία, σχετικά με το πρόγραμμα της έκδοσης ηλεκτρονικών οικοδομικών αδειών (e-Άδειες) που έχει ξεκινήσει εδώ και 18 μήνες.

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών αποτελεί μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχει βοηθήσει ήδη σημαντικά, στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, να συντομευθούν οι χρόνοι για την έκδοση αδειών και να μειωθεί το κόστος.

Το σύστημα (e-Άδειες), που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, ως  εμβληματική  ψηφιακή μεταρρύθμιση,   που υλοποίησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, με την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ίδιου του έργου των μηχανικών, στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια της αδειοδότησης τεχνικών έργων και επενδύσεων αλλά και στην  ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση,  τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Προέδρου του Γιώργου Στασινού, η οποία έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του και να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο, σχετικά, χρόνο.

Paylidis Apostolos1

Στην Ανατολική Μακεδονία

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμα – Καβάλα) κ. Απόστολο Παυλίδη, ο οποίος και έδωσε στην εφημερίδα μας ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιοχή.

Όπως είπε σε δηλώσεις του, «αυτό το οποίο έγινε, είναι ότι ανακοίνωσε το κεντρικό ΤΕΕ κάποια στατιστικά στοιχεία, τα οποία του ζητήθηκαν από το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και ενέργειας, σχετικά με την χρήση του συστήματος που έχει δημιουργήσει το Επιμελητήριο για την έκδοση αδειών (e-Άδειες), το οποίο συμπλήρωσε 18 μήνες λειτουργίας».

Όπως είπε ο κ. Παυλίδης, το ΤΕΕ κεντρικά ανακοίνωσε ότι συνολικά εκδόθηκαν 130.000 ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες, άδειες μικρής κλίμακας και αναθεωρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές, οι περίπου 100.000 είναι οι άδειες και 30.000 περίπου οι εγκρίσεις και αναθεωρήσεις κ.α.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης το νούμερο είναι περίπου στις 8.500 πράξεις, και ειδικότερα στην Καβάλα είναι περίπου 2.000 και στη Δράμα ξεπερνούν τις 1.000.

Όπως τονίζει στη συνέχεια, «πραγματικά δεν έχει σημασία να δούμε τα νούμερα αυτά από μόνα τους, γιατί χρειάζεται να δούμε και άλλα δεδομένα για να εκφράσουμε την κατάσταση. Αυτό που είναι γεγονός, είναι ότι το σύστημα δουλεύει, και δουλεύει σωστά. Και γενικά η χρήση του διαμορφώνει ένα καινούριο αρχείο για τις άδειες που εκδίδονται, άρα αν κάποιος θα έχει πρόσβαση στο μέλλον – κάτι το οποίο τώρα δεν συμβαίνει για τις άδειες που έχουν εκδοθεί με τον κλασικό τρόπο – και άρα λύνουμε αυτό το πρόβλημα».

Φιλόδοξο σχέδιο

Όπως σημειώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Παυλίδης, «από εκεί και πέρα είναι και πολύ φιλόδοξο το σχέδιο που αφορά τις ηλεκτρονικές άδειες(e-Άδειες) γιατί πάνω σ’ αυτό ακουμπούν σταδιακά μια σειρά από υπηρεσίες.  Παράδειγμα, την Πέμπτη, είχαμε την πρώτη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (στη Δράμα είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα). Η υποβολή όμως των αιτήσεων των πολιτών και των μηχανικών για να εξεταστούν τα αιτήματά τους από το Συμβούλιο, γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και γίνεται μέσα από το e-Άδειες. Δηλαδή, μέσα απ’ αυτό το σύστημα, έχει ήδη μπει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και θα μπει και το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), ενώ θα μπει και το άλλο συμβούλιο της Π.Ε. Δράμας και της Π.Ε. Καβάλας για τη συζήτηση πολεοδομικών αμφισβητήσεων με ελεγκτές δόμησης κτλ., και αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μπαίνουμε στη σειρά και μελλοντικά θα έχουμε τη δυνατότητα να κουμπώσουμε επάνω και τις αδειοδοτήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και από το Δασαρχείο, ώστε να φτάσουμε τελικά να δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό χάρτη. Αυτό είναι το στοίχημα, που το είχαμε εξαγγείλει εξάλλου πριν τις εκλογές του ΤΕΕ για να μπορεί εύκολα με ένα κλικ ο μηχανικός ή ο υποψήφιος επενδυτής, να δει σε κάθε σημείο τι συμβαίνει. Ποια είναι δηλαδή η διαδικασία να βγάλει μια άδεια, τα στοιχεία που υπάρχουν και όλα τα σχετικά. Από αυτή την άποψη είναι αισιόδοξη η ανακοίνωση αυτή. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα δεν λύνονται φυσικά ως δια μαγείας. Είμαστε σε καλό δρόμο  όμως, χρειάζεται αρκετή δουλειά και είμαστε σε επαφή με τις Πολεοδομίες».

Πανελλαδικό επίπεδο

Σε πανελλαδικό επίπεδο πάντως και σε μια ανάλυση των παραπάνω στοιχείων έχουμε:

-Έχουν εκδοθεί 4.298 Άδειες κατηγορίας 1

-Έχουν εκδοθεί 704 Άδειες κατηγορίας 2

– Έχουν εκδοθεί 8.223 Άδειες κατηγορίας 3

-Έχουν εκδοθεί 8.087 Προεγκρίσεις Οικοδομικής Άδειας

-Έχουν εκδοθεί 56.400 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΕΕΜΚ)

-Έχουν υποβληθεί προς έκδοση 2.457 άδειες κατεδάφισης και από αυτές εκδόθηκαν 1.853.

-Η Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και Απαιτούμενων Εγκρίσεων για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3 είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατηγορίες στους μηχανικούς χρήστες.

-Οι αναθεωρήσεις και ενημερώσεις αδειών είναι διαδεδομένη πρακτική και σχετικά δημοφιλείς κατηγορίες στο e-adeies.

-Από τον Μεταγενέστερο Έλεγχο Φορολογικών Οικοδομικής Άδειας Κατ. 3 αποδεικνύεται ότι η συμμόρφωση προς τις διατάξεις βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο.