Πάνω από 3.500 ταινίες κατατέθηκαν στη φετινή διοργάνωση
Πάνω από 2.000 ταινίες από το εξωτερικό
επιβεβαιώνουν το Διεθνή χαρακτήρα
του Φεστιβάλ της Δράμας
Ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μ.Μ. Δράμας κ. Παρασκευαΐδης μιλάει στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΠΛΗΡΗ εξέλιξη βρίσκονται όλες οι διαδικασίες για τη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους 2026, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πλέον, η κατάθεση των ταινιών για όλες τις κατηγορίες έχει ολοκληρωθεί και οι εκλέκτορες ήδη τις βλέπουν, ώστε να καταλήξουν τελικά σ’ αυτές που θα επιλεγούν για να προβληθούν στη φετινή διοργάνωση.
Για άλλη μια χρονιά, οι ταινίες που έχουν κατατεθεί τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ξεπερνούν τις 3.500 σε όλες τις κατηγορίες, πράγμα που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους δημιουργούς από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στο Διεθνές Τμήμα έχουν κατατεθεί περίπου 2.000 ταινίες από διάφορες χώρες, πράγμα που για άλλη μια χρονιά, επιβεβαιώνεται με περίτρανο και σαφή τρόπο, η δυναμική του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στο εξωτερικό. Αυτός είναι άλλωστε και ένας τρόπος μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται ο τίτλος του ως Διεθνές.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ταινίες που έχουν περάσει από το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας για πρώτη φορά, στη συνέχεια έχουν βραβευτεί και στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ μάλιστα με μεγάλη επιτυχία έχουν ενταχθεί και προβληθεί και στα Όσκαρ Ταινιών Μικρού Μήκους της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ. Ακόμα, ιδιαίτερα καλή είναι η συμμετοχή του Φεστιβάλ Δράμας στο Φεστιβάλ Βερολίνου από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όπως και το αντίστοιχο του Λος Άντζελες.
Για άλλη μια χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας επιταχύνει και ήδη ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα εγκαινιάζοντας από φέτος τη νέα διαγωνιστική κατηγορία για το Ντοκιμαντέρ.
Πάνω από 3.500 ταινίες
Αναλυτικότερα και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Πέτρος Παρασκευαΐδης, επισημαίνει ότι η υποβολή ταινιών έχει ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ το σύνολο των ταινιών που έχουν κατατεθεί ανέρχεται λίγο πάνω από τις 3.500.
«Προς το παρόν απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες να ρυθμιστούν και πηγαίνουμε ολοταχώς προς τη διοργάνωση», σημειώνει ο κ. Παρασκευαΐδης.
Επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «ο αριθμός ταινιών που κατατίθενται στο Φεστιβάλ της Δράμας είναι σταθερός στις 3.500 τουλάχιστον και λίγο κάτω από τις 4.000. Και αυτό είναι άλλωστε το επιθυμητό για εμάς ώστε να μπορούμε να το διαχειριζόμαστε κάθε φορά. Και αυτή είναι άλλωστε η προσδοκία μας».
Επιβεβαίωση του Διεθνούς χαρακτήρα
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών, και στην έννοια του Διεθνούς χαρακτήρα του. Όπως εξηγεί, «οι 2.000 από το σύνολο των ταινιών είναι από διάφορες χώρες του εξωτερικού, που είναι πολύ σημαντικός. Χαιρόμαστε που έχουμε τόσες ταινίες από το εξωτερικό, καθώς έτσι επιβεβαιώνεται ο τίτλος και ο χαρακτήρας μας ως ένα Διεθνές Φεστιβάλ και μας εμπιστεύονται οι ξένοι δημιουργοί. Και αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για εμάς και τη Δράμα. Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι δεν είναι απλά και μόνο ένα τοπικό event αλλά μια διεθνής διοργάνωση με αξιώσεις».
Το ντοκιμαντέρ, το Εθνικό και το Διεθνές
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ίδιος και στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ που από φέτος γίνεται ξεχωριστή κατηγορία σε διεθνές επίπεδο και ήδη έχουν κατατεθεί περίπου 500 ταινίες.
Για το Εθνικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα έχουν κατατεθεί περίπου 200 ταινίες μικρού μήκους, ενώ για το Εθνικό Σπουδαστικό και Διεθνές Σπουδαστικό (ουσιαστικά πρόκειται για φοιτητικές ταινίες), έχουν κατατεθεί συνολικά περίπου 900 ταινίες.
Διευκρινίζει επίσης εδώ ο ίδιος, ότι, ένας δημιουργός μπορεί να καταθέσει την ίδια ταινία σε δύο κατηγορίες για παράδειγμα, ενώ δεν μπορεί να καταθέσει ταυτόχρονα στο Σπουδαστικό ή σε άλλη κατηγορία. Στο Σπουδαστικό καταθέτουν αποκλειστικά φοιτητές.
Και ακόμα, Έλληνες δημιουργοί μπορούν να καταθέσουν την ταινία στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα.
Η τελική επιλογή
Αυτή την εποχή, ειδικοί εκλέκτορες που γνωρίζουν την τέχνη του κινηματογράφου και την ταινία μικρού μήκους, παρακολουθούν όλες τις ταινίες, ώστε να επιλεγούν οι ταινίες που τελικά θα προβληθούν. Συνήθως ο αριθμός των προβληθέντων ταινιών ανέρχεται λίγο πάνω από 150 στον αριθμό αν και η τελική απόφαση είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και κανενός άλλου.
Όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευαΐδης «σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα πάντως και σε γενικές γραμμές, η ποιότητα των ταινιών είναι αρκετά υψηλή όπως και τις άλλες δύο χρονιές.
Οι αλλαγές
Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, για πρώτη φορά φέτος συστήνεται κατηγορία Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, που είναι και η μεγαλύτερη βασική αλλαγή. Υπάρχει συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν θα δέχεται ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, παρά μόνο μεγάλου μήκους και αυτό ήταν ένα αίτημα των ίδιων των δημιουργών ντοκιμαντέρ.
Μέχρι τώρα ένας ελάχιστος αριθμός ντοκιμαντέρ κατατίθεντο στο Φεστιβάλ της Δράμας και διατηρούνταν ένα βραβείο περισσότερο ηθικό. Τώρα πλέον ανάγεται σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο, μέσα από ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό, στο οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
Επίσης, μέσα από τις αλλαγές που έχουν γίνει και θα ισχύσουν από φέτος, καταργούνται τα διαγωνιστικά μέρη: Short and Green, Animation και Kiddo. Δεν θα έχουν πλέον διαγωνιστικό χαρακτήρα, θα συμμετάσχουν όμως στα δύο μεγάλα διαγωνιστικά Τμήματα, στο Ελληνικό και στο Διεθνές.
Όσον αφορά τις ταινίες animation, «εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν το βραβείο του Χρυσού Διόνυσου, ο οποίος ανοίγει τις πόρτες για τα βραβεία Όσκαρ στις ΗΠΑ, καθώς και για άλλα μεγάλα Φεστιβάλ παγκοσμίως, κάτι που δεν συνέβαινε όσο ήταν σε ξεχωριστό τμήμα.
Έτσι, στην ουσία, δίνεται η δυνατότητα για τις ταινίες animation, να πάρουν τον Χρυσό Διόνυσο και όλα τα προνόμια που προκύπτουν από αυτόν. Οπότε τώρα όποιος έχει μία Animation ταινία μπορεί να την καταθέσει πλέον όχι σε ξεχωριστό διαγωνισμό, αλλά στο International και με αυτόν τον τρόπο να διεκδικήσει και την παραπέρα αξιολόγηση, ενδεχομένως προβολή ή βράβευση της ταινίας του.


