Home > Νέα > Παράδοση του «Ταμείου Μνήμης», που κέντησαν 200 Θρακιώτισσες, στην ΠτΔ

Παράδοση του «Ταμείου Μνήμης», που κέντησαν 200 Θρακιώτισσες, στην ΠτΔ

Παράδοση του «Ταμείου Μνήμης»,

που κέντησαν 200 Θρακιώτισσες,

στην ΠτΔ

Ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, το «Ταμείο Μνήμης», με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, το οποίο κεντήθηκε από 200 Θρακιώτισσες και αποτελεί ουσιαστικά την υφασμάτινη αποτύπωση της θρακικής ανθρωπογεωγραφίας, παραδόθηκε σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας από την Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, με αφορμή τα 100 χρόνια ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό.

Παραλαμβάνοντας, το ανεκτίμητο αυτό έργο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με συγκίνηση και θέρμη για τις Θρακιώτισσες που το κέντησαν καθώς και για την ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Αγγελική Γιαννακίδου, τονίζοντας ότι «κάθε κομμάτι πανί κι ένα όνομα, ένας τόπος. Κάθε βελονιά και μια μνημονική ανάκληση. Κάθε χέρι, από τα πολλά που δούλεψαν γι’ αυτό το έργο, και μια προγονική ιστορία, μια πληγή, μια απώλεια. Το αποτέλεσμα -το εργόχειρο που προσέφερε η διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου στην Προεδρία της Δημοκρατίας- είναι μια υφασμάτινη αποτύπωση της θρακικής ανθρωπογεωγραφίας. Ένα ανάθημα στη Μνημοσύνη. Μια έμπρακτη εναντίωση στη λήθη. Με μέσα ταπεινά -λίγες κλωστές, ένα βαμβακερό πανί- επιδέξιες κεντήστρες ή πρωτόπειρες στο βελόνι, φιλοτέχνησαν ένα «μνημόνιο για το μνημονικό μας», όπως τόσο εύστοχα το αποκάλεσε η κυρία Γιαννακίδου. Ένα εργόχειρο που αποτελεί την αφηγημένη προσφορά του χειρωνακτικού μόχθου στον βωμό της μνήμης. Ένα έργο-χάρτης και ταυτόχρονα επιτύμβιο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Οι σημερινές Θρακιώτισσες, που κέντησαν διακόσια πανάκια με ονόματα προγόνων και τοπωνύμια της βόρειας και ανατολικής Θράκης, γνωρίζουν καλά ότι για να καρπίσει η μνήμη και να γίνει θεμέλιο σταθερό της ζωής μας πρέπει να συντηρείται με κάθε τρόπο – και ο πιο γόνιμος είναι ο τρόπος του χεριού. Το έργο τους αποπνέει γνησιότητα και αγάπη. Ακόμη και οι μικρές του ατέλειες υπογραμμίζουν την αλήθεια του. Η δημιουργική εργασία που έχει διοχετευτεί στην υλοποίησή του είναι εξίσου σημαντική με το ολοκληρωμένο αντικείμενο, του δίνει παλμό και πνοή».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «πρόκειται για ένα ακόμα έργο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της κ. Γιαννακίδου να αναβιώσει τη λησμονημένη ή και υποτιμημένη, στις μέρες μας, χειροτεχνία. Να την αναβιώσει όχι μόνο ως μέσο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο ως δραστηριότητα με ιστορική, πολιτισμική, κοινωνική αξία, αλλά και ως αντίβαρο στη σύγχρονη ανασφάλεια, ως εργασία που μπορεί να προσδώσει συνέχεια σε έναν κόσμο ασταθή, αδιάκοπα μεταβαλλόμενο. Η Προεδρία της Δημοκρατίας παραλαμβάνει την Κεντημένη Μνήμη της Θράκης με σεβασμό, με συγκίνηση και με την υπόσχεση να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους ζωντανούς φορείς της παράδοσής μας και στα έργα τους».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «είναι για μένα διπλά σημαντικό το ότι η Θράκη βρίσκει τη θέση της μέσα στις συλλογές και σε όλη αυτή την ιστορική μνήμη που κουβαλάει η Προεδρία της Δημοκρατίας» και συμπλήρωσε «είμαι πραγματικά ευτυχής που υποδέχομαι το έργο από τις Θρακιώτισσες, αυτή την κεντημένη μνήμη, ώστε να το αφήσουμε κι εμείς μια μέρα στις επόμενες γενιές, για να το χαίρονται και να θυμούνται».

Από την πλευρά της, η ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Αγγελική Γιαννακίδου έκανε λόγο για «μια στιγμή πολύ συγκινητική και πολύ τιμητική γιατί συνδέεται με την πολυσημία του έργου, αλλά και με την πολυσημία της δικής σας κίνησης για τη Θράκη κι αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι χαρτογραφημένη η Θράκη μέσα στην ψυχή σας και στο μυαλό σας».

Ακολούθως τόνισε «χαίρομαι γιατί αυτή η προσπάθεια ευτύχησε να έχει την παρουσία της εδώ σ΄αυτό τον χώρο. Είναι μια δουλειά των γυναικών. Οι γυναίκες ούτως ή άλλως, σημειολογικά και ουσιαστικά, είναι φορείς της ζωής και της δημιουργίας και θεωρώ ότι η δημιουργικότητα και η μαχητικότητα είναι οι μεγάλες παρακαταθήκες που μας έχουν δώσει οι Έλληνες πρόγονοί μας».

Τέλος, εξέφρασε τη συγκίνησή της γιατί όπως είπε «ένα κομμάτι της μνήμης της Θράκης βρίσκεται εδώ και σας ευχαριστώ εκ μέρους όλης της Θράκης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ