Home > Πρώτο Θέμα > Παράρτημα της νέας Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα εξήγγειλε ο υφυπ. Σύγχρονου Πολιτισμού- Γιατρομανωλάκης: «Η Δράμα υπόδειγμα περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής»

Παράρτημα της νέας Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα εξήγγειλε ο υφυπ. Σύγχρονου Πολιτισμού- Γιατρομανωλάκης: «Η Δράμα υπόδειγμα περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής»

Μια σπουδαία τελετή έναρξης για το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Μ.Μ. της Δράμας

Παράρτημα της νέας Κρατικής

Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα

εξήγγειλε ο υφυπ. Σύγχρονου Πολιτισμού

Γιατρομανωλάκης: «Η Δράμα υπόδειγμα περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου, άνοιξε η αυλαία για το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Για άλλη μια χρονιά, όπως και πέρυσι, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου, καθώς και στο θέμα της δημιουργίας ενός θεματικού οπτικοακουστικού κέντρου, στο παλιό στρατόπεδο Ανδρικάκη.

Στην τελετή έναρξης που έγινε στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, οι βουλευτές του Δράμας κ.κ. Μπλούχος και Ξανθόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Δεμερτζής και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιάννης Σακαρίδης.

Το παρόν έδωσαν επίσης εγχώρια ονόματα γνωστών ηθοποιών που συμμετέχουν και στις Κριτικές Επιτροπές, σκηνοθέτες και άλλοι παράγοντες του κινηματογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελετή έναρξης, άνοιξε ο 9χρονος πιανίστας Στέλιος Κερασίδης, ο οποίος θεωρείται σήμερα μια μουσική ιδιοφυία και βέβαια καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που είχε γεμίσει την αίθουσα.

Με έμφαση στη Σχολή Κινηματογράφου και το οπτικοακουστικού κέντρο

Τον πρώτο χαιρετισμό απεύθυνε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, ο οποίος έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία της Κινηματογραφικής Σχολής από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι «δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργείο Παιδείας και σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας, το ΕΑΠ και το Φεστιβάλ θα γίνουν όλες οι πρακτικές, τα εργαστήρια στη Δράμα».

Στην ίδια θεματολογία στάθηκε με τη σειρά του και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε ότι, «η Δράμα αγαπά το Φεστιβάλ. Για όλους εμάς είναι κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας. Σήμερα ο θεσμός του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας βρίσκεται σε μια από τις πλέον δημιουργικές περιόδους του κι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σπουδαίας συλλογικής και συστηματικής προσπάθειας».

Σχετικά με το στρατόπεδο Ανδρικάκη και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανάδειξή του σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε: «Στόχος του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Δράμας και ΕΤΑΔ είναι η δημιουργία κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες που θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις του φημισμένου Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, παράρτημα της υπό σύστασης σχολής οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα».

Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος μίλησε και για τη Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ, λέγοντας πως «το κύρος του Φεστιβάλ είναι πολύ μεγάλο και διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς νέους δημιουργούς».

Γιατρομανωλάκης: «Η Δράμα υπόδειγμα περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής»

Ιδιαίτερη έμφαση στη Σχολή Κινηματογράφου αλλά και τη δημιουργία του οπτικοακουστικού κέντρου στο παλαιό στρατόπεδο Ανδρικάκη, έδωσε και ο  υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε στον χαιρετισμό του μάλιστα «κάθε χρόνο το Φεστιβάλ βελτιώνεται, μεγαλώνει, γίνεται πιο ευρύ, πιο συμπεριληπτικό, γίνεται πιο εξωστρεφές, ξεκινά καινούργιες συνεργασίες, εμπλουτίζει τον προγραμματισμό του. Θεωρώ ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό του στο οποίο πιστέψαμε, πιστεύουμε -πιστεύω και εγώ ο ίδιος προσωπικά, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού- και πάνω στο οποίο στηριχτήκαμε και στηριζόμαστε προκειμένου πραγματικά αυτή την προσπάθεια να τη στηρίξουμε πέρα και πάνω από τις προγραμματικές υποχρεώσεις μιας προγραμματικής συμφωνίας».

Αναφερόμενος στο τι έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο για τη Δράμα και το Φεστιβάλ μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε πως μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου Ολύμπια με ένα ποσό που αθροιστικά φτάνει περίπου στο 1,5 εκ. ευρώ. «Στόχος είναι να αναβαθμιστούν για τις κανονικές, κύριες χρήσεις τους, αλλά φυσικά προφανώς μπορούν και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και για το Φεστιβάλ», πρόσθεσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Για το στρατόπεδο Ανδρικάκη, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού είπε πως μέσα στον ένα χρόνο από την πρώτη του επίσκεψη στον χώρο πέρυσι, έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες και «το έργο αυτό θα προχωρήσει πολύ γρήγορα». Όπως επεσήμανε, οι μελέτες αφορούν και το αναπτυξιακό πλάνο και το πλάνο βιωσιμότητας που κάθε φορέας πολιτισμού πρέπει να έχει, καθώς «το θέμα δεν είναι να εξαγγέλλεις πράγματα ή να κόβεις έστω και μία κορδέλα, το θέμα είναι να δημιουργείς θεσμούς και να δημιουργείς υποδομές που θα μπορούν να αντέξουν σε βάθος χρόνου».

Δύο Σχολές Κινηματογράφου

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε επίσης ο κ. Γιατρομανωλάκης, και στην ίδρυση δύο νέων Σχολών Κινηματογράφου. Όπως είπε στο χαιρετισμό, πέρα από την Σχολή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και την Σχολή που ιδρύεται μέσω απομακρυσμένων μαθημάτων με τα εργαστήρια να γίνονται υποχρεωτικά στη Δράμα, ανακοίνωσε και την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου, η οποία θα εστιάζει στα τεχνικά επαγγέλματα του κλάδου είχε προβλεφθεί για πρώτη φορά το 1981. Η Κρατική Σχολή Κινηματογράφου μάλιστα θα έχει και αυτή παράρτημα στη Δράμα.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «με τη σχολή αλλά και με ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μιλάμε και για ένα αμιγώς εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους ανθρώπους οι οποίοι θα μπουν στην αγορά αυτή, αλλά και για ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης, βελτίωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους ήδη επαγγελματίες στον κλάδο».

Ακόμη ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε πως «αξιοποιούμε πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν μέσα από το Φεστιβάλ, όπως το Cinematherapy, και τις επεκτείνουμε όπου μπορούμε και πέρα από τα όρια της Δράμας και του Φεστιβάλ», ενώ στάθηκε και στην ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου με το Φεστιβάλ, με αυξημένο μάλιστα ποσό, καθώς θα είναι 600.000 ευρώ το χρόνο.

«Η Δράμα μέσω του Φεστιβάλ της και μέσω όλου αυτού του οικοσυστήματος, το οποίο σιγά-σιγά οικοδομούμε με πυρήνα και αφορμή το Φεστιβάλ, αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα αυτού που λέμε περιφερειακή πολιτιστική πολιτική. Το πώς δηλαδή μπορεί μια πόλη, μία περιοχή της περιφέρειας να αναπτυχθεί μέσα από τον πολιτισμό, από έναν κλάδο του πολιτισμού, και παράλληλα πως μπορεί αυτός ο κλάδος και να αναδειχθεί ο ίδιος και να δώσει πίσω στην πόλη, η οποία τόσο στενά έχει συνδεθεί μαζί του», επεσήμανε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Χολέβας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Δεμερτζής, ο οποίος είπε πως στην δύσκολη εποχή που ζούμε το Φεστιβάλ στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως «ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι ανάσα ζωής. Είναι η δημιουργική δύναμη που φέρνει κοντά τους ανθρώπους όλου του πλανήτη».