Home > νέα > Παράταση στις κινητοποιήσεις τους δίνουν τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια-Δηλώσεις της γραμ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Παράταση στις κινητοποιήσεις τους δίνουν τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια-Δηλώσεις της γραμ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις της γραμ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Παράταση στις κινητοποιήσεις τους

δίνουν τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια

«Θα ζητήσουμε κάρτα οφειλής από τον ΕΟΠΥΥ για να ξέρουμε τι χρωστάμε»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται και μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί λύσεις από το Υπ. Υγείας. Οι εργαστηριακοί ιατροί ή αλλιώς τα ιδιωτικά Μικροβιολογικά εργαστήρια και Διαγωνιστικά κέντρα, ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να σταματήσει να κρατάει το 70% των εσόδων τους κάθε χρόνο.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό για άλλη μια φορά, μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου 2021, είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και ενημέρωση του κοινού, επισημαίνοντας τότε ότι, «ο λόγος που αντιδρούσαν, είναι ότι οι αναγραφόμενες τιμές των εξετάσεων που βλέπουν οι ασφαλισμένοι στα παραπεμπτικά τους, είναι εντελώς πλασματικές και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ», όπως είχαν τονίσει σε μια συνέντευξη  που είχαν παραθέσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Δράμας.

Όπως επισήμαιναν τότε, «το κράτος δεσμεύει άδικα και καταχρηστικά το 70% των εσόδων μας. Τινάζει στον αέρα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οδηγεί τα εργαστήρια σε αφανισμό. Είμαστε ο μόνος κλάδος πανελλαδικά, που αντί να επιδοτούμαστε εν καιρώ πανδημίας, καλούμαστε να επιστρέψουμε στο δημόσιο το 70% των εσόδων μας. Εκπτώσεις στο θέμα ποιότητος των εξετάσεών μας δεν κάνουμε».

 

 Τι γίνεται σήμερα;

Στη συνέχεια, είχαν προχωρήσει σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα τέλη Νοεμβρίου και μάλιστα για 4 ημέρες, αντιδρώντας όπως σημείωναν «στην επί 7ετίας επιβολή των μνημονιακών μέτρων rebate (ληστρική έκπτωση) και clawback (ληστρική αναγκαστική επιστροφή) των ποσών που μας οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την υγεία».
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχει λυθεί τίποτα απ’ αυτά που ζητούσαν.

Στο μεταξύ, οι εργαστηριακοί ιατροί, είχαν δηλώσει ότι από 1 Ιανουαρίου 2022 θα αποχωρούσαν όλοι από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μην έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με την γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου ώστε να μάθουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η υπόθεση, η ίδια σημείωσε ότι γενικά, αυτή η αντίδραση έχει πάρει παράταση εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία.

Όπως τόνισε μάλιστα, «αυτή η πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι τότε, απλά τώρα λόγω της κατάστασης και λόγω των συνθηκών, όλο αυτό έχει πάρει μια παράταση. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας για το θέμα του claw back, γιατί βγήκε το claw back του δευτέρου εξαμήνου του 2020 και μας ζητάνε 120 δόσεις να το ρυθμίσουμε. Οπότε έχει ξανανοίξει αυτή η συζήτηση, γιατί συσσωρεύονται χρέη τα οποία για εμάς είναι δυσβάσταχτα».

Σημειώνει ακόμα η ίδια ότι, «θα περιμένουμε ουσιαστικά να κυλήσει ο Ιανουάριος και αν δούμε ότι δεν έχει καμία πρόθεση η κυβέρνηση να βοηθήσει τον εργαστηριακό τομέα στο να αντέξει, θα προχωρήσουμε αναλόγως. Από τη μια υπάρχει μια αύξηση των ασθενών που προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα, από την άλλη όμως υπάρχει και μία μείωση, όσον αφορά το επίμαχο ποσό το οποίο μας δίνει ο ΕΟΠΥΥ.  Έχουμε φτάσει στο σημείο το 50%-60% να επιστρέφει στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Κάρτα οφειλής

Όπως διευκρινίζει η ίδια, «εμείς σαν Ιατρικός Σύλλογος θα κάνουμε μια κίνηση προς τον ΕΟΠΥΥ. Θα ζητήσουμε μια κάρτα οφειλής, να ξέρει κάθε εργαστήριο τι οφείλει και πώς μπορεί να το αποπληρώσει, οπότε επί του πρακτέου πλέον να συζητήσουμε εάν θα φύγουμε και πώς ακριβώς θα κινηθούμε.

Πάντως, υπάρχει όντως μια αναστάτωση, η οποία είναι πανελλαδική. Κάναμε μια απεργία, τελειώσαμε, τώρα κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Να πιέσουμε τον ΕΟΠΥΥ να μας δώσει την κάρτα οφειλής μας για να μπορέσουμε να κινηθούμε ανάλογα. Έχουμε φτάσει στο σημείο, να μην ξέρουμε τι χρωστάμε, σαν επιχειρήσεις. Κι αυτά είναι χρέη τα οποία δημιουργούνται προς το δημόσιο. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αντιλαμβάνεστε ότι λόγω των συνθηκών είναι λίγο δύσκολο να το συζητήσουμε. Αρχές Φεβρουαρίου πάντως θα πάρουμε αποφάσεις και θα δούμε».