Home > νέα > Παρατείνεται έως τις 9 Ιανουαρίου 2022 η έκθεση αγιογραφίας «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» – Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Παρατείνεται έως τις 9 Ιανουαρίου 2022 η έκθεση αγιογραφίας «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» – Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Η έκθεση αγιογραφίας «Νεομάρτυρες. Πορεία

προς την Ελευθερία» εντυπωσίασε το δραμινό κοινό

Παρατείνεται έως τις 9 Ιανουαρίου 2022

 

Παρατείνεται έως και τις 9 Ιανουαρίου 2022, η πρωτότυπη έκθεση αγιογραφίας με τίτλο: «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία», η οποία φιλοξενείται από τις 17 Οκτωβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 08:00 – 20:00 μ.μ. και την Τρίτη από τις 12:00 – 20:00 μ.μ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας (Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας), και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, για λόγους μεγάλης επισκεψιμότητας, συναποφάσισαν την παράταση της ομαδικής εικαστικής έκθεσης που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του φορέα για το επετειακό έτος 2021 και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση

Στην πρωτότυπη και συνάμα ενδιαφέρουσα έκθεση αγιογραφίας, παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 24 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι που βεβαιωμένα  θυσίασαν τη ζωή τους για την χριστιανική πίστη τους και διατράνωσαν με τη στάση τους την αλήθεια, πως το σκοτάδι του μίσους και της βίας δεν μπορεί να νικήσει το φως και την αγάπη. Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία η αλλαγή θρησκείας σήμαινε σχεδόν πάντα και αλλαγή της εθνικότητας, το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων  λειτούργησε εμμέσως και ως αντίσταση στον εκτουρκισμό των Ελλήνων και στον αφανισμό τους από την ιστορία.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που βασίζεται σε μια ιδέα του εικαστικού Γεωργίου Κόρδη, υπογραφεί ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.  Τα έργα της έκθεσης είναι διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ακουαρέλες, αυγοτέμπερες, χαρακτικά, ψηφιακή ζωγραφική κ.α.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:  Ιερομόναχος Αναστάσιος Διονυσίου εκ Φουρνά, Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός, Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, Δημήτρης Άγιος, Σοφία Αμπερίδου, Φώτης Βάρθης, Χρήστος Γουσίδης, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης / Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής / Κώστας Λάβδας / Γιαννούλης Λυμπερόπουλος, Νεκτάριος Μαμάης, Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Γιάννης Μαστερόπουλος, Γεώργιος Μίχος, Χρήστος Μπακόλας, Κωνσταντίνος Παντελάκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη, Μπάμπης Πυλαρινός, Ανέστης Τενίδης, Μαρία Χατζοπούλου και η Δήμητρα Ψυχογιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα περί μη συγχρωτισμού όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν.